Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Verbruik van energie in panden gemeente halveren

31-03-2020

Het verbruik van energie bij panden van de gemeente moet halveren. Dit doel heeft de gemeente zichzelf gesteld.

Mijn Apeldoorn

Apeldoorn wil voor 2050 graag energieneutraal zijn. Dit is mogelijk door het opwekken en besparen van energie. De gemeente geeft het goede voorbeeld door ook het eigen vastgoed aan te passen. Denk hierbij aan plaatsing van zonnepanelen, gebruik van LED-verlichting, betere isolatie en plaatsing van warmtepompen. Het vastgoed van de gemeente wordt daardoor steeds duurzamer. Het doel is om in panden van de gemeente in 2022 de helft minder energie te gebruiken ten opzichte van 2015.

Aanpassingen bij alle 77 panden

Uit de lijst van 77 panden die eigendom zijn van de gemeente, is eerst een top-15 gemaakt. Bij deze vijftien gebouwen is gestart om met kleine aanpassingen en investeringen, grote energiewinsten te behalen. Deze klus is geklaard en daarom worden nu alle panden op te behalen energiewinst nagekeken.

Grote en kleine aanpassingen

In 2018 en 2019 zijn al veel veranderingen aan het eigen vastgoed doorgevoerd. Zoals het vervangen van verwarmingsinstallaties door een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op verschillende panden. Daarnaast heeft het isoleren van muren, vloeren en ramen veel effect. Ook kleinere maatregelen blijken veel energiewinst op te leveren. Zo worden gebouwen voorzien van bewegingsmelders en led-verlichting.

Eigen zonneparken in de toekomst

Daarnaast heeft de gemeente ook het initiatief genomen voor de ontwikkeling van twee eigen zonneparken. De opgewekte energie is bestemd voor het eigen vastgoed. Naar verwachting wordt er eind 2020 gestart met de realisatie van het eerste zonnepark.

Mooie resultaten