Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Fred vertelt hoe hij na zijn scheiding in de WW kwam

Fred is zijn baan verloren en moet zien rond te komen met een veel lager inkomen.

Mijn Apeldoorn

Fred: “Vorig jaar was een heftig jaar. Eindelijk durfde ik bij mijn vrouw toe te geven dat er een ander was en gingen we scheiden. Ik verloor mijn werk, omdat het bedrijf failliet ging. Ik heb nu wel recht op WW, maar ik ben al 50+ en zal niet makkelijk weer aan het werk kunnen komen. Mijn vriendin zou daarom werk gaan zoeken, maar tot overmaat van ramp ontdekte zij dat ze lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), waardoor ze niet kan werken. Als mijn WW vervalt, hebben we helemaal geen inkomen meer.”

Fred zal dus alles op alles moeten zetten om weer aan het werk te kunnen komen. Op de website van het UWV vindt hij veel informatie over vacatures, solliciteren en zijn uitkering.
Het beetje spaargeld dat Fred en zijn vriendin nog hadden was al gauw op en ze zijn behoorlijk aan het schuiven gegaan met de uitgaven. De ene maand konden ze de huur wel betalen, de andere maand niet. Hierdoor zijn ze het overzicht kwijtgeraakt.

Fred weet niet dat hij en zijn vriendin misschien recht hebben op extra inkomen via de Belastingdienst of de gemeente Apeldoorn. Via via hoorde hij dat hij een voorzieningencheck kan laten doen bij de Sociaal Raadslieden van Stimenz. Maar voordat hij daar achter kwam, werd de bankrekening steeds roder. Door bij postorderbedrijven bestellingen te doen, kwam er nog een probleem bij, omdat hij hier eigenlijk geen geld voor heeft en hij er dus weer een schuld bij heeft. Dit kan niet langer zo doorgaan. Hij beseft dat hij de zaken fundamenteel anders zou moeten aanpakken, maar hulp zoeken is nog een stap te ver. Hij kan het toch zeker zelf wel. Met behulp van de website Zelf je schulden regelen ging hij aan de slag.

Op deze site wordt gesproken over het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven. Een mooi voorbeeld van een maandbegroting (Excel) vindt hij op de website van de gemeente Apeldoorn waarmee hij meteen mee aan de slag gaat.

Door dit overzicht komt hij erachter dat zijn gevoel klopt en zijn aanpak tot nu toe niet de goede is. Zijn uitgavenpatroon en de manier waarop hij de dingen aanpakt, moeten aangepast worden aan zijn nieuwe situatie.

Als Fred zich over zijn schroom heen kan zetten, kan hij veel baat hebben bij diverse vormen van hulpverlening (adviesgesprek, budgetcursus, vaardigheidstrainingen) en hulpmiddelen (maandbegroting, jaarplanning, kasboek, betaalschema schuldeisers). Deze hulpverlening en hulpmiddelen zijn allemaal te vinden op deze site en op de website van de Gemeente Apeldoorn.