Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Cultuurhistorie

Apeldoorn is een grote gemeente, bestaande uit een stad, elf dorpen en een groot buitengebied. Deze gemeente komt direct voort uit de Hoge Heerlijkheid Het Loo, waarover de Oranje vorsten de baas waren. Het gebied werd al in de prehistorie intensief bewoond. Mede daardoor telt Apeldoorn de meeste archeologische monumenten van Nederland. Maar ook uit latere tijden zijn er honderden monumenten in grote variatie: van eenvoudige boerderijtjes tot het weelderige paleis Het Loo, van oude watermolens tot het Centraal Beheer-kantoor.

Mijn Apeldoorn

Het erfgoed van Apeldoorn

Apeldoorn gaat het jonge erfgoed (1970-1990) inventariseren

Nieuwsbrief Ruimte voor Erfgoed

Archeologie in Apeldoorn

In Apeldoorn wordt al vanaf het midden van de 19e eeuw archeologisch onderzoek gedaan. Dit komt omdat voor Nederlandse begrippen het Apeldoorns grondgebied erg rijk is aan archeologische schatten, zowel zichtbaar in het landschap, als verborgen ondergronds. De bekendste archeologische vindplaatsen in Apeldoorn zijn ongetwijfeld de grafheuvels. Vanaf 2007 doet de gemeente Apeldoorn samen met de Universiteit Leiden onderzoek naar deze grafheuvels en dat heeft inmiddels geleid tot allerlei nieuwe wetenschappelijke inzichten die ook internationaal worden gevolgd.

Het Geheugen van Apeldoorn brengt de geschiedenis van Apeldoorn digitaal op de kaart. Honderden verhalen en objecten en duizenden afbeeldingen uit de belangrijkste Apeldoornse beeldcollecties zijn beschikbaar; thuis en op locatie. U kunt naar harte lust online grasduinen en rondzwerven in de geschiedenis van Apeldoorn.

Monumenten en beschermde gezichten

Cultuurhistorische analyses