Hulp bij het huishouden

Het kost sommige mensen veel moeite om het huis schoon te maken en te houden. Soms zelfs te veel. Wat als het u zelf niet meer lukt? Dan kunt u hulp in het huishouden regelen. Iemand anders doet dan de huishoudelijke taken voor u. U kunt zelf een huishoudelijke hulp regelen of u maakt een afspraak bij het Wmo-loket.

Waarvoor kunt u bij het Wmo-loket terecht?

Maak een afspraak bij het Wmo-loket voor een gesprek als u advies wilt of als u een indicatie voor huishoudelijke hulp wilt aanvragen. We bespreken wat u zelf kunt doen en welke mogelijkheden er zijn voor hulp. Als u een indicatie krijgt, kunt u op 2 manieren hulp krijgen. De gemeente kan het voor u regelen en betalen (zorg in natura). U krijgt dan hulp van één van de aanbieders waar de gemeente een contract mee heeft. U kiest dan zelf van welke aanbieder u hulp wilt. Of u kiest ervoor om met een persoonsgebonden budget (PGB)  de hulp in te kopen bij iemand die u zelf kiest. 

Wat betaalt u aan eigen kosten?

U betaalt een eigen bijdrage via het CAK. Soms bent u goedkoper uit als u zelf huishoudelijke hulp regelt. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van uw inkomen en de kosten van de hulp. Maak een proefberekening om te zien hoeveel u maximaal zou kunnen betalen met uw inkomen. Maak dan een vergelijking met de kosten.

Heeft u huishoudelijke hulp nodig na een operatie of ziekenhuisopname?

Sommige zorgverzekeringen vergoeden dan een aantal uur huishoudelijke hulp. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekering.

 


Ook interessant