Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Eerste Tiny Forest van Apeldoorn aangeplant

29-11-2018

Wethouder Mark Sandmann plantte maandag 26 november samen met kinderen de eerste planten en struiken van Tiny Forest Zevenhuizen. Een Tiny Forest (letterlijk: klein bos) is een dichtbegroeid, inheems bos zo groot als een tennisbaan. Zo’n minibos in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar.

Mijn Apeldoorn

Tiny Forest is een project van IVN natuureducatie. In Apeldoorn heeft dit eerste Tiny Forest een plek gekregen in de wijk Zevenhuizen. In het park tussen de Agricolastraat en de Pythagorasstraat, op de plek van de afgebroken basisschool, is nu een bos van circa 200 m2.

Iedereen welkom in minibos

Wethouder Mark Sandmann plantte maandag samen met leerlingen van de basisscholen De Zevensprong en Het Web de eerste struiken en planten. Buurtbewoners en een hovenier namen daarna deze taak over. Mark Sandmann: “We zijn er trots op dat het eerste Tiny Forest van Gelderland in Apeldoorn is aangeplant. De kinderen van Het Web en De Zevensprong hebben samen met het IVN ontzettend goed meegedacht en meegeholpen met aanplanten. En ze blijven dat als miniboswachters de komende tijd ook doen. Het Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor bomen en dieren, maar ook voor mensen. Iedereen is welkom in het eerste Apeldoornse minibos.”

Tiny Forest is goed voor de wijk

Voor de gemeente is een Tiny Forest belangrijk omdat het goed aansluit bij de doelen van het Groenplan. Zo zorgt een Tiny Forest voor meer en divers groen in de wijk. De verschillende soorten bomen trekken weer insecten en vogels aan. Ook biedt een Tiny Forest de kans om de natuur in de buurt te ontdekken en daarover te leren. En een bos in een woonwijk zorgt voor een schonere lucht, voor verkoeling in de zomer, en het kan een opslagplek voor regenwater zijn.

Kinderen worden Tiny Forest Ranger

In het minibos is ook een ontmoetingsplek/buitenlokaal waar kinderen van de nabijgelegen basisscholen leren over de natuur. Daarnaast leidt IVN de kinderen op tot miniboswachter. Zo’n Tiny Forest Ranger is natuurhersteller, natuurteller en natuurverteller. Zij planten en beheren het bos, gaan op onderzoek uit en vertellen anderen over het bos. Voor de buurt en de wijk vormt een Tiny Forest een prettige en gezonde ontmoetingsplek.
In Apeldoorn komen de komende twee jaar nog drie Tiny Forests. Waar die precies komen is nog niet bekend. Meer informatie is te vinden via www.apeldoorn.nl/tinyforest

 Tiny forest