Initiatieven jaarwisseling

Samen anders Oud & Nieuw vieren? Vraag subsidie aan! Wilt u op een leuke manier samen met uw buurt, vereniging of anderen het nieuwe jaar inluiden? De gemeente kan een financiële bijdrage doen. De gemeente heeft 75.000 euro beschikbaar gesteld voor mooie initiatieven tijdens de jaarwisseling (31 december 2023– 1 januari 2024). Uiteraard zijn er wel enkele regels aan verbonden.

Lees meer

U kunt uw aanvraag indienen van 1 september tot 1 december 2023, let er wel op dat beoordeling op basis van datum van binnenkomst gebeurt. Wacht daarom niet te lang met het indienen van uw aanvraag.

Tijdens Oud & Nieuw geldt er in  Apeldoorn een vuurwerkverbod. Om samen het nieuwe jaar feestelijk in te gaan, organiseert de gemeente een aantal aftelfeesten. Daarnaast stelt de gemeente een budget beschikbaar voor inwoners om samen het nieuwe jaar in te luiden. Wellicht wilt u samen oliebollen bakken of zelf een aftelfeest organiseren.  Of heeft u nog een heel ander goed idee! Het kan gaan om een klein buurtinitiatief, maar ook een groot buurtoverstijgend initiatief. U bent wel zelf verantwoordelijk voor vergunningen die u mogelijk nodig heeft (bijvoorbeeld om de straat af te zetten). Ook kunt u geen subsidie krijgen voor (alcoholhoudende) drank, tenzij het initiatief anders niet door kan gaan.

Verder zijn de belangrijkste voorwaarden:

 • Het gaat om een feestelijke activiteit die uitnodigt tot ontmoeten binnen de gemeente Apeldoorn.
 • Voor een buurtinitiatief ontvangt u maximaal €2500,- en voor een buurtoverstijgend initiatief maximaal €10.000,-.
 • Het vindt plaats tijdens de jaarwisseling (31 december 2023 -1 januari 2024)
 • Er is niet alleen een persoonlijk of bedrijfsmatig belang
 • Andere vinden het ook een goed idee, dit kunnen uw buren of een vereniging zijn.
 • De activiteit moet binnen de grenzen van gemeente Apeldoorn plaatsvinden en is niet bedoeld voor reizen naar andere bestemmingen.
 • De activiteit geeft geen risico op schade en overlast.
 • De activiteit is niet gericht op de financiële ondersteuning van een goed doel

 • In juli 2021 heeft de gemeente in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen dat het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling in de gemeente Apeldoorn is verboden. Bekijk de Algemene plaatselijke verordening (Apv).
 • Iedereen vanaf 12 jaar mag wel fop- en schertsvuurwerk afsteken, zoals sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten, trekrotjes.
 • Als u tijdens de jaarwisseling professioneel vuurwerk wilt laten afsteken via een bedrijf, zoals een vuurwerkshow, dan moet dat bedrijf daarvoor een vergunning aanvragen.

Voor vragen over de regeling kunt u ook terecht bij de initiatievenmakelaar: initiatievenmakelaar@apeldoorn.nl

Uw Reactie
Uw Reactie