Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Projectenregeling Cultuur nu ook voor grotere projecten

14-10-2021

De gemeente Apeldoorn start per 2022 met een nieuwe subsidieregeling voor culturele projecten. Het doel van deze “Projectenregeling Cultuur” is om activiteiten te ondersteunen die bijdragen aan een levendige culturele sector voor de inwoners van Apeldoorn. In 2021 is al proefgedraaid met de regeling. Toen konden culturele instellingen een bijdrage aanvragen tot en met 10.000 euro. Vanaf januari 2022 is er ook de mogelijkheid om subsidie aan te vragen tot en met 50.000 euro.

Mijn Apeldoorn

Met de Projectenregeling Cultuur ontstaan er kansen voor nieuwe én bestaande culturele initiatieven. Ingediende subsidieaanvragen worden naast artistieke en organisatorische kwaliteit beoordeeld op hun betekenis voor Apeldoorn. “De mogelijkheid van subsidie voor grotere culturele projecten was sowieso de bedoeling, maar we zijn afgelopen jaar in het klein gaan proefdraaien. Zo konden bestaande culturele partners wennen aan de nieuwe regeling en konden wij beoordelen of het werkte zoals we het in gedachten hadden. Met wat kleine aanpassingen, zijn we nu klaar voor het grotere werk!”, aldus wethouder Detlev Cziesso van Cultuur en Erfgoed.

Eigen bijdrage en adviescommissie

Cultuur is altijd in beweging en met deze nieuwe regeling wil de gemeente ruimte bieden aan initiatiefnemers. Door de invoering van deze nieuwe regeling is een transparante en effectieve verdeling van de middelen mogelijk. Het grootste verschil met voorgaande subsidieregelingen voor culturele initiatieven is de eigen bijdrage. De gemeente draagt bij tot maximaal 50 procent van de begrote kosten. De aanvragers moeten zelf zorgen voor dekking van de andere helft.

Verschillende categorieën

Een andere grote aanpassing is de wijze van beoordelen. Subsidieaanvragen kunnen het hele jaar door worden ingediend. Aanvragen tot en met 10.000 euro worden door een interne gemeentelijke commissie beoordeeld en kunnen daardoor snel worden behandeld.

Subsidieaanvragen tussen de 10.000 en 50.000 euro worden voorgelegd aan een externe adviesraad. Omdat het gaat om grotere bedragen, worden deze aanvragen beoordeeld door een onafhankelijke commissie met specialistische kennis op het gebied van cultuur. De adviesraad behandelt drie keer per jaar (februari, juni en oktober) de binnengekomen aanvragen. Wethouder Cziesso: “We hopen voor 2022 op een gevarieerd en verrassend cultureel programma dat een brede doelgroep bereikt. Zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om te genieten van het mooie dat cultuur te bieden heeft. Of dit nu is als deelnemer of als toeschouwer!” 

Spreekuur voor vragen

De nieuwe Projectenregeling Cultuur gaat per 1 januari 2022 in. Alle voorwaarden en andere informatie kunt u nalezen op www.apeldoorn.nl/subsidies.

Heeft u na het lezen van deze informatie vragen? Op 16 december en 13 januari houdt de gemeente telefonisch spreekuur van 15.30 tot 18.00 uur over de regeling. U kunt zich hiervoor aanmelden door te mailen naar cultuur-erfgoed@apeldoorn.nl. U wordt dan tijdens de spreekuren teruggebeld. Ook kunt u uw vragen stellen via dit e-mailadres.