Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Bomenseizoen van start

06-11-2019

Apeldoorn is een echte bomenstad en daar zijn we trots op! In de periode november tot en met maart werken we aan zowel aanplant van nieuwe bomen als kap en snoei van bestaande bomen. Belangrijk is dat aanplant en kap van bomen met elkaar in evenwicht zijn. Naast het onderhoud zijn er ook speciale bomenactiviteiten zoals de Boomfeestdag op 15 november.

Mijn Apeldoorn

Apeldoorn Bomenstad

Apeldoorn telt ruim 5000 bijzondere bomen van minimaal 80 jaar oud, waaronder bijvoorbeeld de grote Plataan op het Stationsplein en de rij eiken aan de Kerkallee in Beekbergen. Apeldoorn was in 2018 Bomenstad van Europa. Veel Apeldoorners hechten waarde aan de bomen en het groen in onze stad. We besteden dan ook veel zorg en aandacht aan de circa 85.000 bomen die we beheren.

Aanplant

De komende maanden planten we meer dan 1000 nieuwe bomen aan op diverse plekken in Apeldoorn. Op dit kaartje ziet u een overzicht van plant-locaties. In sommige gevallen worden hier ook speciale activiteiten aan gekoppeld, zoals:
• Boomfeestdag op 15 november: aanplanten van 600 bomen en struiken bij Sportpark Orderbos en start van de Actie Boompje Erbij - 200 bomen erbij in particuliere tuinen
• Op 15 november plaatsen we een hek om koningslinde PWA Laan
• Begin december planten we een tulpenboom (achter het station), als herinnering aan Apeldoorn als Europese bomenstad 2018. 

Aanplant in het najaar

Het najaar is beter geschikt voor het aanplanten van jonge bomen dan het voorjaar. Vorig jaar besloot Apeldoorn als eerste gemeente in Nederland om de jaarlijkse Boomplantdag om die reden te verplaatsen van het voorjaar naar november. Want de steeds vaker voorkomende droge en hete zomers eisen hun tol, met name onder jonge boompjes die tijdens de Boomplantdag door kinderen worden aangeplant. In dit nieuwsbericht leest u hier meer over.

Bomenkap

Om het bomenbestand gezond en op peil te houden, is het nodig om jaarlijks een aantal bomen te vervangen en nieuw aan te planten. Regelmatig roept het kappen van bomen negatieve reacties op. Toch is dat soms nodig. Een boom die ziek is of een onveilige situatie veroorzaakt moeten we kappen. En ook als een bepaalde plek een andere functie krijgt, moeten bomen soms wijken.
Voor elke gevelde boom komt ook altijd weer een boom terug, zodat het totale bomenbestand gelijk blijft. Soms lukt dat herplanten op dezelfde plek, soms kan dat niet en moet dat op een andere plek gebeuren.


Bomenkaart

Op deze kaart ziet u een overzicht van de locaties waar bomen gekapt en geplant worden in de periode november 2019 - maart 2020. De groene stippen tonen de locaties voor herplant, de rode stippen laten de te vellen bomen zien en voor de oranje stippen loopt er een vergunningprocedure. De actuele situatie kan iets afwijken van dit kaartbeeld.

Meer informatie

Meer weten over bomen in Apeldoorn? Kijk op www.apeldoorn.nl/bomen. Een overzicht met foto’s van monumentale bomen in Apeldoorn vindt u op deze website.