Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

RadioLED legt een nieuw draadloos communicatienetwerk in Apeldoorn aan

16-02-2022

Wat zijn dat voor witte zenders aan de lantaarnpalen in Apeldoorn? Waarvoor worden deze zenders gebruikt? Is mijn privacy wel gewaarborgd?

Mijn Apeldoorn

De gemeente, RadioLED, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Antennebureau van het Agentschap Telecom geven in een video antwoord op deze vragen.

Heeft u na het kijken van de video nog een vraag? Kijk dan hieronder bij de meeste gestelde vragen over het draadloos communicatienetwerk van RadioLED.

Staat uw vraag er niet tussen? Mail dan uw vraag voor 1 april naar gemeente@apeldoorn.nl. Uw vraag zullen wij zo goed mogelijk op deze pagina proberen te beantwoorden.

Waarom hangt de gemeente witte kastjes in lantaarnpalen?

De witte kastjes aan de lantaarnpalen zijn kleine zenders van het bedrijf RadioLED. De kleine zenders zijn in opdracht van het bedrijf RadioLED opgehangen.

Wie is RadioLED?

RadioLED is een internationaal georiënteerd bedrijf uit Oostenrijk die infrastructuur biedt voor, hoge snelheid breedband communicatienetwerken.

Waar zijn de witte kastjes in de lantaarnpalen voor bedoeld?

De witte kastjes aan de lantaarnpalen zijn multipoints van het bedrijf RadioLED. Deze multipoints zijn kleine zenders die samen een infrastructuur vormen voor een draadloos communicatienetwerk.

RadioLED biedt op het netwerk geen diensten voor consumenten en bedrijven aan. Zij zijn geen provider.

Waarom wil een bedrijf uit Oostenrijk in Apeldoorn een infrastructuur aanleggen voor een draadloos communicatienetwerk?

RadioLED is een internationaal georiënteerd bedrijf, dat de Nederlandse markt wilt betreden. Het bedrijf biedt infrastructuur die snel internet mogelijk maakt. Daarnaast is het draadloos communicatienetwerk niet verbonden aan een provider. Op het netwerk kunnen meerdere providers hun diensten aanbieden.

Dat maakt de Nederlandse markt, volgens RadioLED, voor hun interessant. Veel telecombedrijven in Nederland maken voor hun diensten gebruik van hun eigen netwerk. Daarnaast kan, volgens het bedrijf, met dit netwerk het aantal witte vlekken in Nederland (plekken waar je geen mobiel bereik hebt) verder worden teruggebracht. Dit kan volgens het bedrijf doordat de multipoints worden opgehangen aan lantaarnpalen en daardoor dicht bij elkaar geplaatst worden. Langs de meeste openbare wegen in Nederland staan lantaarnpalen.  

Apeldoorn is de eerste stad in Nederland waar RadioLED hun infrastructuur uitrolt.

Wat is de rol van de gemeente hierin?

Om de infrastructuur voor het draadloos communicatienetwerk uit te kunnen rollen heeft RadioLED de gemeente toestemming gevraagd om gebruik te mogen maken van de lantaarnpalen langs de openbare wegen. De gemeente investeert zelf niet in de aanleg van het netwerk. Het is aan bedrijven en providers of zij voor het aanbieden van hun diensten gebruik willen maken van de infrastructuur van RadioLED.

Over het gebruik van de lantaarnpalen heeft de gemeente met het bedrijf een bruikleen overeenkomst afgesloten (een zogenaamde BOK). Deze overeenkomst beschrijft onder andere dat RadioLED verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de multipoints en waar deze komen te hangen.

Daarnaast heeft de gemeente met RadioLED afgesproken dat het draadloos communicatienetwerk alleen gebruikt kan worden als deze voldoet aan alle nationale en Europese wet- en regelgeving, waaronder privacy, opslag van data, gezondheid, etc..

Waarom mag RadioLED hun zenders in de lantaarnpalen ophangen?

Het bedrijf RadioLED heeft de gemeente gevraagd om voor de infrastructuur van een draadloos netwerk gebruik te mogen maken van lantaarnpalen in de openbare ruimte. Om bewoners en bedrijven snellere en betere internetverbindingen te kunnen bieden, faciliteren wij RadioLED bij de aanleg van hun netwerk. Dit doen wij ook bij bedrijven als KPN, Vodafone, Ziggo, etc..

Wat zijn de kosten voor de gemeente?

Er zijn geen kosten voor de gemeente. Het is een initiatief van het bedrijf RadioLED. De investeringen voor de aanleg en exploitatie van infrastructuur liggen bij dit bedrijf. De gemeente is geen eigenaar, opdrachtgever, exploitant en gebruiker van het communicatienetwerk van RadioLED. De gemeente heeft enkel lantaarnpalen beschikbaar gesteld.

De gemeente ontvangt geen (financiële) opbrengsten uit het gebruik van het netwerk.

Wat voor gegevens worden er met de witte kastjes in lantaarnpalen verzameld?

Geen. De multipoints registreren niets. Volgens de wetgeving mag dat ook niet! Er worden pas gegevens verzameld als je zelf besluit gebruik te maken van de diensten die worden aangeboden op het netwerk.  

Wie houdt in de gaten dat RadioLED geen gegevens van mij verzameld?

De gemeente is niet bevoegd om RadioLED hierop te controleren. Mochten wij signalen ontvangen dat RadioLED zich niet houdt aan de geldende regelgeving dan zullen wij RadioLED hierop aanspreken en het Antennebureau van het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken en de Autoriteit Persoonsgegevens hierover informeren.

Zijn de zenders van RadioLED schadelijk voor de gezondheid?

RadioLED mag het draadloos communicatienetwerk pas gebruiken als deze voldoet aan alle nationale en Europese wet- en regelgeving als het gaat om privacy, opslag van data, gezondheid, etc.

RadioLED mag het netwerk pas gebruiken als zij zich houdt aan de regels in de Telecommunicatiewet (lees meer bij Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken). Zodra het netwerk van RadioLED in gebruik is zal Het Antennebureau ook laten meten wat de stralingseffecten zijn. Voldoen deze niet aan de nationale en Europese wet- en regelgeving. dan mag RadioLED het draadloos communicatie netwerk niet gebruiken. Lees meer bij het Antennebureau, het informatiebureau van de rijksoverheid over antennes.

Staan de zenders aan de lantaarnpalen aan?

De zenders aan de lantaarnpalen worden niet gebruikt. Het bedrijf RadioLED is op dit moment bezig met de aanleg van de infrastructuur. Het netwerk is nog niet in gebruik.