Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Veelgestelde vragen over de verkiezingenMijn Apeldoorn

Wanneer zijn de gemeenteraadsverkiezingen?

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart 2022. Ook op 14 en 15 maart kunt u al stemmen bij een aantal stembureaus in Apeldoorn.

Wat is vervroegd stemmen?

Om kwetsbare groepen te beschermen, is het mogelijk om vervroegd te stemmen. Dit betekent dat er op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart tien stembureaus binnen de gemeente openen. Deze stembureaus zijn open van 07.30 uur tot 21.00 uur. Op woensdag 16 maart gaan alle stembureaus open.

Waar kan ik de stembureaus vinden?

Er zijn ander stembureaus dan de vorige gemeenteraadsverkiezingen.. Er gelden strikte voorwaarden voor de inrichting van een stemlokaal. Bijvoorbeeld minimale afmetingen, voldoende ventilatie, een looproute met een in- en uitgang en toegankelijkheid voor mindervaliden. De stembureaus zijn zo gelijk mogelijk verspreid binnen de gemeente. Bekijk alle stembureaus in de gemeente.

Kan ik ook iemand anders voor mij laten stemmen?

Ja, dat kan. Als u geen mogelijkheid ziet om uw stem uit te brengen tijdens de verkiezingen, dan kunt u iemand anders machtigen om dit voor u te doen. De persoon die u machtigt, kan de volmachtsstem tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem uitbrengen.

Welke hygiƫnemaatregelen worden er genomen op de stembureaus?

De gezondheid van onze stembureauleden en stemgerechtigden is belangrijk. Daarom treffen we op elk stembureau maatregelen. Zo zorgen we voor waarborging van de 1,5 meter afstand, komen er kuchschermen en worden de stemhokjes periodiek gereinigd. Ook stellen we beschermende middelen zoals handschoentjes en mondmaskers beschikbaar voor stembureauleden.

Op welke partijen en kandidaten kan ik stemmen?

U ontvangt thuis een kandidatenlijst met daarop een overzicht van alle partijen en kandidaten. De kandidatenlijst is ook online te bekijken (pdf, 96 KB).


Uw Reactie
Uw Reactie