Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Ria rijdt graag mee met Ab

Verslaafd aan drank en drugs. En een leven dat puur bestond uit overleven. “Dat was mijn wereld tot 2009”, vertelt Ria. “Het moest echt anders. Gelukkig kwam ik Ab tegen.”

“Ik kwam terecht bij de AA-groep van Ab en hij werd mijn AA-maatje. Ab is heel belangrijk voor mij geworden. Hij hielp mij van de drank en drugs af. Ik raak hem nooit meer kwijt, zeker niet in mijn hart.” Ab vindt dat ook. Sterker nog, Ria is ook van grote waarde voor Ab, ze hebben het samen goed voor elkaar. “Ria is mijn uitlaatklep, ze is er net zo goed voor mij als ik er voor haar ben.”

HIV

Ab is vrijwilliger bij de AA en heeft zelf ook een zwaar verleden. “Ik zag de stoep aan de ene kant van de straat en de goot aan de andere kant. Toen ik te horen kreeg dat ik HIV heb, ging ik hard onderuit.” Maar Ab is het bewijs dat ook met HIV een gelukkig leven mogelijk is. Hij trouwde met zijn grote liefde Marcel. “Ik raak al jaren geen druppel aan, heb een eigen AA werkgroep en de HIV is met zware medicijnen onder controle. Het leven lacht mij weer toe!”

Clean en gelukkig

Nadat ze haar verslaving had overwonnen was Ria enkele jaren clean en gelukkig. Samen met haar vriend had ze een ‘normaal’ leven. “Ik volgde een opleiding, mijn vriend had werk, we hadden allebei een auto en er stond geld op de bank.” Maar nu is het toch weer mis. Drugs en alcohol beheersen opnieuw Ria’s leven. “Misschien was die gelukkige periode wel te eng voor me. Als ik een puinhoop van mijn leven maak, weet ik waar ik aan kan werken.”

Waardevolle vrienden

Gelukkig heeft Ria waardevolle vrienden. Zoals Ab en Marcel, die altijd voor haar klaar staan. “Ik heb last van een hernia. Zij komen mij regelmatig met de auto ophalen als ik naar het ziekenhuis moet.” De eerste stappen naar opnieuw een clean leven zet Ria binnenkort. “Ik ga vier maanden intern om af te kicken. Ik zie er tegenop – het ergste vind ik dat ik mijn hond dan niet zelf kan verzorgen – maar ik wil ook ontzettend graag mijn leven weer op de rit krijgen.”

Ab en Ria hebben het samen goed voor elkaar.
En wie help jij? Ontdek wat jij kunt doen!