Gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op speciale plekken. Bijvoorbeeld dichtbij de winkels.

Welke soort gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan?

U vraagt een Europese of een gemeentelijke parkeerkaart voor gehandicapten aan. Bent u veel buiten de gemeente Apeldoorn? Dan kunt het beste de Europese parkeerkaart aanvragen. Die kaart is geldig in Apeldoorn, de rest van Nederland en binnen de Europese Unie. Een gemeentelijke parkeerkaart kunt u alleen in de gemeente Apeldoorn gebruiken. 

Wie kan de gehandicaptenparkeerkaart aanvragen?

U kunt als bestuurder of passagier een parkeerkaart aanvragen. Een combinatie ervan is ook mogelijk. Daarnaast kunnen instellingen een parkeerkaart aanvragen die zij gebruiken voor hun bewoners.

Hoe vraagt u een gehandicaptenparkeerkaart aan?

U kunt een gehandicaptenparkeerkaart op 2 manieren aanvragen: 

Lees de voorwaarden hieronder eerst door om te weten of een aanvraag zinvol is. Er zijn kosten aan verbonden, ook als wij uw aanvraag afwijzen.

Wanneer komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart?

Bent u volledig afhankelijk van een rolstoel? Dan gelden de voorwaarden niet voor u. U krijgt dan een gehandicaptenparkeerkaart. Geldt dat niet voor u? Lees dan hieronder de voorwaarden voor de verschillende parkeerkaarten.

Bestuurderskaart 

 • U bent inwoner van de gemeente Apeldoorn. 
 • U bent bestuurder van een motorvoertuig op meer dan 2 wielen. 
 • U heeft een geldig rijbewijs. 
 • Bij een Europese parkeerkaart: u heeft een beperking bij het lopen waardoor u niet meer dan 100 meter aan één stuk zelfstandig kunt lopen. Deze beperking duurt langer dan 6 maanden. U kunt de beperking aantonen. 
 • Bij een gemeentelijke parkeerkaart: u heeft een beperking bij het lopen waardoor u niet meer dan 200 meter aan één stuk zelfstandig kunt lopen. Deze beperking duurt langer dan 6 maanden. U kunt de beperking aantonen.

Passagierskaart 

 • U bent inwoner van de gemeente Apeldoorn. 
 • U bent passagier. Iemand anders rijdt voor u.
 • Bij een Europese parkeerkaart: u heeft een beperking bij het lopen waardoor u niet meer dan 100 meter aan één stuk zelfstandig kunt lopen én u bent voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van de bestuurder. Deze beperking duurt langer dan 6 maanden. U kunt de beperking aantonen. 
 • Bij een gemeentelijke parkeerkaart: u heeft een beperking bij het lopen waardoor u niet meer dan 100 meter aan één stuk zelfstandig kunt lopen. Deze beperking duurt langer dan 6 maanden. U kunt de beperking aantonen.

Instellingskaart 

 • Uw instelling is Wlz-erkend. 
 • U biedt zelf vervoer aan voor bewoners. 
 • Er zijn meerdere bewoners met een beperking bij het lopen.

Wat neemt u mee als u een afspraak heeft gemaakt? 

 • Een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Vraagt u de gehandicaptenparkeerkaart aan als bestuurder? Dan neemt u in elk geval een geldig rijbewijs mee. 
 • Een pasfoto die kort geleden is gemaakt. In kleur of zwart-wit.

Wat zijn de kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart?

De kosten (leges) voor de Europese en de gemeentelijke parkeerkaart zijn hetzelfde. U kunt de kosten pinnen of contant betalen bij het Wmo-loket. Pinnen heeft onze voorkeur. Als u online een parkeerkaart aanvraagt, kunt u betalen via iDEAL. 

 • Als u een (verlengings)aanvraag doet: € 91,95
  U betaalt deze kosten vooraf. U krijgt het geld niet terug als wij uw aanvraag afwijzen. 
 • Als u de naam op een bestaande parkeerkaart wilt veranderen: € 21,35
 • Als u een nieuwe kaart wilt vanwege vermissing of diefstal: € 61,85
  U geeft vermissing of diefstal altijd door aan het Wmo-loket. 
 • Als u de Europese bestuurderskaart wilt veranderen in een gemeentelijke passagierskaart: € 30,10

Vanaf 1 januari 2020 kunt u de kosten voor uw gehandicaptenparkeerkaart terugkrijgen als uw inkomen lager is dan 120% van de voor u geldende bijstandsnorm. Vraag u dit wel binnen 6 maanden na afgifte van de gehandicaptenparkeerkaart aan bij Team Minimabeleid van Activering & Inkomen. Dat kan via de website of via telefoonnummer 14 055.

Wanneer hoort u of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt?

U hoort binnen 3 weken of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt. Het kan zijn dat wij een medisch advies nodig hebben. Als we dat van u vragen, hoort u binnen 12 weken van ons of u de gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

Betaalt u parkeergeld en waar kunt u parkeren in de gemeente Apeldoorn?

Met uw Europese of gemeentelijke gehandicaptenparkeerkaart kunt u op bepaalde plaatsen gratis parkeren in Apeldoorn. Mogelijk geldt er een maximum parkeerduur. Bekijk waar u kunt parkeren met deze gehandicaptenparkeerkaart, en hoe lang.

 

Online aanvragen Afspraak maken

Ook interessant