Hulp en begeleiding bij persoonlijke vragen

Apeldoorn heeft ontmoetingsplekken in alle wijken. Heeft u behoefte aan een kopje koffie of aan het gezelschap van andere mensen? U bent welkom bij een ontmoetingsplek om mee te doen met activiteiten of om anderen te ontmoeten. In 19 van deze ontmoetingsplekken is er een uitgebreider aanbod. Naast activiteiten vindt u hier ook hulp, informatie en ondersteuning. Bij deze 20 Basis ontmoetingsplekken werken namelijk vrijwilligers en zorgprofessionals die u graag helpen met uw persoonlijke vragen.

Voor hulp en begeleiding kunt u terecht op een basisontmoetingsplek

U kunt antwoord vinden op uw (persoonlijke) vragen. Ook kunt u meedoen aan activiteiten en dagbesteding.

Bij de ontmoetingsplekken werken niet alleen vrijwilligers en zorgprofessionals. Ook de Sociaal Raadslieden en andere cliëntondersteuners zijn er regelmatig te vinden. Zij helpen en begeleiden u gratis. Bijvoorbeeld als u vragen heeft over de volgende onderwerpen:
• een formulier dat u moet invullen
• een ingewikkelde brief die u heeft gekregen
• gezond eten of samen koken en eten

Kijk op de website voor de basisontmoetingsplek bij u in de buurt. Lees een aantal verhalen van ontmoetingsplekken in het centrum (pdf 4,7 MB).

Is de hulp en begeleiding op een basisontmoetingsplek niet passend voor u?

Heeft u of iemand die u kent voor langere tijd thuis begeleiding nodig in het dagelijkse leven? Bijvoorbeeld met het houden van overzicht op het leven of het invullen van de dagen? Neem contact op met het Wmo-loket om uw hulpvraag te bespreken. Tijdens het gesprek onderzoekt u samen met de medewerker de mogelijkheden voor begeleiding. Als u een indicatie nodig heeft, kan de medewerker deze regelen.

Wat gebeurt er als u een indicatie krijgt?

Als u een indicatie krijgt, kunt u op twee manieren hulp krijgen. De gemeente kan het voor u regelen. U krijgt dan hulp van één van de aanbieders waar de gemeente een contract mee heeft. U kiest dan zelf van welke aanbieder u hulp wilt. Of u kiest ervoor om met een persoonsgebonden budget (pgb) de hulp in te kopen bij iemand die u zelf kiest.

Betaalt u een eigen bijdrage voor begeleiding?

Als u ondersteuning of een hulpmiddel van de Wmo gebruikt, betaalt u bijna altijd een eigen bijdrage: het abonnementstarief. Het maakt niet uit of u deze ondersteuning of het hulpmiddel in natura ontvangt, of in de vorm van een persoonsgebonden budget.

Meer informatie.

Heeft u nu een indicatie voor begeleiding en loopt deze binnenkort af?

Overleg met uw begeleider wat u doet als uw indicatie afloopt. U hoeft niets te doen als u geen begeleiding meer nodig heeft. Laat het ons weten als u denkt dat u nog steeds begeleiding nodig heeft. Vul hiervoor samen met uw begeleider het meldingsformulier begeleiding in. Zodra wij het formulier ondertekend hebben ontvangen, maken we een afspraak met u om uw hulpvraag te bespreken.


Ook interessant