Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Veelgestelde vragen over fietsparkeerverbod tijdens corona

Om de veiligheid van de bezoekers aan de binnenstad te garanderen, is het belangrijk dat je voldoende afstand kunt houden van elkaar tijdens het winkelen. Fietsen mogen daarom niet meer buiten de stallingen geparkeerd worden.

Mijn Apeldoorn

Waarom is er een fietsparkeerverbod?

We willen de veiligheid van de bezoekers aan de binnenstad garanderen. Het is belangrijk dat we voldoende afstand kunt houden van elkaar tijdens het winkelen. We zien nu dat er veel fietsen en andere ‘obstakels’ in de straten van de binnenstad staan, en dat geeft minder ruimte om afstand te houden. Daarom is het fietsparkeerverbod ingesteld. Gelukkig hebben we veel (6) fietsenstallingen waar je gratis en bewaakt je fiets kunt stallen. 

Waar geldt het fietsparkeerverbod?

Het fietsparkeerverbod geldt in de volgende straten van de binnenstad:
Hoofdstraat, Beekpark, Roggestraat, Museumpassage, Kapelstraat, Van Kinsbergenstraat, Korenstraat, Leienplein, Nieuwstraat, Mariastraat, Raadhuisplein, Marktplein, Marktstraat, Brinklaan en de Kanaalstraat.

Voor wie geldt het fietsparkeerverbod?

Voor iedereen die de binnenstad van Apeldoorn bezoekt met een scooter, bakfiets of gewone fiets.

Ik woon in de binnenstad, waar moet ik nu mijn fiets of scooter kwijt?

Voor bewoners geldt ook dat ze de fiets of scooter parkeren in de fietsbeugels of in de stallingen. Kom je hierdoor in de problemen, mail dan naar gemeente@apeldoorn.nl.

Ik ben slecht ter been of heb om een andere reden mijn fiets nodig, wat kan ik doen?

Is het voor jou, bijvoorbeeld omdat je slecht ter been bent, onmogelijk om de stallingen te gebruiken? Dan kun je een ontheffing aanvragen via dit aanvraagformulier. Je krijgt dan van ons iets wat je aan je fiets kunt bevestigen zodat onze handhavers dit kunnen zien.

Waar kan ik mijn fiets parkeren in de binnenstad?

Je kunt je fiets of scooter stallen in onze gratis en bewaakte fietsenstallingen. Een overzicht van de fietsenstallingen vind je op deze pagina. Je kunt hier ook zien waar plek is voor scooters en/of brommers, dit kan niet in elke stalling.

Overzicht van alle maatregelen op 1 kaart

(Klik op de kaart voor een vergroting)

Kan ik ergens zien of een stalling nog wel plek heeft?

Voor de corona-crisis was het mogelijk via een speciale app (de FietsPlek app) precies te zien hoeveel plek er nog was in elke stalling. Dat werkt momenteel helaas niet omdat fietsen bij de stallingen niet meer gescand worden bij het in- en uitgaan. Dit doen we momenteel niet omdat onze medewerkers daarbij geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Zodra het scannen weer mogelijk is zal de capaciteit van elke stalling via deze app te zien zijn.

Waar kan ik mijn scooter of brommer parkeren in de binnenstad?

Dat kan niet in elke stalling. Je kunt een scooter of brommer parkeren

  • in de stalling bij het Caterplein. Zowel binnen als buiten zijn plekken.
  • in de stalling De Serre
  • Hoofdstraat-Zuid (net voorbij de McDonalds) buiten

Is in de stallingen wel genoeg ruimte voor speciale en grotere fietsen zoals bakfietsen, fietsen met kratten, driewielers en fatbikes?

In alle fietsenstallingen is ruimte voor deze fietsen.

  • de stallingen onder het stadhuis en bij de Oranjerie alleen via een trap toegankelijk zijn, dat is niet voor iedereen en voor elke fiets bruikbaar of handig. 
  • de stalling aan de Marktstraat heeft ook een niet-overdekt deel. Het kan bij deze stalling wel zo zijn dat er voor een speciale fiets geen plek meer is binnen, en je naar het niet-overdekte deel wordt verwezen.
  • in de stalling aan de Paslaan kun je je fiets binnen zetten.

Zijn er openbare toiletten bij de fietsenstallingen?

Er zijn openbare toiletten in fietsenstallingen de Markstraat, De Serre, het Caterplein en aan de Paslaan. Behalve het toilet bij De Serre zijn deze toiletten ook toegankelijk voor minder validen. Ook zijn er vanaf 1 juni vier pop-up ‘coronaproof’ toiletten waar je gebruik van kunt maken bij het Caterplein.

Wat gebeurt er als ik toch mijn fiets buiten een stalling zet?

Op het moment dat je je fiets buiten de stallingen of rekken parkeert loop je het risico dat 'ie verwijderd wordt. We brengen de fiets naar de fietsenstalling aan de Paslaan. Je kunt je fiets daar ophalen. Scooters worden niet verwijderd, maar krijgen een bekeuring.

Waar wordt mijn fiets naartoe gebracht als hij wordt weggehaald?

Alle fietsen die verwijderd zijn, brengen we naar de fietsenstalling aan de Paslaan 1. Daar kun je je fiets ophalen. Staat die stalling vol met foutparkeerders, dan word je fiets naar het fietsdepot aan de Aruba in Apeldoorn gebracht.

Moet ik betalen om mijn fiets terug te krijgen?

Het kost €25,- om je fiets terug te krijgen. Dit is een vergoeding voor de kosten om de fietsen te verwijderen. Er kan alleen met pin betaald worden.

Wat gebeurt er als ik toch mijn scooter buiten de stalling zet?

Scooters worden niet verwijderd, maar krijgen wel een bekeuring als ze buiten de stallingen of parkeervakken geparkeerd staan. Deze bekeuring is €65,-. De bekeuring wordt naar je opgestuurd.

Hoe lang duurt het fietsparkeerverbod?

Het fietsverbod duurt tot 1 juli 2021.

Het antwoord niet gevonden?

Staat het antwoord wat je zoekt er niet bij? Mail dan jouw vraag naar binnenstad@apeldoorn.nl