Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Leg een groen dak aanMijn Apeldoorn

Naast het afkoppelen van de regenpijp kunt u er ook voor kiezen om een groen dak aan te leggen. Dit is een dak waarop planten groeien. Het regenwater wordt dan opgevangen op het dak en wordt opgenomen door de planten. Zo komt er tijdens een regenbui veel minder water in het riool.

Voordelen

Een groen dak beperkt regenwateroverlast, net als het afkoppelen van de regenpijp. Maar dat is niet alles, een groen dak heeft nog meer voordelen!

  • Een groen dak filtert stofdeeltjes uit de lucht waardoor de lucht schoner wordt.
  • Daarnaast isoleert een groen dak heel goed. De woning is koeler in de zomer en in de winter blijft de woning beter verwarmd. Dat scheelt in de energierekening en de CO2-uitstoot.
  • Een groen dak gaat langer mee dan een gewoon dak. De kosten voor onderhoud zijn dus lager en uw huis is ook nog eens meer waard.
  • Omdat een groen dak niet zo heet wordt in de zomer, werken zonnepanelen ook beter en leveren meer energie op.
  • Tot slot wordt Apeldoorn door de aanleg van groene daken nog groener en krijgen flora en fauna nog meer kans.  

Aanleg, kosten en onderhoud

Voor het aanleggen van een groen dak moet een goed ontwerp worden gemaakt. Hiermee voorkomt u lekkage. Let er ook op dat de dakconstructie het gewicht van het groene dak wel kan dragen. Schakel bij twijfel een hovenier of specialist in, die u hierbij kan helpen. Op de foto's ziet u de aanleg van een groen dak en in de video ‘Sedumdak: groen op je schuur’ wordt een voorbeeld gegeven van de aanleg.

De kosten van een groen dak worden bepaald door een aantal factoren zoals de kwaliteit, de grootte en de soort beplanting. Houd er rekening mee dat een extensief dak (zoals het sedumdak) gemiddeld €50,- per m² kost. Een intensieve daktuin komt gemiddeld uit op €120,- per m².

Als het groene dak eenmaal ligt hoeft u maar een paar keer per jaar het zaad weg te halen dat van bomen op uw dak is gewaaid. Controleer daarnaast af en toe de regenwaterafvoer op verstopping en bij extreme droogte moet het groene dak worden bewaterd.

Vraag direct subsidie aan

Als u een groen dak gaat aanleggen is de kans groot dat u in aanmerking komt voor subsidie! Vraag de subsidie direct online aan. Hier leest u ook meer over de voorwaarden, bijvoorbeeld voor welke gebieden in Apeldoorn de subsidie geldt.

 

   • Groen dakBekijk een grotere versie