Ga naar de homepage

Parkeren

Informatie over parkeren, parkeerplaatsen en -automaten, tarieven, parkeren voor gehandicapten en parkeren van grote voertuigen

Mijn Apeldoorn
Overzicht van betaalde parkeerplaatsen in en rond het centrum van Apeldoorn.
op prettigparkeren.nl kunt de kaart op groter formaat bekijken.

 

Parkeergarages

Er zijn 5 overdekte parkeergarages op loopafstand van het centum:

Het aantal vrije plaatsen in de parkeergarages wordt nog niet op deze website getoond. Er zijn al apps die deze informatie wel tonen.

Parkeerterreinen

Er zijn 6 parkeerterreinen. Alle parkeerterreinen zijn op loopafstand van het centrum.

Op straat parkeren

Wilt u op straat parkeren? In het centrum van Apeldoorn moet u daarvoor betalen. Ook in sommige wijken van Apeldoorn moet u betalen als u op straat parkeert. De dagen en tijden waarop u moet betalen en de maximale parkeerduur zijn niet overal in Apeldoorn gelijk.

U kunt een parkeerkaartje kopen bij de parkeer-automaat of gebruik maken van belparkeren.

Als u bij iemand op bezoek gaat die in het gebied woont, heeft uw gastheer/gastvrouw mogelijk een “bezoekerskaart parkeren”. Met deze kaart kunt  u met korting een parkeerkaartje bij de parkeer-automaat kopen.

Belparkeren

Bij alle parkeerautomaten op straat (op de terreinen zonder slagbomen) kunt u gebruik maken van belparkeren. Het nummer van de belparkeer-zone staat op het bord boven de parkeerautomaat (bijvoorbeeld 55000). Apeldoorn heeft met meerdere partijen contracten voor belparkeren afgesloten. Op de website van het SHPV leest u welke partijen dit zijn.

Parkeren in vergunninggebieden

In een aantal wijken in Apeldoorn mag u op bepaalde plaatsen en tijden alleen met een parkeervergunning parkeren. Als bezoeker zonder vergunning heeft u  hier een kraskaart nodig. De kraskaart: kan alleen worden aangeschaft door de bewoner van het parkeervergunning gebied. Hier vind u meer informatie over parkeren voor bezoekers.

Parkeerboete

Heeft u een (parkeer)boete ontvangen? Over enige tijd ontvangt u officieel bericht van het CJIB of Tribuut Belastingcentrum. Daarin staat het bedrag en hoe u kunt betalen of bezwaar in kunt dienen.

Defecte parkeerautomaat

Het kan voorkomen dat een parkeerautomaat defect is. Dit betekent niet dat u niet hoeft te betalen voor het parkeren!

Wat kunt u doen?

  • Betaal bij een volgende parkeerautomaat met hetzelfde tarief of hoger en leg dit kaartje achter uw ruit;
  • maak gebruik van belparkeren;
  • parkeer op een andere plaats waar u wel een parkeerkaartje kunt kopen.

U krijgt een parkeerboete als u niet betaalt op plaatsen waar dat verplicht is.

Dubbel betaald parkeergeld terug krijgen

Als u door een storing aan de parkeerautomaat twee keer heeft betaald, kunt u het teveel betaalde parkeergeld terugvragen. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar gemeente@apeldoorn.nl. Wij hebben de volgende gegevens van u nodig:
uw naam
adres
postcode
woonplaats
IBAN-nummer van uw bankrekening
Als bijlage moet u een kopie van het bankafschrift (scan of foto) meesturen waarop de dubbele betaling vermeld staat.

Parkeren van grote voertuigen

Voor het parkeren van grote voertuigen, bijvoorbeeld een vrachtwagen, zijn aparte bepalingen opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Parkeren voor gehandicapten

U kunt gratis parkeren op straat en op de parkeerterreinen zonder slagbomen met een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart of met een geldige Apeldoornse gehandicaptenparkeerkaart. Voor u geldt geen maximum parkeerduur.

Zie hier het overzicht van alle gehandicaptenparkeerplaatsen in de gemeente Apeldoorn (pdf, 678 kB). Let op: parkeerplaats nummer 18 is verplaatst naar de Prinses Beatrixlaan en bevindt zich nu ter hoogte van het Duivensportcentrum en 2 parkeerplaatsen bij winkelcentrum Orden ontbreken in het overzicht.