SAMEN055, voor alle vragen over zorg, werk, inkomen en opvoeden
Ontmoeten en ondersteunen

Ontmoeten en ondersteunen

Ontmoetingsplekken
Apeldoorn heeft in alle wijken één of meerdere ontmoetingsplekken. Hier kunt u terecht voor activiteiten en ontmoeting. Als u behoefte heeft aan een praatje of een kopje koffie bijvoorbeeld. Of om samen met mensen uit uw buurt sportief, creatief of leerzaam bezig te zijn. Kom eens kijken bij één van de ontmoetingsplekken in uw buurt.
Hulp bij het huishouden
Het kost sommige mensen veel moeite om het huis schoon te maken en te houden. Soms zelfs te veel. Wat als het u zelf niet meer lukt? Dan kunt u hulp in het huishouden regelen. Iemand anders doet dan de huishoudelijke taken voor u. U kunt zelf een huishoudelijke hulp regelen of u maakt een afspraak bij het Wmo-loket.
Vervoer en mobiel zijn
Kunt u door een beperking geen gebruikmaken van een ‘gewoon’ vervoersmiddel zoals bus, auto of fiets? Dan wordt het lastiger om uw sociale contacten of activiteiten te blijven doen. Soms is dat op te lossen met een aanpassing aan uw eigen vervoersmiddel. Soms is er aangepast vervoer nodig, zoals een scootmobiel of PlusOV waarbij u samen reist met anderen.
Hulpmiddelen thuis en aanpassingen in of aan uw huis
Voor mensen met een lichamelijke beperking is het huis niet altijd even passend. Een kleine aanpassing in huis of een hulpmiddel kan dan meer gemak geven. En soms ook meer zelfstandigheid. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen: van handige huishoudelijke producten zoals aangepast bestek of stoffer en blik met een lange steel tot aangepaste meubels. Maar soms is er nog meer nodig. Denk aan een drempelhulp, een opstahulp of zelfs een tillift. Of moet de woning zelfs verbouwd of aangebouwd worden.
Begeleiding
Apeldoorn heeft ontmoetingsplekken in alle wijken. Heeft u behoefte aan een kopje koffie of aan het gezelschap van andere mensen? U bent welkom bij een ontmoetingsplek om mee te doen met activiteiten of om anderen te ontmoeten. In 19 van deze ontmoetingsplekken is er een uitgebreider aanbod. Naast activiteiten vindt u hier ook hulp, informatie en ondersteuning. Bij deze 20 Basis ontmoetingsplekken werken namelijk vrijwilligers en zorgprofessionals die u graag helpen met uw persoonlijke vragen.
Dagbesteding
Heeft u ondersteuning nodig bij het invullen van de dag? De dagbesteding is bedoeld voor mensen die moeite hebben om ritme en structuur in de dag aan te brengen. Wat u doet op de ontmoetingsplek helpt u bij uw ontwikkeldoelen, bijvoorbeeld: in het dagritme komen, samen met anderen dingen ondernemen of nieuwe mensen leren kennen.
Vrijwilligerswerk
U wilt iets voor een ander betekenen met vrijwilligerswerk? Er zijn verschillende mogelijkheden.