Wethouder Sunita Biharie en Lieselotte Peeters (onderzoeker HAN) in gesprek met meiden op de Heemgaard. Fotograaf: Peter Lous

Gemeente en Hogeschool slaan handen ineen met project ‘Plek voor Meiden’

Gemeente Apeldoorn en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) zijn samen een project gestart om te ontdekken wat meiden tussen de 13 en 23 jaar leuk vinden buiten. En wat zij nodig hebben om zich er thuis te voelen. Dit project, ’Plek voor Meiden’, draait om het maken van buitenplekken waar iedereen, inclusief tienermeiden, zich welkom voelt.

Uit onderzoek blijkt dat parken, straten en pleinen niet altijd aantrekkelijk zijn voor tienermeiden. Als zij zich er niet op hun gemak voelen, blijven ze liever binnen. Dat is jammer, omdat buiten zijn nou juist zo gezond is. Bovendien; als meiden binnen blijven zijn er ook minder sociale contacten tussen meiden onderling in een buurt.

Wethouder Sunita Biharie schoof deze week aan bij een aantal interviews bij de school De Heemgaard. Daar sprak ze samen met de onderzoekers met jonge meiden om hun behoeftes en interesses beter te begrijpen. Wethouder Biharie: “Ik ben heel blij met dit project, waarin we goed luisteren naar meiden en hun ideeën over hoe we de buitenruimte aantrekkelijker en ook veiliger kunnen maken. Want die buitenruimte, die is van ons allemaal! Dus het is heel belangrijk om samen te ontdekken hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich er ook prettig voelt. Dit project geeft meiden een stem, we kijken er enorm naar uit om met hun suggesties aan de slag te gaan.’’

Werkgroep met meiden

Onderdeel van het project is dat er een werkgroep met meiden wordt opgezet. De komende twee jaar gaan de gemeente Apeldoorn en de HAN samen met hen ontdekken wat zij belangrijk vinden in hun buurt. De onderzoekers gaan goed luisteren en hen helpen om, samen met experts, hun eigen ideeën te realiseren. Het project richt zich op De Maten en Noordoost (Zevenhuizen, Woudhuis, Zuidbroek, Osseveld en Zonnehoeve). We verwachten dat het project waardevolle informatie oplevert die ook belangrijk en bruikbaar is voor andere wijken en gemeenten. Door goed rekening te houden met de wensen van jonge meiden maken we de buurt uiteindelijk beter voor iedereen en dragen we bij aan een stad waar iedereen zich welkom voelt.

Meiden gezocht!

Ben jij een meisje tussen 13 en 23 jaar, woon je in De Maten of in Noordoost en wil je helpen om te laten zien wat meiden vinden van hun buurt en nodig hebben? Jouw stem is onmisbaar! We ontvangen graag jouw ideeën.

Voor meer informatie over dit project en hoe je kunt deelnemen, bezoek de website van de HAN.

Uw Reactie
Uw Reactie