Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Smartcity

Meten in de binnenstad

De gemeente werkt eraan om van de binnenstad een fijne plek te maken. Niet alleen om er te winkelen, maar ook om er te wonen en te verblijven. Dit doet de gemeente door meer in te zetten op groen en water en door te kijken naar het verkeer rondom de binnenstad. Sensoren helpen hierbij.

De klimaatstraat

Meer groen en water in de stad helpt bij het omgaan met klimaatverandering. Groen en water zorgen voor verkoeling op warme dagen en voor betere afvoer van regenwater. In de eerste klimaatstraat van Apeldoorn, de Marktstraat, wordt hier volop op ingezet. Dit doen we samen met ondernemers, pandeigenaren, bewoners en provincie Gelderland.

Sensoren gaan meten of de temperatuur ook echt daalt en of de lucht schoner wordt door de aanwezigheid van groen en water. Deze data kunnen helpen om ook in de rest van de binnenstad de juiste maatregelen tegen klimaatverandering in te zetten.

Lees meer over de Klimaatstraat.

Verkeer rondom de binnenstad

Verkeer heeft invloed op de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Het is belangrijk dat de binnenstad goed bereikbaar is, maar veel verkeer zorgt ook voor een minder schone lucht. Om in kaart te brengen hoe schoon (of vies) de lucht is, zijn vijf sensoren opgehangen. Deze hangen aan de rand van de binnenstad, op wegen waar regelmatig auto's, vrachtwagens en bussen komen. Aan de hand van de data van de sensoren kijken we of de luchtkwaliteit verbeterd moet worden. Ook kunnen we zien wat bijvoorbeeld de impact van elektrische bussen is op de luchtkwaliteit.

Uw Reactie
Uw Reactie