Wat zoekt u:

Leren en werken

Alle informatie over leren en werken gebundeld.

  • De eerste stap op weg naar een passende baan is uitzoeken wat uw talenten zijn, zodat u weet waar u goed in bent en wat u leuk vindt om te doen. Dan kunt u gerichter zoeken naar interessante vacatures. Ook kunt u tijdens een sollicitatiegesprek goed uitleggen wat u de werkgever te bieden heeft.

  • Als u weet wat uw talenten zijn, is de volgende stap het zoeken van een beroep dat bij u past. Er zijn verschillende manieren om meer te weten te komen over een beroep. U kunt bijvoorbeeld praten met iemand die het beroep al uitoefent. Ook laten verschillende sectoren op open dagen zien wat het inhoudt om in die sector te werken. Er zijn diverse test- en hulpmiddelen om u te helpen bij het kiezen van een opleiding of beroepsrichting:

  • U weet wat uw talenten zijn en u weet welk beroep u wilt uitoefenen. Om het werk te kunnen doen is een opleiding meestal een vereiste. Welke opleiding is relevant en waar kunt u die opleiding volgen?

  • Het combineren van leren en werken kan op verschillende manieren. Beroepsopleidingen kennen stages of u gaat naar school terwijl u al werkt. Voor werkzoekenden zijn er projecten waarbij scholing en het opdoen van werkervaring samengaan. Als werknemer leert u niet alleen via een cursus, maar kunt u soms ook scholing op de werkplek krijgen.

    • Leerbanen via de website van Leren en werken
  • Leren doet u niet alleen via het formele onderwijs. Leren doet u ook in de dagelijkse werkomgeving, in de vrije tijd en in het gezin. De kennis en kunde die u daarbij verwerft, kunt u zichtbaar (laten) maken met een ervaringscertificaat.