Mantelzorg geven

Veel mensen beseffen niet dat ze mantelzorger zijn. Misschien vraag u zich ook af of u mantelzorger bent. U bent mantelzorger als u langer dan 3 maanden, en meer dan 8 uur per week, voor iemand zorgt zonder dat u ervoor betaald krijgt. Bijvoorbeeld omdat deze persoon ziek is of beperkt wordt.

Als mantelzorger zorgt voor iemand waarmee u een persoonlijke relatie heeft, zoals uw partner, kind, vader, moeder of vriend(in). Veel mensen vinden het vanzelfsprekend om voor de partner of een familielid extra dingen te doen. Dat neemt niet weg dat het zwaar kan zijn, of je nu actief iets doet of leeft met zorgen om een naaste. Daarom is er ondersteuning voor mantelzorgers en een mantelzorgwaardering.

Lees meer

Mantelzorgers zijn onmisbaar. Daarom is er vanuit de gemeente Apeldoorn waardering voor hun inzet. Om mantelzorgers te bedanken is er de mantelzorgwaardering. Dit is een eenmalig bedrag van € 50,- op de Apeldoornse Stadspas. Al het werk van mantelzorgers is natuurlijk onbetaalbaar, maar met dit bedrag maken we een gebaar. Het bedrag kan worden uitgegeven bij deelnemende ondernemers en verenigingen.

  • Mantelzorgers die ouder zijn dan 23 jaar ontvangen de waardering op de Apeldoornse Stadspas.
  • Mantelzorgers tussen de 18 en 23 jaar kunnen kiezen tussen een cadeaubon of het geldbedrag.
  • Mantelzorgers die jonger dan 18 jaar zijn, krijgen een cadeaubon.

Vanaf 11 september 2023 tot en met 30 november 2023 is de Mantelzorgwaardering aan te vragen via De Kap. 

Met de actie ‘Apeldoornse Helden’ kunt u als blijk van waardering een mantelzorger verrassen met een mooie ansichtkaart met persoonlijke boodschap en een lekkere koek. Deze traktatie is gratis en kunt u bestellen op: www.apeldoornsehelden.nl. De actie start op de Dag van de mantelzorg (10 november) en duurt zolang de voorraad strekt.

Stedelijk Knooppunt Mantelzorg de Kap

Het Stedelijk Knooppunt Mantelzorg De Kap is in de gemeente Apeldoorn de organisatie waar mantelzorgers terecht kunnen voor informatie, advies, gespreksgroepen, activiteiten en contact met andere mantelzorgers.

Bij het Stedelijk Knooppunt Mantelzorg de Kap kunt u ook terecht voor respijtzorg. Dit is vervangende zorg, waardoor u als mantelzorger tijd voor uzelf heeft. Iemand anders neemt de zorg dan tijdelijk van u over. De mogelijkheden voor deze vervangende zorg zijn:

  • zo nu en dan (incidenteel) of regelmatig (structureel)
  • voor een paar uurtjes of voor een langere periode
  • bij de mantelzorger/hulpvrager thuis of buitenshuis
  • door vrijwilligers of beroepskrachten of een combinatie daarvan

Wilt u meer weten? Kijk dan op de website Stedelijk Knooppunt Mantelzorg bij De Kap of neem contact op via e-mail of telefoonnummer 055-52 95 520.

MantelzorgNL

De landelijke vereniging MantelzorgNL komt op voor iedereen die voor een ander zorgt. Op de website staat veel informatie voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld wat belangrijk is in de contacten met de huisarts, de gemeente en de zorginstelling. Ook biedt MantelzorgNL in de webshop boeken, brochures en downloads aan. Hier vindt u ook informatie over respijtzorg.

Uw Reactie
Uw Reactie