Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Ferdi en Sonja herstellen van een pittig jaar

“Vorig jaar was een pittig jaar. Mijn vrouw en ik zijn na jaren modderen uit elkaar gegaan. Ik durfde eindelijk te kiezen voor mijn vriendin Sonja. Een paar maanden later verloor ik mijn baan, het bedrijf ging failliet. En kort daarna is bij Sonja het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) geconstateerd.” Ferdi gaat verder met zijn opsomming: “Wij willen allebei werken. Maar Sonja kan niet werken en voor mij is het niet makkelijk om iets nieuws te vinden. Ik ben 53 en solliciteer me een slag in de rondte. Zodra mijn WW vervalt, hebben wij helemaal geen inkomen meer.”

Moeilijk om overzicht van alle maandelijkse kosten te houden

Ferdi: “Het beetje spaargeld dat we hadden, is zo goed als op. Wij zijn nogal gaan schuiven met onze uitgaven. Ook met onze maandelijkse kosten. De ene maand lukte het wel om de huur te betalen en soms lukte dat niet. We zijn eigenlijk het overzicht van onze financiën kwijt geraakt. Bestellingen via internet hielpen ook niet voor het overzicht. Onze bankrekening werd roder en roder… dit kon niet langer zo doorgaan. Hoog tijd om fundamenteel anders om te gaan met geld.”

Zelf alle financiële zaken op een rijtje zetten

Sonja en Ferdi gingen aan de slag met een overzicht van hun schulden, inkomsten en uitgaven. Ze vonden op internet een handig voorbeeld van een maandbegroting. Ferdi: “Het gaf ons inzicht in onze financiën. Dat helpt enorm om ons uitgavenpatroon aan te passen. Ook hebben we veel aan de informatie op de website Zelf je schulden regelen. Hopelijk lukt het binnenkort om een baan te vinden. Dan zijn we sneller uit de problemen.”

Hulp van de gemeente Apeldoorn

Via-via kreeg Sonja de tip om eens langs te gaan bij de Sociaal Raadslieden van Stimenz voor een gesprek. Misschien dat ze recht hebben op extra inkomen via de Belastingdienst of de gemeente Apeldoorn. Ferdi: “We hadden al eens gekeken op de website van de gemeente Apeldoorn. Er is veel aan hulpverlening en hulpmiddelen voor mensen met geldzorgen, meer dan ik eerst dacht. Ik zag een budgetcursus,  adviesgesprekken, daar heb ik de maandbegroting gevonden en zag ik ook een jaarplanning en kasboek. Misschien wel handig om een afspraak te maken, ook al los ik het liefst zelf mijn eigen problemen op.”