Gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op speciale plekken. Bijvoorbeeld dichtbij de winkels

 
Benodigd
 • Een geldig rijbewijs (bestuurder) of geldig identiteitsbewijs (passagier).
 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen.
 • uw oude gehandicaptenparkeerkaart (indien van toepassing).
Duur Acht weken
Kosten € 109,96 (ook bij afwijzing aanvraag)
Extra info Wij helpen u verder via Samen055
Lees meer

U kunt bellen naar Samen055 op 055- 580 11 40. Belt u ons ook als uw gehandicaptenparkeerkaart is verlopen of binnenkort verloopt. Wij noteren uw gegevens en uw hulpvraag. U wordt binnen uiterlijk drie werkdagen door een wijkconsulent gebeld om uw aanvraag door te spreken. Als het nodig is, maakt de wijkconsulent samen met u een afspraak voor een gesprek bij u thuis.

Lees de voorwaarden hieronder eerst door om te weten of een aanvraag zinvol is. Er zijn kosten aan verbonden, ook als wij uw aanvraag afwijzen.

U vraagt een Europese of een gemeentelijke parkeerkaart voor gehandicapten aan. Bent u veel buiten de gemeente Apeldoorn? Dan kunt het beste de Europese parkeerkaart aanvragen. Die kaart is geldig in Apeldoorn, de rest van Nederland en binnen de Europese Unie. Een gemeentelijke parkeerkaart kunt u alleen in de gemeente Apeldoorn gebruiken. 

Wie kan de gehandicaptenparkeerkaart aanvragen?

U kunt als bestuurder of passagier een parkeerkaart aanvragen. Daarnaast kunnen instellingen een parkeerkaart aanvragen die zij gebruiken voor hun bewoners.

Bent u volledig afhankelijk van een rolstoel? Dan gelden de voorwaarden niet voor u. U krijgt dan een gehandicaptenparkeerkaart. Geldt dat niet voor u? Lees dan hieronder de voorwaarden voor de verschillende parkeerkaarten.

Bestuurderskaart 

 • U bent inwoner van de gemeente Apeldoorn. 
 • U bent bestuurder van een motorvoertuig op meer dan 2 wielen. 
 • U heeft een geldig rijbewijs en u rijdt nog auto. 
 • Bij een Europese parkeerkaart: u heeft een beperking bij het lopen waardoor u niet meer dan 100 meter aan één stuk zelfstandig met een loophulpmiddel kunt lopen. Deze beperking duurt langer dan 6 maanden. U kunt de beperking aantonen. 
 • Bij een gemeentelijke parkeerkaart: u heeft een beperking bij het lopen waardoor u niet meer dan 200 meter aan één stuk zelfstandig met een loophulpmiddel kunt lopen. Deze beperking duurt langer dan 6 maanden. U kunt de beperking aantonen.
 • U mag de bestuurderskaart alleen gebruiken als u zelf rijdt. Bestuurt een ander de auto en rijdt u mee als passagier? Dan mag de bestuurderskaart niet worden gebruikt. De bestuurder van de auto kan u afzetten op de plaats van bestemming en daarna de auto ergens (betaald) parkeren.

Passagierskaart 

 • U bent inwoner van de gemeente Apeldoorn. 
 • U bent passagier. U gebruikt de kaart als u met iemand meerijdt. De bestuurder mag uw passagierskaart niet gebruiken als u niet in de auto zit.
 • U bent voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp en de aanwezigheid van de bestuurder. En u kunt op de plaats van bestemming niet even staand of zittend wachten als de bestuurder de auto ergens parkeert. Deze beperking duurt langer dan 6 maanden. U kunt de beperking aantonen. 

Instellingskaart 

 • Uw instelling is Wlz-erkend.
 • Uw instelling biedt zelf groepsvervoer aan voor de bewoners en gebruikt hiervoor een voertuig van de instelling.
 • Er zijn meerdere bewoners met een beperking bij het lopen.

 • Een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Vraagt u de gehandicaptenparkeerkaart aan als bestuurder? Dan neemt u in elk geval een geldig rijbewijs mee. 
 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen.

De kosten (leges) voor de Europese en de gemeentelijke parkeerkaart zijn hetzelfde. U kunt de kosten pinnen of contant betalen bij het Wmo-loket. Pinnen heeft onze voorkeur.

 • Als u een (verlengings)aanvraag doet: € 109,96
  U betaalt deze kosten vooraf. U krijgt het geld niet terug als wij uw aanvraag afwijzen. 
 • Als u de naam op een bestaande parkeerkaart wilt veranderen: € 25,56
 • Als u een nieuwe kaart wilt vanwege vermissing of diefstal: € 73,96
  Geef vermissing of diefstal altijd door via Samen055. Dit kan via telefoonnummer 055- 580 11 40. Is uw kaart gestolen dan doet u aangifte bij de politie. Neem de aangifte mee naar de afspraak of stuur de aangifte mee met uw mail. Bij vermissing of verlies van uw kaart hoeft u geen aangifte te doen.
 • Als u de Europese bestuurderskaart wilt veranderen in een gemeentelijke passagierskaart: € 36,00.

U kunt de kosten voor uw gehandicaptenparkeerkaart terugkrijgen als uw inkomen lager is dan 130% van de voor u geldende bijstandsnorm. Om hiervoor in aanmerking te komen vraagt u de vergoeding binnen 6 maanden na afgifte van de gehandicaptenparkeerkaart aan. Dat kan via de website of via telefoonnummer 14 055.

U hoort binnen 8 weken of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt. Het kan zijn dat wij een medisch advies nodig hebben. Als we dat van u vragen, hoort u binnen 12 weken van ons of u de gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

Met uw Europese of gemeentelijke gehandicaptenparkeerkaart kunt u op bepaalde plaatsen gratis parkeren in Apeldoorn. Mogelijk geldt er een maximum parkeerduur. Bekijk waar u kunt parkeren met deze gehandicaptenparkeerkaart, en hoe lang.

Uw Reactie
Uw Reactie