Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Samen zorg dragen voor erfgoed en duurzaamheid

04-02-2020

Op 12 februari presenteert de gemeente het Erfgoedfonds. Met dit nieuwe fonds gaat de gemeente het behoud, de zichtbaarheid en beleefbaarheid van erfgoed en daarmee de identiteit van Apeldoorn verder versterken.

Mijn Apeldoorn

Belangrijke stimulerings- en ondersteuningsregelingen voor het onderhoud van monumenten en beeldbepalende panden worden samengevoegd. In het fonds is extra aandacht voor duurzaamheid. Tevens biedt het fonds de mogelijkheid om in de toekomst nieuwe regelingen toe te voegen.

Samenvoegen en afstemmen

In het Erfgoedfonds komen drie bestaande regelingen samen. Dat zijn de monumentensubsidie, het gevelfonds en het archeologiefonds. Voordeel van het samenvoegen is dat subsidieaanvragen meer in samenhang bekeken kunnen worden. Daarnaast voorkomt de gemeente dat er een lappendeken ontstaat van allerlei regelingen. “We zijn als gemeente samen met eigenaren verantwoordelijk voor ons erfgoed. Bureaucratische rompslomp mag geen reden zijn dat Apeldoornse kwaliteit en identiteit verloren gaat. Met het fonds makelen we het voor onze inwoners gemakkelijker. En in de toekomst hopen we hier nog meer regelingen aan toe te voegen”, aldus wethouder Erfgoed Van Vierssen.

Duurzaamheid

Nieuw is de ‘duurzaamheidsdienst’: eigenaren van een monument, beeldbepalend of karakteristiek pand kunnen gespecialiseerd advies inwinnen over verduurzaming. Van Vierssen: “Voor veel bewoners van oude panden is duurzaamheid een uitdaging. Je wilt immers zoveel mogelijk energie besparen zonder de identiteit van het monument te schaden. Dat vraagt maatwerk. Met de duurzaamheidsdienst in het fonds willen we als gemeente eigenaren actief helpen om te kijken naar mogelijkheden.“