Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Plein van de stad

Marktplein wordt Plein van de Stad

In het hart van onze stad ligt het Marktplein. Een bekende plek voor heel veel Apeldoorners die nu veranderd wordt. In de zomer van 2022 kunnen we met elkaar gaan genieten van een compleet nieuw plein: ‘het Plein van de Stad’. Najaar 2022 staat daar een compleet nieuwe markthal. Het plein wordt een mooie ruimte voor meer plezier en vertier in onze stad!

Plein van ons allemaal

Het Marktplein is van iedereen, daarom zijn inwoners in 2018 gevraagd om mee kiezen hoe het plein er de komende tientallen jaren uitziet. Er waren vier ontwerpen waar zij uit konden kiezen en het ontwerp met de markthal, een idee van bureau West8, kreeg de meeste stemmen. Lees meer over de verkiezing. Wil je meer weten over het ontwerp? Kijk dan de video, in twee minuten heb je een goed beeld.

Aan vernieuwing toe

Het Marktplein is na twintig jaar intensief gebruik technisch gezien ‘op’. De afwatering, klinkers en de fontein worden met ‘lapmiddelen’ in stand gehouden. Bovendien wordt er jarenlang gesproken over de grootte en leegte van het plein. Hoog tijd dus voor een nieuw Plein van de Stad. In de nota van uitgangspunten (pdf, 3 MB) kun je teruglezen wat de uitgangspunten zijn van het Plein van de Stad.

Groen en bruisend hart van Apeldoorn

In het huidige ontwerp wordt meer ruimte gemaakt voor groen op het plein. Dat past bij de plannen die Apeldoorn heeft voor de binnenstad als stadspark. We zijn hoofdstad van de Veluwe; daar hoort meer groen bij. We hebben dan ook extra geld gereserveerd voor meer bomen en planten.

 Bomen, mensen, gezelligheid op het Plein van de Stad

Hobbels tijdens de voorbereiding

We kwamen erachter dat de ondergrond en fundering van het Marktplein er slecht aan toe waren. Dit was vooraf niet onderzocht en betekende dat de kosten van de herinrichting van het plein hoger werden. Ook waren de algemene projectkosten niet opgenomen in het totale budget. Dat leidde tot vertraging, maar uiteindelijk besloot de gemeenteraad eind 2020 groen licht te geven voor de verdere uitwerking van het winnende ontwerp.

Werkzaamheden van start

Op 11 oktober 2021 zijn we begonnen met de aanleg van het nieuwe plein. De markt is tijdelijk verplaatst, het plein veranderde in een levensechte zandbak, wat voor de Apeldoornse kinderen een groot plezier was. Begin november zijn de stenen weggehaald.

Kortom, er wordt nu al hard gewerkt zodat het plein in april 2022 klaar kan zijn. Door tekorten aan materialen zijn de prijzen van hout en staal op dit moment erg hoog. Om de kosten niet nog hoger te maken, wordt de markthal later, najaar 2022, geplaatst.

Het nieuwe Plein van de Stad 

Het Plein van de Stad wordt straks een levendig en groen plein en een heerlijke plek om te zijn voor jong en oud.

Inschrijven nieuwsbrief