Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Gezinsstad

Houd Apeldoorn aantrekkelijk zodat jongeren hier blijven wonen

Daniël en Nienke zijn getrouwd en wonen met hun dochters Maartje en Cato in de wijk Sprenkelaar. Daniël is bonusvader van Maartje. Daniël werkt als winkel accountmanager bij Westland Kaas en Nienke is leerkracht op basisschool de Zonnewende. Maartje en Cato zitten op de basisschool.

In het kort

Daniël en Nienke wonen hun hele leven in Apeldoorn. Het vertrouwde gevoel uit hun jeugd geven ze nu door aan de meiden. Typisch Apeldoorn vinden ze Paleis het Loo, het groen en de rust op zondag. Ze gaan graag naar de markt, Park Zuidbroek en kinderboerderij Laag Buurlo. Vier jaar geleden werden ze ingeloot voor de koop van een bewust wonen woning. Daniël en Nienke gaan zuinig om met energie en omgeving en vinden het belangrijk om hun meiden bewust te maken van de wonderen van de natuur.

De meiden houden van dansen. Maartje is lid van een turnvereniging, Cato zit op dansles. Ook knuffelen met cavia’s Jelle en Boukje en hond Pleuntje is favoriet. Nienke doet sportief bij een sportschool en ze vindt het leuk om samen dingen te ondernemen. Daniël zit op volleybal en houdt van spelletjes spelen en koken. Als gezin graag ze er graag op uit in de natuur en spelen spelletjes. Ze willen als ambassadeurs van Gezinsstad Apeldoorn laten zien wat de stad te bieden heeft en meedenken hoe Apeldoorn haar huidige inwoners kan behouden.

De familie op de fiets in Apeldoorn

Buitenruimte

Het gezin is veel buiten. “Voor de kinderboerderij hoef je geen entree te betalen”, vertelt Nienke. “Het is daar dan ook een soort smeltkroes waar iedereen uit de buurt komt en je snel mensen ontmoet.” De wijk is sowieso sociaal ontdekten Daniël en Nienke toen ze hier kwamen wonen. Omdat de zon ’s avonds aan de voorzijde van hun woning ondergaat, besloten ze een zitje in de voortuin te maken. Ook werken ze veel in de tuin. "Dan zeggen we iedereen gedag die voorbijkomt." Dit geldt ook voor de kinderen wanneer die in de voortuin in de zandbak spelen. Ook hond Pleuntje heeft ervoor gezorgd dat het gezin nieuwe mensen uit de buurt heeft ontmoet. "De grap ik dat je deze mensen niet bij naam kent, maar hun honden wel," lacht Nienke. Dochter Maartje laat Pleuntje ook regelmatig uit. Als ze terugkomt doet ze vaak verslag van bijzondere dingen of mensen die ze is tegengekomen. Daarnaast speelt Maartje graag op het schoolplein maar het liefst staat ze op skeelers. Beschermers hierbij vindt ze niet echt nodig, want vallen doet ze bijna nooit.

Met hond Pleuntje komt het gezin regelmatig in Park Zuidbroek. Daar zien ze dat het park goed gebruikt wordt. Zo wordt er in coronatijd regelmatig gesport. Maartje heeft er zelf ook turnles gehad. Daarnaast zien ze vaak jongeren die aan de picknicktafels spelletjes zitten te doen. "Het is leuk dat ze dit kunnen doen, gezellig en toch verantwoord," vindt Nienke. Er zit nog wel een nadeel aan het park: "Er is overlast van honden- en kattenpoep op speelplekken. Dat verdient meer aandacht."

Gezond en veilig opgroeien

“Wij houden ons best veel bezig met normen en waarden, waarbij wij ook rekening houden met natuur en milieu”, vertelt Nienke. “Natuurlijk al door de woning waar we in wonen, maar we letten ook op watergebruik en het scheiden van afval.” Ook door het bewust minder eten van vlees (Nienke eet helemaal geen vlees) en alles waar ‘te’ voor staat te mijden, voelt het gezin zich gezonder. “Je hoopt natuurlijk dat de meiden later niet gaan roken of drinken”, bedenkt Daniël. Het valt hem op hoeveel aandacht er tegenwoordig voor dit soort onderwerpen is bij bijvoorbeeld Het Jeugdjournaal. “Een goede zaak”, vindt hij. “De bewustwording van deze keuzes begint veel eerder dan toen wij zelf jong waren.”

Het stel is zich er wel van bewust dat hun invloed hierop deels slechts reikt tot de pubertijd. “In de toekomst kan er met vrienden natuurlijk een heleboel gebeuren waar wij geen grip op hebben, weet Nienke. Daarnaast hoopt ze dat bijvoorbeeld ook vloggers, die op social media een enorm bereik hebben, beseffen hoeveel invloed ze hebben. “Soms is het echt copy-paste wat kinderen met die informatie doen.” Gek genoeg zit daar dan ook wel weer een positieve kant aan. Want door invloed van social media of acties van buiten wordt Maartje weer gestimuleerd om bijvoorbeeld moestuintjes te gaan verbouwen of zelfstandig een actie voor de uitstervende Blauwoogmaki op touw te zetten. En met succes! “Als Maartje eenmaal ergens enthousiast over is, dan gaat ze er ook helemaal voor”, lacht Nienke.

Maar de inzet gaat verder dan het eigen gezin. De school waar Nienke werkt heeft sinds eind 2019 een groen schoolplein. Dit plein heeft minder tegels en meer natuurlijke speeltoestellen, waar kinderen worden uitgedaagd meer te spelen, bewegen en ontdekken. Nienke zet zich in om groene schoolpleinen verder onder de aandacht te brengen. En ze is IVN Schoolgids geworden. "Ik vind natuureducatie heel belangrijk. Kinderen krijgen dan meer respect en liefde voor de natuur. Dit heeft niet alleen effect op hun handelen, maar is ook goed voor hun gezondheid!"

De familie aan het spelen in het park

Generaties Verbinden

Maartje en Cato hebben geluk want hun opa’s en oma’s wonen in Apeldoorn. De kinderen worden een paar keer per week opgehaald van school door opa of oma. En opa brengt Cato ook wekelijks naar dansles. Heel gezellig vinden ze dat. "De opa's en oma's maken een groot deel uit van ons gezin," legt Nienke uit. "Ze geven hen ook dezelfde normen en waarden mee die wij vroeger in onze opvoeding ook meekregen. Heel leuk is dat!"

Maartje weet echter wel dat niet alle opa’s en oma’s nog zo goed te pas zijn als haar opa. “In ons oude huis hadden wij een buurvrouw van wel 102 jaar oud”, vertelt ze. “Daar gingen we wel eens op bezoek om te helpen. En ze is bij mij op school geweest om over vroeger te vertellen.” De betreffende dame op leeftijd is volgens Nienke nog goed bij de tijd, maar zit vaak hele dagen alleen. “Thuiszorg en hulp van verschillende buren bleek een ideale combinatie”, vertelt ze. “Een leuke bijkomstigheid was dat het contact tussen jong en oud in de buurt hierdoor verbeterde. De ouderen voelden zich meer betrokken en kwamen weer naar het buurtfeest. Deze traditie was verwaterd, onder meer omdat de ouderen dachten dat ze de jongeren tot last waren.” Omdat in hun nieuwe buurtje rijtjeswoningen en bungalows zijn gebouwd, bestaat de nieuwe groep buren uit een gemêleerd gezelschap.

In de buurt-app-groep is veel onderling contact. Er is een buurt barbecue geweest om elkaar beter te leren kennen. Kinderen zijn overigens wel een factor die verbinding versnelt merkt het stel. “Doordat onze kinderen met elkaar spelen, komen we ook zelf bij elkaar over de vloer. Is het niet voor een sleutel om het zadel te verstellen, dan is het wel voor een beetje bloem."

Waarom ambassadeur?

Daniël en Nienke willen graag meedenken over de verduurzaming van Apeldoorn. “Hoe duurzamer de stad, des te beter dit ook is voor de toekomst van de meiden”, vindt Daniël. Ook is het stel benieuwd waarom jongeren uit Apeldoorn vertrekken. “Is er een bepaald probleem of iets waar ze tegenaan lopen?”, vraagt Daniël zich af. “Wat kunnen we doen om Apeldoorn aantrekkelijk te houden zodat jongeren hier blijven wonen?”. Zelf hebben ze er namelijk ook aan gedacht om buiten de plaats te gaan wonen. Studie en werk vormden een aanleiding. “Toen puntje bij paaltje kwam zijn we gebleven, vertelt Nienke. “Onze roots liggen hier en onze familie woont hier. We willen de meiden graag dezelfde vertrouwde jeugd meegeven als we hier zelf hebben gehad.” Met het ambassadeurschap voor Gezinsstad Apeldoorn wil het gezin dan ook graag laten zien hoe fijn en mooi het is om in Apeldoorn te wonen.”

Mijn Apeldoorn