Achternaam wijzigen

Ouders van Nederlandse kinderen kunnen voor hun eerste kind kiezen tussen de achternaam van de vader/duomoeder of de moeder. Het is niet mogelijk om een samengestelde naam te kiezen. Alle volgende kinderen uit die relatie krijgen ook deze naam om binnen het gezin eenheid te bewaren.

De keuze van de achternaam maakt u bij de erkenning vóór de geboorte of bij de aangifte van de geboorte. De keuze kunt u achteraf niet meer aanpassen, behalve als u na de erkenning gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. U kunt dan nog een keer kiezen voor de achternaam van de andere ouder. Als u dit wilt, geef dit dan aan bij de melding van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Verder kan de achternaam alleen gewijzigd worden door een officieel verzoek te doen bij Justis

Achternaam kind bij nieuwe partner

Heeft u een kind uit een vorige relatie en krijgt u met uw nieuwe partner een kind? Dan hoeft dit kind niet dezelfde achternaam te krijgen als zijn halfbroer of halfzus. Want juridisch gaat het niet om een kind van dezelfde ouders. Krijgt u met uw nieuwe partner meer kinderen, dan geldt de eenheid van de familienaam wel. Alle kinderen die u en uw nieuwe partner krijgen, krijgen dezelfde achternaam.

Uw Reactie
Uw Reactie