Huisdieren
Veel inwoners in de gemeente Apeldoorn hebben huisdieren of hobbymatig gehouden dieren. Dit brengt veel geluk en liefde mee, maar ook de zorgplicht van de eigenaar voor zijn of haar dier. Naast de zorgplicht kent Apeldoorn regels waar hondeneigenaren zich aan moeten houden en zijn er speciale Hondenuitlaatplaatsen (HUP’s).
Laat uw huisdier chippen
De gemeente Apeldoorn vindt het van belang dat gevonden huisdieren zo snel mogelijk teruggaan naar de eigenaar. Als een dier een identificatie heeft (chip, tatoeage, halsband met naam en adres etc.), is de kans groot dat de eigenaar zijn verloren dier terug krijgt. Voorbeeld: 83% van de honden komt sinds het verplicht chippen weer terug bij zijn baasje. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden, informeer dan eens bij Dierenasiel de Kuipershoek of bij uw dierenarts.
Zwerfdieren
Elke gemeente in Nederland heeft de wettelijke taak om gevonden zwerfdieren gedurende 14 dagen op te vangen. Met zwerfdieren bedoelen we huisdieren en gezelschapsdieren. Dieren die in het wild leven noemen we geen zwerfdieren, deze dieren horen daar thuis.
De gemeente Apeldoorn heeft de opvang, verzorging en het transport van zwerfdieren, of dieren die zijn afgestaan, belegd bij het Dierenasiel de Kuipershoek (onderdeel van de Dierenbescherming). Heeft u een zwerfdier gevonden of wilt u graag een gezelschapsdier in huis nemen, dan kunt u hiervoor terecht bij het dierenasiel.
Dieren in het wild
Natuurgebieden en ecologische verbindingen
Gemeente Apeldoorn vindt natuurontwikkeling en –beheer van groot belang voor mens en dier.
Bestaande natuur zoals de Veluwe, maar ook nieuwe natuur. Het herstel van de beken & sprengen is hiervan een mooi voorbeeld. Het bovengronds halen van deze historische waterlopen zorgt niet voor betere waterberging en -afvoer. Ook zorgt het voor ecologische verbindingszones waar beekprikken en ijsvogels gebruik van maken. Een ander voorbeeld is Park Zuidbroek. Hier is een nieuw natuurgebied gecreëerd waar je veel broedende kieviten en foeragerende ganzen en buizerds vindt. Door deze nieuwe natuur is de verbinding met het buitengebied voor veel diersoorten makkelijker. Zij kunnen zo hun leefgebied vergroten.
Door de bestaande natuur in de stad, de dorpen en het buitengebied veelal ecologisch te beheren, vergroten we de overlevingskansen voor dieren. Ecologisch bermbeheer zorgt voor bloemrijke vegetatie en het vele bosplantsoen in de wijken brengt de natuur en de dieren dichtbij huis.
Faunabeheer
De gemeente Apeldoorn heeft als beheerder van haar bos- en natuurgebieden de zorgplicht voor wilde dieren en hun leefgebied. Daarbij zorgen we voor een gezonde balans tussen leefgebied en dierenpopulaties. Er moet voldoende voedsel, water en rustplekken zijn voor de dieren die er leven. Dat betekent dat we leefgebieden met elkaar verbinden en nieuwe natuur aanleggen om het aanbod te vergroten. Maar af en toe ook wildkerende rasters aanleggen tussen het bos en doorgaande autowegen om wildaanrijdingen te voorkomen.
Om de leefgebieden zo natuurlijk mogelijk te beheren, voeren we de wilde dieren niet bij. Om de draagkracht van de leefgebieden niet te overbelasten, is het soms nodig om wild af te schieten. Bij afschot kiezen we waar mogelijk de zwakkere dieren en afschot is altijd het laatste middel. Helaas is dit soms nodig om hongerdood of verzwakking van de gehele populatie te voorkomen.
Wolven in Nederland
Sinds 2015 komen in Nederland weer wolven voor. Vroeger leefde deze inheemse soort vrijwel overal in Europa. Ook in Nederland kwam de wolf tot eind 19e eeuw van nature ruim verspreid voor. Door een gebrek aan wilde prooidieren en intensieve bestrijding waren ze in veel landen uitgeroeid. Strikte Europese bescherming, de aanleg van nieuwe natuur(verbindingen) en een toename aan prooidieren zoals reeën en wilde zwijnen, heeft ervoor gezorgd dat de populaties wolven zich herstellen. Het lijkt erop dat de wolf zich in Nederland inmiddels heeft gevestigd op de Veluwe.
Uitvoering van wolven bescherming
De wolf is een nationaal en internationaal streng beschermde diersoort. De nationale regels over soortenbescherming zijn vastgelegd in de Wet natuurbescherming. De provincies zijn wettelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet en het natuurbeleid in relatie tot wolven. Zij zorgen voor bescherming, monitoring en ontheffingen. Ook keren de provincies vergoedingen uit voor schade die door wolven is veroorzaakt of voor (een deel van) de kosten voor preventieve maatregelen. Er leven ook wolven op de Veluwe. Hiervoor is de Provincie Gelderland het aanspreekpunt. De Gebiedscommissie Preventie Wolvenschade houdt zich bezig met het voorkomen van schade door wolven. Hierin zijn verschillende partijen vertegenwoordigd, waaronder LTO schapenhouderij en het Platform voor de kleinschalige schapen- en geitenhouders.
Meer informatie over het provinciale beleid, schaderegelingen en de gebiedscommissie is te vinden op www.gelderland.nl/de-wolf. Of leer meer over wolven in de brochure 'Wolven in Nederland' en op de website www.wolveninnederland.nl.
Wat te doen bij een wild dier in nood?
Vindt u een wild dier dat in nood is? Bel dan 144, red een dier. Heeft u een aanrijding met groot wild of vindt u dood groot wild, neem dan contact op met de politie via het landelijke nummer 0900 - 8844. Bij verkeersnoodgevallen of bij een lijdend dier (groot wild): bel 112.
Tel mee: wilde dieren in beeld
Apeldoorn is een groene stad, iedereen weet dat. Al dat groen biedt ook aan vele diersoorten onderdak. Veel soorten komen voor in onze groene gebieden: op de Veluwe, in landgoed het Woudhuis en het Beekbergerwoud. Maar ook in de stad leven allerlei dieren. We willen graag weten hoe het met deze soorten gaat, waar ze voorkomen en in welke hoeveelheid ze voorkomen. Zodat we nieuwe plannen en het beheer van de openbare ruimte hierop af kunnen stemmen. Juist u als bewoner heeft daar het meeste zicht op. Op www.waarneming.nl kunt u de soorten in uw omgeving registreren. Daarmee helpt u direct mee aan de kennis en bescherming rondom dieren en hun leefgebied.
Kinderboerderijen
Apeldoorn kent drie gemeentelijke kinderboerderijen: Kinderboerderij Laag Buurlo en Kinderboerderij de Maten zijn jaarrond gratis toegankelijk, de derde boerderij vind je op Kinderparadijs Malkenschoten waarvoor een toegangsprijs geldt.
Op de kinderboerderijen kunnen (jonge) inwoners van Apeldoorn leren omgaan met boerderijdieren en de zorg en verantwoordelijkheid daarvoor. Ook leren ze de relatie met ons voedsel beter begrijpen. De boerderijen bieden een veilige en overzichtelijke plek waar kinderen op een vrolijke en speelse manier met al hun zintuigen bekend raken met dier, mens en natuur. Daarbij staat de zorg voor een goed dierenwelzijn hoog in het vaandel.
Dierenbescherming
Dierenwelzijn is niet altijd een vanzelfsprekendheid en daarom is dierenbescherming een belangrijk onderwerp om voor het voetlicht te houden. Die bescherming gebeurt op meerdere vlakken. Zo beschermt de Dierenbescherming dieren door het verlenen van (nood)hulp en opvang, het handhaven van welzijn en het beïnvloeden van een diervriendelijke samenleving. Het Dierenasiel de Kuipershoek maakt hier onderdeel vanuit. Daarnaast is bescherming van dieren geregeld via wetgeving, die gehandhaafd wordt door o.m. de Politie en team THOR van de gemeente. Verder heeft de gemeente een belangrijke beschermende rol in het beheer van de openbare ruimte.
Landelijke wetgeving rond dierenwelzijn
De Wet dieren geeft het wettelijk kader voor gehouden dieren en daaraan gerelateerde onderwerpen. In deze wet staat de intrinsieke waarde van het dier centraal. Dit betekent dat dieren een eigen waarde hebben. Dieren zijn wezens met gevoel. Dierenwelzijn gaat over de kwaliteit van het leven van dieren. De regelgeving waarborgt het welzijn en de gezondheid van dieren.
De Wet natuurbescherming omvat de regels ter bescherming van de natuur. Hierin zijn de voormalige Natuurbeschermingswet, de Boswet en de Flora- en Faunawet opgenomen. Veel verschillende planten- en dierensoorten zorgen ervoor dat de natuur tegen een stootje kan. Sommige soorten, zoals vleermuizen, gierzwaluwen en steenuilen zijn kwetsbaar. In een dichtbevolkte samenleving als Nederland is daarom goede natuurbescherming belangrijk. In de Wet natuurbescherming is de bescherming van soorten en hun leefgebied geregeld.
Groenbeheer
Bij het beheer van de openbare ruimte gaat de gemeente zorgvuldig om met diersoorten. We werken volgens Gedragscodes Wet natuurbescherming met het doel verstoring van dieren te voorkomen. In Apeldoorn worden daarom door de gemeente in principe geen bomen gekapt tijdens het broedseizoen. Verder beheren we een groot deel van onze wegbermen op ecologische wijze: zonder (kunst)mest, zonder bestrijdingsmiddelen en door extensief te maaien. Dit levert niet alleen een mooi en bloemrijk beeld op: het zijn ook succesvolle leefgebieden voor o.a. bijen, insecten en kleine zoogdieren.
Plaagdieren: Eikenprocessierups
Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op www.apeldoorn.nl/eikenprocessierups
144 Red een dier
Vermoedt u dierenmishandeling of treft u een dier in nood: bel dan 144. Het meldnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week, bereikbaar tegen lokaal tarief. Is 144 om technische redenen niet bereikbaar? Bel dan de politie via het landelijke nummer 0900-8844, of voor spoed 112.
Achter “144, red een dier” zit een team van hulpverleners die u en het dier kunnen helpen. Een intensieve samenwerking tussen de Dierenbescherming, team THOR van de gemeente, de Dierenpolitie en de AID zorgt ervoor dat dieren in nood snel en accuraat geholpen worden.
Bel 144 bij:
- Dierenmishandeling
Er is sprake van dierenmishandeling wanneer een dader opzettelijk een dier pijn doet of verwondt. Bij mishandeling van dieren is de verklaring van 1 of meer ooggetuigen vaak nodig om de dader(s) aan te spreken en/of te vervolgen. - Verwaarloosde dieren
Bij verwaarlozing kunt u denken aan dieren die geen of onvoldoende voer, water en/of medische zorg krijgen van de eigenaar. Of als de vacht, nagels, hoeven of het gebit niet worden verzorgd. - Slechte huisvesting dieren
Bij slechte huisvesting kunt u denken aan een hond die buiten wordt gehouden in een veel te klein hok. Of als er iets anders mis is met de huisvesting van een dier.
Voor welke meldingen kan ik niet bellen met 144?
Voor meldingen waarbij het dierenwelzijn niet in het geding is, kunt u terecht bij andere instanties.
- Vermiste of gevonden huisdieren: Amivedi, tel.nr. 0900-2648334
- Gevonden dode huisdieren: dierenasiel Overgelder, tel.nr. 0900-9991999
- Gevonden dood groot wild: de politie via het landelijke nummer 0900 - 8844.
- Overlast van dieren zoals blaffende honden en bijtincidenten: team THOR via thor@apeldoorn.nl of 14 055
- (Overlast van) zwerfkatten: de lokale afdeling van de Dierenbescherming.
Natuur in eigen tuin
De leefgebieden van wilde dieren staan nogal eens onder druk. Door verstening van de omgeving is er minder voedsel en water te vinden en een succesvolle broedplaats maken op stoeptegels is niet voor veel soorten weggelegd. Om de natuur een handje te helpen kunt u ook uw steentje bijdragen in uw eigen tuin. Of in feite wegdragen: tegels eruit, planten erin. Een paar vierkante meter omvormen helpt bijen, vlinders en vogels al enorm. En als bonus werkt een groene leefomgeving ook nog eens stressverminderend en heeft het een algemeen positief effect op de gezondheid en het welzijn van de mens.
Zie ook
- www.overheid.nl voor wetgeving rond dieren
- www.dierenbescherming.nl voor de landelijke Dierenbescherming en Dierenasiel De Kuipershoek
- www.natuurlijkapeldoorn.nl voor meer informatie over flora en fauna in Apeldoorn
- www.waarneming.nl om uw waarnemingen van wilde dieren te registreren
- http://accres.nl/kinderboerderijen/home/ voor info over de gemeentelijke kinderboerderijen
- www.apeldoorn.nl/honden voor meer informatie over regels voor baas en hond en hondenuitlaatplaatsen