Duurzaamheidsdienst voor monumenten

Uw beschermde pand verduurzamen? Het verduurzamen van monumenten en beschermde panden vraagt een andere aanpak dan het verduurzamen van niet-monumenten. Erfgoed is een belangrijke kwaliteit van Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn wil dan ook graag dat het verduurzamen van monumentale en beschermde panden zorgvuldig gebeurt, zonder al te veel schade en ingrijpende verbouwingen. Daarom denkt de gemeente Apeldoorn graag met u als eigenaar, mee. Een adviseur Cultuurhistorie komt hiervoor bij u langs.

Lees meer

De overheid wil dat alle huishoudens op termijn van het aardgas af gaan. Voor monumenten en beschermde panden zijn deze en andere duurzaamheidsaanpassingen lastiger dan voor niet-monumenten. Bovendien wil de gemeente dat het verduurzamen van deze panden op een zorgvuldige wijze gebeurt, zonder al te veel schade en ingrijpende verbouwingen.

De gemeente Apeldoorn denkt graag met u mee om u op weg te helpen met het verduurzamen van uw beschermd pand. Hiervoor biedt de gemeente Apeldoorn een ‘keukentafelgesprek’ aan waarin de mogelijkheden voor uw pand worden besproken. Deze dienst is alleen bedoeld voor eigenaren van een gemeentelijke monument, Rijksmonument, beeldbepalend pand, karakteristiek pand of pand binnen een beschermd gebied. 

Om u op weg te helpen, kunt u een afspraak maken met een adviseur Cultuurhistorie. U krijgt dan een gratis advies, waarmee u zelf verder aan de slag kunt. Voor meer informatie kunt u ons mailen: cultuurhistorie@apeldoorn.nl. Wij helpen u graag!

Om in aanmerking te komen voor deze dienst, gelden de volgende voorwaarden: 

  • U bent eigenaar van een gemeentelijk monument, een beeldbepalend pand, karakteristiek pand, pand binnen een beschermd gebied of een Rijksmonument in de gemeente Apeldoorn. 
  • U heeft dit jaar nog niet eerder van deze dienst gebruik gemaakt.

We behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst en nemen zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak te maken voor een bezoek aan uw pand op werkdagen binnen kantoortijden.  

Tijdens het bezoek wordt uw pand bekeken, waarna een adviesgesprek op maat volgt. In dit adviesgesprek krijgt u praktische tips die eenvoudig kunnen worden toegepast, en/of een indicatie van ‘grotere’ aanpassingen die voor uw pand mogelijk zijn. U krijgt tevens advies over het gebruik van verschillende isolatiemethodes en -materialen.  

Het advies neemt ongeveer twee uur in beslag. Om zoveel mogelijk eigenaren te kunnen adviseren, kunt u één keer per jaar een beroep doen op deze adviseur.

Wilt u een adviesgesprek aanvragen, dan kunt u contact opnemen via cultuurhistorie@apeldoorn.nl

Let op: Wellicht heeft u ook een omgevingsvergunning nodig. Voor meer informatie neem contact met ons op.

Deze dienst is alleen bedoeld voor eigenaren van een gemeentelijk monument, Rijksmonument, beeldbepalend pand, karakteristiek pand en pand binnen een beschermd gebied. 

Let op: deze regeling is een dienst - u kunt via deze regeling geen subsidie aanvragen voor maatregelen

Uw Reactie
Uw Reactie