Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Grift

01-10-2012

De Grift komt stap voor stap terug in Apeldoorn.

Mijn Apeldoorn

De Grift is de hoofdbeek op de oostflank van de Veluwe, vermoedelijk ontstaan in de 14e eeuw en werd en wordt gevoed door de andere beken en sprengen, zoals de Eendrachtsprengen en de Koningsbeek. 

Van oorsprong voedde de Grift een aantal watermolens in Apeldoorn. Later werd de Grift gebruikt voor de olie- en kopermolenindustrie en de vele wasserijen. Met het verdwijnen van deze industrieën verdween ook de Grift grotendeels ondergronds. Globaal genomen was de Grift tussen de spoorlijn en de Anklaarseweg verdwenen. Op die delen van het tracé is ondergronds het hoofdriool van de stad aangelegd.

De Grift doorkruist een deel van het zuidwesten van de stad, het centrum en het noordelijke deel van de stad. Voordat het beekherstel begon in 2005 stroomde de Grift bovengronds van de Eendrachtstraat tot iets voorbij de spoorlijn. De beek ontbrak in het tracé in en rond het centrum: langs de PWA-laan, Brinkpark, Hofstraat, bij het voormalige V&D pand diagonaal naar de Beurtvaartstraat, via de Van Aelstlaan en Vlijtseweg. Ten noorden van Apeldoorn stroomde de beek wel al naast het Apeldoorns Kanaal. De Grift is de hoofdbeek van de beken in Apeldoorn.

Het herstel van de Grift wordt in fasen uitgevoerd. In de afgelopen jaren zijn grote stukken van de Grift weer bovengronds gehaald.

Wanneer

De volgende delen van De Grift worden hersteld of zijn recentelijk opgeleverd. Met de stroom mee zijn dit:

De Grift in filmpje World Economic Forum

Het herstellen van rivieren wordt in het Engels ook wel 'daylighting' genoemd. Lees meer over hoe steden over de hele wereld dit aanpakken in dit artikel van het World Economic Forum. In het filmpje komt ook de Grift voorbij, tussen beelden van wereldsteden als New York en Seoul.  

Meer informatie en downloads

Bel voor meer informatie met 14 055 of neem contact op via het contactformulier.

Kijk voor meer informatie over de Grift bij de deelprojecten.  • GriftBekijk een grotere versie
  • De GriftBekijk een grotere versie