Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Street-art evenement geeft Zuidbroek kleur

29-08-2020

Eind augustus gaven ruim 15 kunstenaars uit binnen- en buitenland de tunnel aan de Laan van Zodiak in Zuidbroek een totale metamorfose met hun street-art en graffiti. Het evenement kwam van de grond dankzij de inzet van de 13-jarige Aron, de steun van culturele centra Gigant (Apeldoorn) en Astrant (Ede) en financiële steun vanuit de subsidieregeling die de gemeente Apeldoorn heeft voor inwonersinitiatieven.

Mijn Apeldoorn

Wat de gemeente betreft is dit project een prachtig voorbeeld hoe een idee van één inwoner, in dit geval de 13-jarige Aron, kan uitgroeien tot iets heel moois wat echt een aanwinst is voor de stad. En wie weet, hopelijk kunnen nog meer jonge kunstenaars ervan gaan profiteren en ook een street-art of graffiti project opzetten. Ook daar gaat de gemeente Apeldoorn, gezinsstad bij uitstek, zich samen met Gigant hard voor maken.

Ede als inspiratie

Aron verhuisde in 2018 vanuit Ede naar Apeldoorn. In Ede raakte hij geïnspireerd door de geverfde tunnels en silo’s op straat. Hij volgde graffiti workshops en raakte behoorlijk verslingerd aan deze kunstvorm, die hij vooral op canvas uitoefent. Wel miste hij in Apeldoorn de graffiti evenementen die in Ede werden georganiseerd, en dus ging hij zelf aan de slag om te kijken wat er in Apeldoorn mogelijk zou zijn op dit vlak. Hij had zijn oog al laten vallen op de tunnel aan de Laan van Zodiak, vlakbij zijn huis.

Het idee was simpel: de tunnel diende vooral als kladblok voor geklieder en trok ongewenste graffiti aan. Door artiesten uit te nodigen die de tijd kunnen nemen zal de tunnel veranderen in een prachtig openlucht museum, altijd toegankelijk en bereikbaar. Ook Aron zelf neemt een stuk muur onder handen.

Subsidie voor inwonersinitiatieven

Het balletje ging rollen en met hulp van Astrant, het culturele podium uit Ede, Gigant en de inzet van medewerkers van de gemeente die ook direct enthousiast waren over het plan, kreeg het evenement vorm. Vanuit de nieuwe subsidieregeling voor inwonersinitiatieven kwam een financiële bijdrage om het evenement mogelijk te maken.

De gemeente lanceerde deze subsidieregeling in mei om initiatiefnemers te helpen die een goed idee hebben om Apeldoorn nog mooier, beter en socialer te maken, én bereid zijn zichzelf ook daarvoor in te zetten.

De eerste initiatieven die vanuit de regeling zijn betaald laten zien dat er volop goeie ideeën zijn in de stad. Zo kregen basketballers uit de Maten geld om het veelgebruikte basketbalveld Dunk Donk aan de Steenhouwersdonk te helpen opknappen, en kregen inwoners uit Welgelegen geld voor aanschaf van meerjarige bloembollen voor het plantsoen bij hun ontmoetingsplek vlakbij De Tol. Zij onderhouden dit plantsoen ook zelf.

Gezinsstad Apeldoorn investeert in buitenruimte

Naast deze subsidieregeling investeert Apeldoorn de laatste jaren ook nadrukkelijk in haar buitenruimte. Zo zijn er al een tiental schoolpleinen groener en beweegvriendelijker gemaakt en is er ook in allerlei andere speel-, beweeg-, en ontmoetingsplekken geïnvesteerd. Kort gezegd wil Apeldoorn stimuleren dat jong en oud volop buiten kan sporten, bewegen, recreëren en elkaar ontmoeten. Ook een project als dit sluit hier mooi op aan.

Samen met Gigant wil de gemeente kijken wat er nog meer mogelijk is op het gebied van street-art. Dus ben jij een jonge kunstenaar die ook bezig is met street-art of graffiti en hierin geïnteresseerd is? Meld je dan bij Milan Roerdink van Gigant via m.roerdink@gigant.nl.

Informatie over kunstenaars

Meer weten over de kunstenaars die deze tunnel onder handen genomen hebben? Op de evenementpagina op Facebook (onder ‘Details’) staan al hun (artiesten)namen en links naar hun socialmedia-accounts.  • Wethouder Wim Willems en initiatiefnemer AronBekijk een grotere versie
  • Kunstenaar in actieBekijk een grotere versie