Henk Kuijpers (62 jaar)
Foto: Rob Voss
Henk Kuijpers (62 jaar)

Henk Kuijpers werkt als Senior adviseur fysieke leefomgeving: "Verbinding is een sleutelwoord in mijn werk. Ik zie mezelf vaak als een spelleider die de behoeften en ambities van verschillende partijen bij elkaar probeert te brengen." 

"Ik wil een leefbare stad nalaten aan de volgende generatie"

Weet je dat ik als kind al een duurzame denker was? Als klein mannetje snapte ik niet dat mensen hun rommel zomaar op straat gooiden. Voor mij was de buitenruimte één grote speeltuin en daar paste geen troep in.

Mijn eerste functie was in Lelystad: een toen nog jonge stad met een groene ruimte in ontwikkeling. Met een stel idealisten werkten we daar aan ambities die nu gemeengoed zijn geworden: natuur in de stad, duurzaam beheer en leefbaarheid. Het zijn doelen die ik nooit meer heb losgelaten. Uiteindelijk is het mijn drive om een leefbare aarde na te laten aan de volgende generatie. In mijn huidige rol bij de gemeente Apeldoorn, als adviseur fysieke ruimte, zit ik dan ook helemaal op mijn plek: ik kan volop meepraten over de ontwikkeling van de buitenruimte.

Henk Kuijpers
“  ‘Ik zie mezelf als een spelleider die wensen en ambities bij elkaar brengt'”

Het unieke van deze tijd is dat bewoners zélf steeds actiever meedenken over hun buurten en dorpen. Tegelijk liggen er grote opgaven voor de toekomst. We werken nu bijvoorbeeld aan de revitalisering van de wijk De Maten. Daarin experimenteren we met burgerparticipatie. Ik vind het geweldig om het open gesprek met de inwoners aan te gaan. Natuurlijk brengen we als gemeente ook onze eigen doelen in. Zoals een duurzame openbare ruimte, zodat de wijk niet over dertig jaar weer op de schop moet. En het klimaatbestendig maken van de wijk, een van dé uitdagingen van deze tijd!

Verbinding is een sleutelwoord in mijn werk. Ik zie mezelf vaak als een spelleider die de behoeften en ambities van verschillende partijen bij elkaar probeert te brengen. Dat vraagt tact en kennis: je moet snappen waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt met de stad. Een bijzonder gebied waarmee ik op dit moment verbonden ben, is het park Berg en Bos. Als voorzitter van de regiegroep denk ik met verschillende betrokkenen na over de ontwikkeling van het park. Samen tillen we dit groene pareltje naar een hoger plan. Natuur, cultuur en recreatie gaan hier op een prachtige manier hand in hand.

Uw Reactie
Uw Reactie