Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Koninklijke onderscheidingen voor drie Apeldoorners

19-09-2020

Drie Apeldoorners zijn zaterdag 19 september koninklijk onderscheiden. De heer E.J.P. de Wolf, mevrouw W. van der Zande en de heer B.J. Essenstam kregen tijdens besloten bijeenkomsten de bijbehorende versierselen uitgereikt.

Mijn Apeldoorn

Burgemeester Ton Heerts reikte Edwin de Wolf de versierselen uit die horen bij zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens een besloten bijeenkomst van het Invictus Team en stafleden in Doorn.

Edwin de Wolf ging als militair op missie in Bosnië en raakte door een bom zijn linkerbeen kwijt. Dat betekende het einde van zijn militaire carrière. Met een sterke wil pakte hij zijn revalidatie op en leerde met vallen en opstaan weer lopen. Hij werd binnen Defensie ambassadeur voor betere nazorg en re-integratie voor gewonde militairen. De Wolf verspreidde zijn lijfspreuk “Met sport kun je alles overwinnen”. Zo helpt en inspireert hij al meer dan 20 jaar mensen met een beperking of andere tegenslagen. Edwin de Wolf is geïnstalleerd als teamcaptain van het Invictus sportteam dat in 2021 meedoet aan de Invictus Games, die dan in Den Haag worden gehouden.

Mevrouw W. van der Zande

Mevrouw Van der Zande en de heer Hans Wijga namen zaterdag afscheid van Vereniging Oud Apeldoorn. Daarbij kreeg mevrouw Van der Zande een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Heerts reikte haar tijdens een besloten bijeenkomst van de vereniging de versierselen uit, die horen bij haar benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Van der Zande is 15 jaar voorzitter van Vereniging Oud Apeldoorn geweest. Onder haar leiding is de vereniging uitgegroeid tot de grootste cultuurhistorische organisatie in Apeldoorn met bijna 2.300 leden. Mevrouw Van der Zande kwam regelmatig in actie als historische gebouwen of plaatsen in Apeldoorn in gevaar kwamen. Met haar inzet voor Vereniging Oud Apeldoorn heeft mevrouw Van der Zande veel gedaan om de verschillende generaties Apeldoorners met elkaar te verbinden. Daarnaast is zij vanaf 2008 voorzitter van Stichting Reisclub Apeldoorn en Omstreken en is ze bestuurslid geweest bij Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn.

De heer Wijga is 15 jaar penningmeester van Vereniging Oud Apeldoorn geweest. Daarnaast was hij penningmeester van de Stichting Bunker van Seyss-Inquart.

De heer B.J. Essenstam

De heer Bennie Essenstam kreeg de versierselen van zijn koninklijke onderscheiding uitgereikt door locoburgemeester Nathan Stukker, die horen bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens de besloten wedstrijd om de ‘Essenstam Bokaal’ voor leden van de Vereniging Het Apeldoorns Aangespannen Paard De Kromme Zweppe.

De heer Essenstam heeft vanaf de allereerste dag van het bestaan van De Kromme Zweppe heel veel bijgedragen aan de vereniging. Hij zat in het bestuur en hielp mee aan de organisatie van menwedstrijden en bosritten. Buiten zijn eigen vereniging werkt de heer Essenstam mee aan de jaarlijkse Apeldoornse Ruiter- en Menkampioenschappen en was hij jurylid bij nationale en internationale wedstrijden. Hij zet zijn liefde voor de paardensport op een bijzondere manier in voor mensen met een beperking. Zo is hij al meer dan 25 jaar vrijwilliger bij de Stichting Paardrijden voor Gehandicapten Apeldoorn.

Naast zijn vrijwilligerswerk voor de paardensport is hij ook op andere maatschappelijke terreinen actief. Hij verzorgt het onderhoud van de beken en sprengen en het Klompenpad in Ugchelen, van De Hamermolen en van de ruiter- en koetsenpaden tussen Ugchelen en Hoenderloo. Met zijn vrijwilligersactiviteiten levert de heer Essenstam een grote bijdrage aan de samenleving.