Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Energie

Energie: wat doet de gemeente Apeldoorn?

Apeldoorn wil voor 2050 energieneutraal zijn. Dat bereiken we niet vanzelf. We moeten zoveel mogelijk energie gaan besparen, op grote schaal duurzame energie opwekken en de gehele gebouwde omgeving van het aardgas af halen. Dit vraagt om grote inspanning, van iedereen: de gemeente, bewoners, bedrijven, andere overheden en maatschappelijke organisaties. Daarnaast werkt de gemeente aan plannen en projecten voor meer duurzaam opgewekte energie en aan aardgasvrije wijken.

Energie in uw eigen huis

Wilt u een comfortabele woning én besparen op uw energierekening? Energiek Apeldoorn is het energie-platform van gemeente Apeldoorn. Samen met lokale initiatieven werken we aan een duurzaam Apeldoorn. Ga direct naar de website van Energiek Apeldoorn voor tips, voorbeelden en subsidieregelingen of een gratis afspraak voor energieadvies.

Energiepunt Paslaan

Bezoek het Energiepunt in de Paslaan in het centrum van Apeldoorn: het onafhankelijke energieloket van de gemeente Apeldoorn. Hier kunt u terecht voor praktische voorbeelden en gratis advies. Het Energiepunt is onderdeel van het platform Energiek Apeldoorn en werkt samen met lokale initiatieven aan een duurzaam Apeldoorn

Bedrijven en energie

Wilt u als ondernemer of maatschappelijke organisatie aan de slag met energiebesparing of het opwekken van duurzame energie? De gemeente Apeldoorn ondersteunt u graag! Op deze pagina vindt u informatie over subsidiemogelijkheden en organisaties die u verder kunnen helpen.

Energieke financiering

Hoe financiert u energiemaatregelen in uw eigen huis? Krijgt u subsidie als u samen met uw buren uw appartementencomplex wilt verduurzamen? Of als u in uw eigen buurt een activiteit rond duurzame energie wilt organiseren? Kijk wat de gemeente of andere organisaties op financieel gebied voor u kunnen betekenen.

Aardgasvrije wijken

In 2030 gaat de aardgaskraan in Groningen dicht en uiterlijk in 2050 gaat Nederland stoppen met het gebruik van aardgas. Dat betekent dat we zonder aardgas gaan koken en verwarmen. Afsluiting van het aardgas zal niet van vandaag op morgen gebeuren, maar de gemeente Apeldoorn bereidt zich samen met woningcorporaties, netwerkbedrijf Liander, bedrijven en bewoners in verschillende wijken wel alvast voor.

Wijken van de Toekomst

In vier ‘Wijken van de Toekomst’ onderzoekt de gemeente nu alvast in de praktijk hoe de wijk of dorp het beste van het aardgas af zou kunnen gaan. Dat doet zij samen met samen bewoners, woningcorporaties, netbeheerder en overige belanghebbenden.

Bijeenkomsten Apeldoorn in de energietransitie

Apeldoorn gaat fors veranderen de komende jaren. Meer windmolens en zonneparken in het landschap. Minder energieverbruik en alle gebouwen van het aardgas af. Deze energietransitie heeft grote impact. Gemeente Apeldoorn organiseerde samen met Energiek Apeldoorn een serie themabijeenkomsten. Deze kunt u terug kijken via onderstaande links:

Energiebeleid van de gemeente

Het energiebeleid van de gemeente staat beschreven in de Uitvoeringsagenda Energietransitie 2017 – 2020.