Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Veel animo voor gemeentelijke lening voor zonnepanelen

11-09-2019

Amper zes maanden na de lancering van de lening zonnepanelen blijken Apeldoorners deze goed te kunnen vinden. De gemeente heeft al bijna 90 aanvragen ontvangen. Er blijkt een samenhang met verschillende inkoopacties voor zonnepanelen die in Apeldoorn lopen of hebben gelopen. Veel aanvragen komen van bewoners in gebieden waar acties zijn opgezet.

Mijn Apeldoorn

De gemeente wil de aanleg van zonnepanelen stimuleren en voor iedereen (financieel) bereikbaar maken. Ook voor mensen met een smalle beurs. Daarom heeft zij begin dit jaar een lening voor opengesteld: de ‘Lening Zonnesystemen’. Deze lening is bedoeld voor woningeigenaren die zonnepanelen op hun eigen dak willen plaatsen of voor inwoners die willen deelnemen aan zonnesystemen op een dak elders, bijvoorbeeld van scholen of bedrijven.

Gunstige voorwaarden

Met een rente van 2,5 % en soepele voorwaarden komt investeren in zonne-energie daarmee voor meer inwoners binnen handbereik. Het leenbedrag bedraagt minimaal 2.500,- en maximaal 6.000,- euro, wat overeenkomt met (gemiddeld) de plaatsingskosten voor 5 tot maximaal 12 panelen.  De maximale looptijd bedraagt 10 jaar.

Stimulerende rol   

Sinds de openstelling van de lening in februari zijn er bijna 90 aanvragen binnengekomen. “Dit laat zien dat Apeldoorners actief met verduurzaming aan de slag willen gaan en ook bereid zijn om daar zelf in te investeren.” aldus Wethouder Mark Sandmann. “Als gemeente spelen we daarin een stimulerende rol. Dat doen we met deze lening, maar ook met advies via ons Energiek Apeldoorn-loket en met de organisatie van collectieve inkoopacties, samen met andere partijen.”

Aanpak werkt

Begin dit jaar organiseerde de gemeente samen met het Regionaal Energieloket een groepsaankoop zonnepanelen in het zuidelijk deel van Apeldoorn / de Maten. Bewoners konden zich inschrijven om zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen. Daarvoor konden ze ook gebruik maken van de net geopende lening. Die aanpak blijkt te werken. In de eerste maanden waren alle aanvragen afkomstig uit dit gebied. Inmiddels wordt de lening ook opgepikt door andere (particuliere) partijen zie zonnepanelen verkopen, doordat zij in hun communicatie verwijzen naar de gemeentelijke lening. 

Wethouder Sandmann: “We zien dat het aanbieden van een combinatie van advies, inkoop-acties en financiering goed werkt. Mensen voelen zich ontzorgd en het wordt ze makkelijk gemaakt. Dan doen ze graag mee. Daarom hebben we besloten om de groepsaankoop zonnepanelen ook in de andere delen van Apeldoorn uit te rollen. Binnenkort weten we welke wijken dat als eerste zullen zijn.”

Samenwerking

Aanvragen van de lening kan via de gemeentelijke website. In de uitvoering werkt de gemeente samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). De gemeente toetst aanvragen aan de voorwaarden. SVn beoordeelt de kredietwaardigheid en keert de lening namens de gemeente uit aan de zonnepaneleninstallateur.

Meer informatie

Meer informatie over de lening is te vinden op www.apeldoorn.nl/lening-zonnesystemen.  • Zonnepanelen