Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Een ervaring om nooit te vergeten

“Ik zal ons eerst kort voorstellen. Ik ben Esther, getrouwd met Eric-Jan en samen hebben we drie kinderen in de leeftijd van 11 tot 14 jaar. Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben we ons ingeschreven als steungezin en al snel was er een match voor ons. Een gezin met 6 kinderen waarvan in eerste instantie de jongsten wel wat extra aandacht konden gebruiken zodat moeder weer wat meer ruimte kreeg en letterlijk even de armen vrij had.

Het voelde goed

Gezien de leeftijd van onze eigen kinderen, en wij open stonden voor meer kinderen als dat nodig was, werd al snel de keuze gemaakt om met het hele gezin een band op te bouwen en alle gezinsleden, inclusief de ouders hierin mee te nemen. Ons was verteld dat het misschien niet past binnen de kaders van wat past bij een steungezin, maar het voelde gewoon goed. We kregen vanuit InHuis de ondersteuning waar we zo nodig om vroegen. De klik was er en toen er tijdelijk opvang gezocht werd voor 5 van de kinderen vanwege ziekte hebben wij in overleg met de al aanwezige hulpverlening tijdelijk de zorg overgenomen.
Hierdoor werd de band snel versterkt en groeide ook het vertrouwen van de kinderen dat wij niet zo maar weg zouden gaan en ons best willen doen om er wat van te maken, in het belang van de kinderen.

De energie kwam terug in het gezin

Met het verstrijken van de tijd zag je het gezin zijn energie terug kreeg. De vertrokken familieleden kwamen weer terug in beeld, de mantelzorgers die overbelast waren konden af en toe weer een steentje bijdragen en de hulpverlening is aangepast waardoor er meer rust en structuur terug kwam in het gezin. Er kon meer zelf worden opgepakt en de ouders konden hun aandacht weer zelf over alle kinderen verdelen. Ondertussen is de band met ons een meer gelijkwaardigere band geworden. De kinderen komen vaker voor hun plezier en is de opvang minder nodig.
Nu zijn wij als ouders vaker een voorbeeld en neemt met name moeder dingen uit onze opvoeding over in haar eigen gezin. Een waardevol geschenk voor mij.

Laagdrempeligheid van een steungezin

De laagdrempeligheid van steungezin zijn en de kundigheid waarmee een match wordt gemaakt zorgt ervoor dat dit project heel dankbaar voelt is en je echt wat kan doen voor je medemens wat past bij je eigen gezin. Ik zou het dan ook iedereen aan raden, en ook al waren wij geen doorsnee steungezin en hadden wij misschien daarom ook wel geen doorsnee vraaggezin, het is een ervaring om nooit meer te vergeten!”