Stadmaken: thuiszitten is leuk, meedoen is leuker

  • #stadsparkvanapeldoorn
  • #binnenstad

Stadmaken: thuiszitten is leuk, meedoen is leuker

De afgelopen maanden heb ik, Jacky kroon, samen met de gemeente en andere inwoners, ondernemers en belanghebbenden gewerkt aan de schetsontwerpen van het Stadspark van Apeldoorn. Het hart van de stad wordt een groene en levendige ontmoetingsplek waar het fijn is om te wonen, werken, winkelen en verblijven. Benieuwd naar de plannen? Fotograaf: Rob Voss

Het Stadspark van Apeldoorn - samen de stad maken

De binnenstad van Apeldoorn is de afgelopen jaren op verschillende plekken al enorm opgeknapt en groener geworden. “En daar gaan we graag mee door, want we zien nog meer kansen voor verbetering”, legt Jacky Kroon, één van de bewoners van het centrum, uit. Met het doel om van Apeldoorn een nog levendiger en meer bruisende stad te maken. “Een plek waar je de Veluwe voelt. En waar het in de toekomst nóg lekkerder wonen, werken, winkelen en ontspannen is.” De gemeente nodigde vorig jaar Apeldoorners uit om samen de stad te maken. “Ik heb mij direct aangemeld.”

Plannen die maak je samen!

Jacky Kroon heeft samen met andere inwoners, ondernemers, belanghebbenden en de gemeente de afgelopen maanden hard gewerkt aan de eerste schetsontwerpen van het Stadspark van Apeldoorn. En met resultaat. De eerste vier ontwerpen voor de stadsparkprojecten zijn klaar.

Het gaat om:

  • Griftpark: Hofstraat-Kanaalstraat
  • Griftpark: Kalverstraat
  • Parkstraat-Zuid: Hoofdstraat tussen station en Oranjerie
  • Grote Markthof: Het binnenterrein Marktstraat, Beekstraat, Hoofdstraat, Raadhuisplein

Bekijk het plangebied op de kaart (jpeg,  61 Kb)

“Het begon vorig jaar maart met een introductiebijeenkomst over de plannen voor het Stadspark van Apeldoorn. Dit werd georganiseerd door de gemeente en je kreeg de mogelijkheid om mee te werken aan de schetsontwerpen. Ik heb mij direct aangemeld om met drie projecten mee te doen. Thuiszitten is leuk, maar meedoen is leuker" vertelt Jacky enthousiast.

"De gemeente heeft in de maanden daarna informatie en wensen opgehaald via een vragenlijst en persoonlijke gesprekken. In groepen zijn we vervolgens met deze informatie aan de slag gegaan. In deze groepen zat een diversiteit aan mensen; inwoners, ondernemers, jongeren en ouderen, verkeersdeskundigen en projectleiders van de gemeenten. Maar ook mensen van het gehandicaptenplatform, de fietsersbond en kunst- en cultuurliefhebbers.

Per stadsparkproject werkten we in vier avonden aan de plannen. Verschillende thema’s kwamen aan bod zoals, veiligheid, verkeer, groen, water, ontmoeten en toegankelijkheid. Stap voor stap werden de plannen opgebouwd. Na iedere sessie gingen de ontwerpers van de gemeente met de input aan de slag. Dit heeft geresulteerd in de mooie ontwerpen die er nu liggen.”

Ferri Breugelmans, groepslid van Hofstraat-Kanaalstraat vertelt: “Bijna alles wat is voorgesteld tijdens de bijeenkomsten is goed opgepakt door de gemeente. Ik vond een autoluwe en groene binnenstad erg belangrijk. En een aantrekkelijkere Grift. En dat is goed tot zijn recht gekomen in de plannen.” Ook bewoner Martin Stevense was betrokken bij de Hofstraat-Kanaalstraat. “Ik deel de mening van Ferri. We hebben een mooi plan gemaakt dat we met trots in september aan de gemeenteraad voorleggen.”

Martin Stevense en Ferri  Breugelmans
Martin Stevense en Ferri Breugelmans. Fotograaf: Rob Voss

Een kijkje in de toekomst

Wie weet dwaal je straks door de bostuin op het binnenterrein tussen Marktstraat, Beekstraat, Hoofdstraat en Raadhuisplein. Of neem je een korte pauze tijdens het shoppen op één van de bankjes aan de Grift in de Hofstraat/Kanaalstraat. En wat denk je van een heerlijk zonnig terrasje pakken op de promenade; het stuk Hoofdstraat tussen de Hofstraat-Kanaalstraat en de Kalverstraat? Je kunt je er nu misschien nog niks bij voorstellen, maar als de gemeenteraad instemt met de plannen dan is dat over een aantal jaar wel de groene werkelijkheid.

Kom kijken naar de plannen!

Benieuwd naar de plannen? Van 10 tot en met 24 mei kun je de ontwerpen ook nog bekijken in het stadhuis. Daarnaast vind je ze vanaf 10 mei op de website www.stadspark.apeldoorn.nl.

“Wie kan het verhaal nou beter vertellen dan de makers van de plannen zelf”, geeft Hans van Beek, groepslid van de Kalverstraat aan. “Het hele traject is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie. Van begin tot het eind hebben we meegedaan. En nu pakken we ook onze rol om de plannen te presenteren. Zelf vond ik veiligheid en bereikbaarheid erg belangrijk en ik vertel je graag hoe dat in de plannen is verwerkt.” Hans Suithoff, ook groepslid van de Kalverstraat voegt daaraan toe: “Het valt mij op hoe betrokken iedereen is. Er zijn zelfs groepsleden die meedoen aan de poster-campagne in de stad. Drie weken lang staan inwoners en ondernemers met hun wensen op posters in de binnenstad. Dat ging mij persoonlijk net iets te ver, maar het toont wel aan hoe betrokken iedereen is.”

Hans van Beek en Hans Suithoff
Hans van Beek en Hans Suithoff. Fotograaf: Rob Voss
Stadspark van Apeldoorn in cijfers

16
Bijeenkomsten
100+
Planmakers
4
Schetsontwerpen
Uw Reactie
Uw Reactie