Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Veelgestelde vragen over de maatregelen in de binnenstad

15-10-2020

Antwoord op de veelgestelde vragen naar aanleiding van de maatregelen in de binnenstad en op de markt.

Mijn Apeldoorn

1. Sluiting van de parkeergarage Marktplein op zaterdag

Zijn er meer garages op zaterdag gesloten?

Nee, het gaat alleen om de parkeergarage onder het Marktplein. Deze parkeergarage is alleen op zaterdag gesloten tussen 07:00 en 17:00 uur.

Waarom is de parkeergarage Marktplein gesloten op zaterdag?

Het is op zaterdag vaak erg druk in de binnenstad. Op sommige momenten is het te druk om voldoende afstand te kunnen houden. Ook in Apeldoorn neemt het aantal coronabesmettingen toe. Dat moeten we met elkaar zien terug te dringen. Er zijn daarom extra maatregelen nodig om de zaterdagdrukte in de binnenstad in goede banen te leiden. Met deze maatregel leiden we automobilisten naar andere plekken in de binnenstad, en stimuleren we ook een betere spreiding van winkelend publiek over de week.

Waar kan ik wel parkeren?

U kunt terecht in één van de vier andere overdekte parkeergarages, zoals bij de Oranjerie of in de Roggestraat. Ook zijn er diverse parkeerterreinen. Op www.apeldoorn.nl/parkeren vindt u een compleet overzicht.

Ik heb een parkeervergunning voor deze garage: kan ik op zaterdag wel terecht in parkeergarage Marktplein?

Ja, vergunninghouders vormen een uitzondering. Zij kunnen er wel terecht.

Ik heb een gehandicaptenparkeerkaart: kan ik wel in parkeergarage Marktplein terecht?

Ja, met deze kaart kunt u er gewoon parkeren op zaterdag. Door uw toegangskaartje aan te bieden bij de entrees kunt u de parkeergarage weer binnenkomen.

Ik ben slecht ter been en ik wil toch naar de markt, wat kan ik doen?

We raden u aan om zoveel mogelijk alleen en met de fiets te komen. Bent u niet in staat om een stukje te lopen naar de stallingen in de Marktstraat of onder het Stadhuis, of naar de parkeermogelijkheden net buiten de verbodszone aan de Deventerstraat en Stationsstraat, dan kunt u een ontheffing op het fietsparkeerverbod aanvragen.

Ik moet laden en lossen in de binnenstad, waar kan dat?

Indien u moet laden en lossen voor winkels langs de Markt, dan kunt u zich melden bij de beveiligers die bij de entree nabij Shabu Shabu staan. Met hen kunt u overleggen hoe u uw lading kunt bezorgen.

Ik ga op bezoek bij iemand die in de buurt van de parkeergarage Marktplein woont, kan ik dan wel gebruik maken van de parkeergarage?

Op zaterdag kan dit helaas niet. U kunt dan terecht op andere parkeerterreinen of garages, of wellicht met de fiets komen.

Hoe lang duurt deze maatregel?

We moeten met elkaar zoeken naar een veilige manier om de drukte in de binnenstad op zaterdag te reguleren. Alles valt of staat met ons eigen gedrag. Dus alleen winkelen, afstand houden en drukte bij voorkeur vermijden, door bijvoorbeeld op een ander moment naar de stad te komen. Deze maatregel geldt in ieder geval een aantal weken en zal daarna worden geëvalueerd. 

2. Markt

Waarom is de markt nu een afgesloten terrein?

Het is op zaterdag vaak erg druk in de binnenstad en op de markt. Op sommige momenten is het te druk om voldoende afstand te kunnen houden. Ook in Apeldoorn neemt het aantal coronabesmettingen toe. Dat moeten we met elkaar zien terug te dringen. Om grip te houden op de drukte wordt het Marktplein een besloten terrein waarbij bezoekers via vier vaste in- en uitgangen het plein op lopen. Zo kunnen we beter controleren hoeveel mensen er tegelijk lopen en indien nodig nieuwe bezoekers even laten wachten.

Waar zijn de in- en uitgangen van de markt?

Er zijn vier vaste in- en uitgangen, deze staan aangegeven op het kaartje op deze pagina. Hier staan stewards om het aantal bezoekers te tellen.

Wat kan ik doen als de markt vol is?

Dan kan het zijn dat u even moet wachten. Stewards geven aan wanneer u de markt op kunt. U kunt er ook voor kiezen eerst een andere boodschap te doen of op een rustiger moment terug te komen.

Moet ik een mondkapje dragen op de markt?

Hoewel de markt natuurlijk buiten is, wordt wel dringend geadviseerd een mondkapje te dragen. Zeker in een kraam is het veiliger voor marktmedewerkers, omdat zij op relatief korte afstand staan van elkaar en afstand houden achter de kraam erg lastig is. Maar ook bezoekers adviseren wij een mondkapje te dragen.

Kan ik mijn fiets meenemen op de markt?

Nee, dit is niet toegestaan. We willen zoveel mogelijk ruimte maken voor bezoekers. U kunt uw fiets gratis neerzetten in één van de fietsenstallingen of in de speciale vakken.

Mag ik met mijn gezin naar de markt?

We vragen u dringend om zoveel mogelijk alleen te komen. Kleine kinderen kunt u uiteraard wel meenemen. Maar kom  - als het kan - alleen.

Hoeveel bezoekers mogen er op de markt en wie controleert dit?

In totaal mogen er maximaal zo'n 600 mensen tegelijk op het Marktplein en in de aan het Marktplein grenzende winkels zijn. We hanteren de landelijke richtlijn van 1 bezoeker per 5 vierkante meter. De stewards bij de in- en uitgangen houden dit in de gaten met telapparaten.

Hoe lang duurt deze maatregel?

We moeten met elkaar zoeken naar een veilige manier om de markt open te kunnen houden. Als blijkt dat deze manier van het organiseren van de markt veilig en beheersbaar is, dan is de intentie dit voorlopig zo te houden. Alles valt of staat met ons eigen gedrag. Dus alleen winkelen, afstand houden en drukte vermijden waar mogelijk. Alleen samen houden we corona onder controle en kunnen we de markt hopelijk open houden.

Kan ik nog wel pinnen bij de Rabobank?

De pinautomaten zijn gewoon bereikbaar.  • Extra fietsparkeerplaatsen (alleen op zaterdag): Deventerstraat tegenover ingang Stadhuis, Stationsstraat achter de bushaltes en aan de Brinklaan. Fietsenstallingen in de stad: Hofstraat, Mariastraat, Marktstraat, Deventerstraat onder het stadhuis, hoek PBekijk een grotere versie
  • Vanaf dit weekend zijn ook de looppaden op de markt gemarkeerd.Bekijk een grotere versie