Tegemoetkoming wettelijk eigen risico

Heeft u hoge zorgkosten en een laag inkomen? Dan komt uw gemeente u tegemoet in de kosten van uw wettelijk eigen risico.

Wat is de tegemoetkoming wettelijk eigen risico?

Gemeente Apeldoorn wil mensen met hoge zorgkosten en een laag inkomen tegemoetkomen in de zorgkosten. Daarom kunnen inwoners per 1 januari 2020 éénmalig een compensatie aanvragen voor 50% van hun verbruikte wettelijk eigen risico.

Let op: één keer per jaar

U kunt deze bijdrage één keer per jaar aanvragen, als uw eigen risico geheel verbruikt is. Is uw eigen risico (nog) niet volledig verbruikt? Wacht dan tot het einde van het jaar voordat u deze bijdrage aanvraagt.  

Hoe komt u in aanmerking voor deze tegemoetkoming?

  1. U bent inwoner van gemeente Apeldoorn.
  2. U bent ouder dan 18 jaar.
  3. U heeft een netto inkomen tot 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm. (excl. vakantietoeslag).
    Bekijk hiervoor uw inkomensgrens.
  4. U heeft geen recht op studiefinanciering of WTOS.

Wat is de hoogte van de tegemoetkoming?

De hoogte van de tegemoetkoming is de helft van het wettelijk eigen risico dat u heeft verbruikt.
In 2020 is het wettelijk eigen risico € 385,00, de tegemoetkoming is dus maximaal € 192,50.

Direct aanvragen

U kunt de tegemoetkoming het snelst aanvragen als u dat online doet. Dat kan door te klikken op: aanvraagformulier wettelijk eigen risico. Of u gebruikt de button onderaan deze pagina. Log in met uw DigiD.

Heeft u nog geen Digid? Dan is het zelfs sneller als u die eerst aanvraagt. Dat kunt u doen aan het begin van het aanvraagformulier. Als u de Digid heeft ontvangen vraagt u daarna de tegemoetkoming hier aan.

Mocht er een reden zijn waarom u uw tegemoetkoming niet online kunt aanvragen, dan kunt u ook telefonisch een aanvraagformulier opvragen. Nadat wij dit schriftelijke aanvraagformulier van u hebben teruggekregen, moet u rekening houden met een verwerkingstijd van 6 tot 8 weken.

Let op:

Heeft uw partner de tegemoetkoming al aangevraagd? Let er dan op dat u inlogt met uw eigen naam en Digid en niet met die van uw partner.

U bent inwoner van Epe? Dan kunt u niet online aanvragen, maar vraagt u het aanvraagformulier op bij Team bijzondere bijstand. Bel telefoonnummer 14055 of stuur een e-mail aan Inkomensondersteuning@apeldoorn.nl.

Heeft u nog vragen?

Neem gerust contact op via inkomensondersteuning@apeldoorn.nl of bel naar 14 055.

Online aanvragen

Ook interessant