Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Bovengronds afkoppelenHieronder geven we voorbeelden van de meest gebruikte bovengrondse afkoppelmogelijkheden.

Mijn Apeldoorn

Regenwater naar de tuin

Regenwater krijgen we gratis van de natuur en dat willen we in Apeldoorn graag teruggeven. Dit kunnen we doen door het water dat op het dak valt, te laten weglopen naar delen in de tuin waar het in de bodem kan zakken. De grond in uw tuin moet hiervoor wel geschikt zijn voor infiltratie. Dit kunt u testen door middel van de emmertest. Graaf op een aantal plekken een gat van een spade diep ter grootte van de inhoud van een emmer (ca. 7 à 8 liter). Vul deze gaten met een emmer water (ca. 7 à 8 liter). Is het water binnen 15 minuten weg? Dan is de grond geschikt! Duurt het langer dan een uur, dan kunt u deze plek in de tuin helaas niet gebruiken. Over het algemeen is de zandgrond in Apeldoorn zeer geschikt voor infiltratie.

U kunt het regenwater eenvoudig laten weglopen naar uw tuin door de regenpijp tot ongeveer 20 cm boven de grond af te zagen. Haal het onderste stuk pijp weg. Zet een deksel op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat. Plaats een bocht op het overgebleven stuk regenpijp. U kunt nu het water via een gootje of buis naar een plek in de tuin laten afvoeren waar het in de bodem kan zakken. Er zijn hiernaast veel verschillende, creatieve manieren waarop u het water kunt wegleiden naar een plek in de tuin. Bekijk hoe tuinman Rob Verlinden afkoppelt. Houd er rekening mee dat de plek waar het water naartoe gaat lager moet liggen dan de woning en dat er een tijdje water blijft liggen als het hard regent. Per m² dakoppervlak is ongeveer 0,5 m² tuinoppervlak nodig, met een verlaging van 5 cm.

Regenton

Een veelgebruikte, simpele manier van afkoppelen is het plaatsen van een regenton onder de regenpijp. U zaagt de regenpijp door en vangt het regenwater op in een ton, om het vervolgens bijvoorbeeld te gebruiken voor de planten, het wassen van de auto of om uw ramen te lappen. Bij een hevige regenbui kan de regenton vollopen. Daarom is een overloop vanuit een regenton noodzakelijk. De overloop zorgt ervoor dat het overtollige water uit de regenton weg kan stromen. De overloop laat u lopen naar delen in uw tuin waar het in de bodem kan zakken. De grond in uw tuin moet hiervoor wel geschikt zijn voor infiltratie.

Regenwater naar afgekoppelde straat

De gemeente vraagt u om uw huis af te koppelen, maar koppelt ook zelf straten en openbare gebouwen af! Meestal dient u zelf conform de subsidievoorwaarden eerst de benodigde berging op uw eigen terrein aan te leggen voordat het water mag weglopen op een afgekoppelde straat. In enkele gevallen is er al rekening gehouden met de aanleg van voldoende berging. In deze gevallen mag het water rechtstreeks op de straat lopen. Weet u niet zeker of uw straat is afgekoppeld en hier voldoende berging aanwezig, informeer dan bij de gemeente via regenwater@apeldoorn.nl.

Regenwater naar oppervlaktewater

Als uw perceel rechtstreeks grenst aan oppervlaktewater, bijvoorbeeld een watergang, een sloot of een greppel, dan mag het dakwater hier rechtsreeks op worden aangesloten. In dit geval is de aanleg van berging op eigen terrein niet noodzakelijk. Tussen uw perceel en het oppervlaktewater mag dan bijvoorbeeld geen groen of een voetpad aanwezig zijn die eerst gekruist moet worden.  • Afkoppelen naar een regenton
  • Afkoppelen naar planten in de tuinBekijk een grotere versie
  • Regenpijp