Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Gezinsstad

Verkeersveiligheid rondom scholen

Steeds meer ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, omdat ze het voor de kinderen met de fiets of te voet te gevaarlijk vinden. Zo wordt het rond de scholen steeds drukker met auto’s. En steeds onveiliger voor de kinderen. Hoe doorbreken we deze negatieve spiraal?

Dat doen we met Cycling 4School. Cycling4School is een beloningsproject gericht op ouders en hun kinderen, om de omgeving van basisscholen autoluwer en dus veiliger te maken én om kinderen zelfstandiger en zekerder te maken in het dagelijkse verkeer. Kinderen verdienen punten voor school als ze lopend of fietsend naar school komen. Met de verdiende punten spaart de school budget bij elkaar om gerichte verkeersacties uit te kunnen voeren. Dat kan een workshop zijn, maar ook een evenement, actie, campagne of activiteit. Het budget wordt beschikbaar gesteld door gemeente en provincie.

Twee basisscholen aan de slag

In Apeldoorn loopt een pilot van Cycling4School op basisschool De Fakkel en basisschool De Passe Partout. In juni en september hebben de scholen zelf met voormetingen in de klassen in beeld gebracht met welk vervoermiddel de kinderen naar de scholen komen. In september en oktober hebben de scholen een 'actieweek'. In de actieweek vraagt de school alle ‘halers en brengers’ om met de kinderen zoveel mogelijk te voet of per fiets naar school te gaan. Of, als het niet anders kan, de auto op afstand te parkeren. In deze periode sparen de kinderen het geldbedrag voor hun school. In de actieweek besteden de scholen extra aandacht aan verkeer en klimaat, om ouders en kinderen bewuster te maken van hun keuzes: Kan het niet een keertje meer per fiets of auto? In de actieweken meten ze opnieuw met welk vervoermiddel de kinderen naar school komen. SOAB analyseert dan de verschillen, om het effect van de actieweek Cycling4School te bepalen. Er hangen camera's rond beide scholen om verkeersbewegingen van ouders en kinderen rond de schoolingangen vast te leggen.

De resultaten van deze pilot met de twee Apeldoornse scholen worden gebruikt om de aanpak Cycling4School aan te scherpen en een methode te ontwikkelen voor alle Gelderse scholen. In november 2020 is de pilot met de twee scholen afgerond.

Veiliger en gezonder

Op de fiets of lopend naar school zorgt niet alleen voor veiligere omgeving. Het helpt kinderen en ouders ook om meer te bewegen. Kinderen gaan 5 dagen in de week naar school. Als ze dit lopend of fietsend doen, hebben ze al twee keer per dag beweging gekregen. Een win-winsituatie!

In de media

RTV Apeldoorn besteedde aandacht aan de actieweek op basisschool De Fakkel. Kijk hieronder de uitzending terug, het item over de actieweek start bij 9.14 minuut.

 

Mijn Apeldoorn