Aangepast vervoer

Kunt u door een beperking geen gebruikmaken van een ‘gewoon’ vervoersmiddel zoals bus, auto of fiets? Dan wordt het lastiger om uw sociale contacten of activiteiten te blijven doen. Soms is dat op te lossen met een aanpassing aan uw eigen vervoersmiddel. Soms is er aangepast vervoer nodig, zoals een scootmobiel of PlusOV waarbij u samen reist met anderen.

Het WMO-loket helpt u om uw sociale contacten of winkels in Apeldoorn te bezoeken. U kunt ook bij ons terecht als u ondersteuning nodig heeft om op stap te gaan, bijvoorbeeld naar een bibliotheek of een festival.

Wilt u advies over uw mogelijkheden?

Maak een afspraak bij het Wmo-loket voor een gesprek. Samen met een medewerker bespreekt u uw mogelijkheden. Mogelijk kunt u direct een vervoersvoorziening bij ons aanvragen. Bijvoorbeeld een pas voor PlusOV of een indicatie voor een andere vervoersvoorziening. Voor de andere voorzieningen kunt u op 2 manieren hulp krijgen. De gemeente kan het voor u regelen en betalen (zorg in natura). U krijgt dan vervoer van één van de leveranciers waar de gemeente een contract mee heeft. Of u kiest ervoor om met een persoonsgebonden budget (PGB) de ondersteuning in te kopen bij een leverancier die u zelf kiest. 

Wat zijn de kosten?

Voor PlusOV betaalt u geen eigen bijdrage, maar een ritprijs. U betaalt wel een eigen bijdrage via het CAK als u een indicatie krijgt voor andere vervoersvoorzieningen. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van uw inkomen en de kosten van het vervoersmiddel. Maak een proefberekening om te zien hoeveel u maximaal zou kunnen betalen met uw inkomen. Maak dan een vergelijking met de kosten.

Op zoek naar vervoer naar een school, werk, arts, ziekenhuis of verder weg?

Het WMO-loket helpt u bij vervoer voor uw sociale contacten en activiteiten in de gemeente Apeldoorn. Al het andere vervoer kunt u ergens anders regelen: 

  • Naar school: kijk hiervoor bij leerlingenvervoer.
  • Naar werk: neem hiervoor contact op met het UWV.
  • Naar een arts of ziekenhuis: neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar. Soms kunt u een vergoeding krijgen voor uw reiskosten.
  • Verder weg dan de gemeente Apeldoorn: daarvoor is de landelijke regeling Valys.

Kijk bij de Kap en Zorgsaam voor de mogelijkheden voor vervoer door vrijwilligers. Bent u op zoek naar sociaal-medisch vervoer voor mensen met een beperking? Het Rode Kruis organiseert vervoer met een rolstoel en zittend of liggend vervoer.

Laat ons weten wat u vindt!

Binnen de gemeente Apeldoorn zijn we aan het onderzoeken hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren. Dit doen we door een enquête te houden. Deze enquête gaat om vervoersvragen. Er zijn, binnen de gemeente Apeldoorn, verschillende plekken waar u een beroep kunt doen op vervoersondersteuning. U kunt hierbij denken aan leerlingen vervoer, vervoer vanuit de jeugdwet en vervoer vanuit de WMO (dagbestedings- en vraagafhankelijk vervoer (voorheen regiotaxi)). Met de uitkomsten van deze enquête willen we scherp blijven op ontwikkelingen en de behoefte van u als onze inwoner. Het invullen van de enquête zal ongeveer 5 minuten van uw tijd vragen.

Vul de enquête in

 


Ook interessant