Mantelzorg geven

Bent u mantelzorger? Veel mensen beseffen het namelijk niet. U bent mantelzorger als u langer dan 3 maanden, of meer dan 8 uur per week, voor iemand zorgt zonder dat u ervoor betaald krijgt. Uw partner, kind, vader, moeder of vriend(in), iemand waarmee u een persoonlijke relatie heeft. Bijvoorbeeld omdat deze persoon ziek is of beperkt wordt.

Vaak zien mensen het als vanzelfsprekend om voor de partner of een familielid extra dingen te doen. Dat neemt niet weg dat het zwaar kan zijn, of je nu actief iets doet of leeft met zorgen om een naaste. Daarom is er ondersteuning en een mantelzorgwaardering.

Lees meer

Mantelzorgers zijn onmisbaar! Gemeente Apeldoorn waardeert mantelzorgers en wil hen graag bedanken voor het vele werk. Dat gebeurt in de vorm van de Mantelzorgwaardering 2022, dit is een eenmalig bedrag van €50,00 op de Apeldoornse Stadspas. Alle inzet van mantelzorgers is natuurlijk onbetaalbaar, maar met dit bedrag maken we een gebaar. Het bedrag kan worden uitgegeven bij deelnemende ondernemers en verenigingen.

Jonge mantelzorgers tussen 18 en 23 jaar kunnen kiezen tussen een cadeaubon of het geldbedrag.
Jonge mantelzorgers beneden de 18 jaar krijgen een cadeaubon.

Vanaf 1 september 2022 tot en met 30 november is de Mantelzorgwaardering aan te vragen via De Kap

Van een mantelzorgwoning spreken we als een zorgvrager bij de mantelzorger gaat wonen, of andersom. Voor de zorgvragen wordt woonruimte gemaakt door:

  • een aan- of bijgebouw bij de woning van de mantelzorger geschikt te maken;
  • een tijdelijke mantelzorgunit aan de woning te plaatsen;
  • een aparte woning of woonunit op het erf van de mantelzorger te plaatsen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over mantelzorgwoningen.

Het Stedelijk Knooppunt Mantelzorg De Kap is in de gemeente Apeldoorn de plek voor mantelzorgers. Hier kunnen zij terecht voor informatie, advies, gespreksgroepen, cursussen, activiteiten en contact met andere mantelzorgers.

Het Stedelijk Knooppunt Mantelzorg De Kap organiseert samen met andere organisaties  elk jaar rond 10 november de Dag van de Mantelzorg. We zetten u dan graag in het zonnetje.

In de Wegwijzer Mantelzorg Apeldoorn staat informatie over ondersteuning voor u en voor degene voor wie u zorgt. Er staat bijvoorbeeld ook een adressenlijst in met handige adressen in Apeldoorn.

Bij de landelijke vereniging MantelzorgNL. Deze vereniging komt op voor iedereen die zorgt voor een ander. Op de website staat veel informatie voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld wat belangrijk is in de contacten met huisarts, gemeente en zorginstelling. Ook hebben zij een webshop met boeken, brochures en downloads.

Uw Reactie
Uw Reactie