Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Gezinsstad

Buitenkansen

Vanaf 7 juli ligt het boek ‘Buitenkansen voor een uitnodigende buitenruimte’ in boekwinkel Nawijn & Polak. Loop jij ook weleens een ommetje? Spelen de kinderen veel buiten? En maak je makkelijk een praatje op straat, of spreek je weleens af in het park? Onze omgeving is ongemerkt van grote invloed op hoe we ons gedragen. Het boek Buitenkansen laat zien dat onze buitenruimte veel meer te bieden heeft dan gras, bomen, tegels, een bankje en wat speeltoestellen. En dat er ook veel meer mogelijk is buiten op het gebied van spelen, bewegen, sporten, cultuur en ontmoeten.

Urhahn stedenbouw & strategie maakte Buitenkansen in opdracht van en samen met de gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland. Wethouder Nathan Stukker: “Meer dan ooit zijn we de afgelopen 1,5 jaar geconfronteerd met hoe belangrijk onze buitenruimte voor ons is. De komende jaren gaan we veel woningen bouwen in Apeldoorn en daarnaast is een maximaal uitnodigende buitenruimte minstens zo belangrijk. Zowel in nieuwe als bestaande wijken, in onze stad én dorpen.”

Wethouder Nathan Stukker en gedeputeerde provincie Gelderland Jan Markink

Wethouder Nathan Stukker rechts en gedeputeerde provincie Gelderland Jan Markink links.

Buitenkansen laat zien hoe een andere inrichting van die omgeving goede gewoonten makkelijker maakt. “Een belangrijke boodschap en visie” stelt gedeputeerde Jan Markink. “Door corona waren we veel aangewezen op onze buitenruimte, dan merk je dat het knelt. We moeten echt naar een omgeving die bijdraagt aan de uitdagingen van deze tijd, zoals klimaat, leefbaarheid en gezondheid.”

Inspireren

Doel van het rijk geïllustreerde boek is het enthousiast maken en inspireren van mensen die met buitenruimte bezig zijn en het gesprek hierover stimuleren. En zo ook bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van bestaande en nieuwe projecten. Het boek is bedoeld voor allerlei mensen die beroepsmatig met de buitenruimte bezig zijn, van ontwerpers en stedenbouwkundigen, tot buurtsportcoaches en beslissers. Maar zeker ook voor betrokken inwoners die ideeën hebben voor de buitenruimte in hun eigen wijk.

Zes ambities

Buitenkansen stelt zes ambities centraal:

  • Natuur de stad in - een natuurinclusieve stad tot in alle haarvaten
  • Trage netwerken - een buitenruimte waar wandelen en fietsen de inrichting bepalen
  • De straat als speeltuin - een buitenruimte die is ingericht om overal te kunnen spelen
  • Het dorpse in de wijk - wijken waar men levenslang samen kan wonen
  • De stad als sportschool - alle ruimte voor de sporter in de buitenruimte
  • Buitenkunst - de cultuur en het erfgoed van de stad worden beleef- en bespeelbaar 

Iedere ambitie is uitgewerkt in een aantal buitenkansen: voorbeelden hoe de buitenruimte aantrekkelijker kan worden. Daarnaast zijn vijf Apeldoornse verkenningen opgenomen: de Loolaan, de wijk Brummelhof, Kanaaloevers, bedrijvenpark Noord en de omgeving van Omnisport. In deze voorbeelduitwerkingen komen de ambities en buitenkansen samen. Ze vormen inspiratie voor allerlei typische stedelijke plekken in Nederlandse steden overal in het land.

Digitale kennissessies 

In de week van 27 september organiseerden we de ‘week van de Buitenkansen’, met 4 online kennissessies met inspirerende sprekers en voorbeelden. Elke kennissessie draaide om een actueel thema en uiteenlopende kansen voor sport en bewegen in de buitenruimte. Zoals: ‘Ongeorganiseerd sporten; hoe organiseer je dat?’ en ‘In de wijk; sporten en ontmoeten doe je samen’.

Meer lezen, en kennissessies terugkijken? Dat kan op de website van de Gelderse Sport Federatie

Waar beschikbaar 

Buitenkansen is te koop bij de Apeldoornse boekhandel Nawijn & Polak of via deze boekhandel online te bestellen. U kunt Buitenkansen ook doorbladeren en lezen op de website van ISSUU.

Mijn Apeldoorn