Ga naar de homepage

Een mooiere binnenstad

Apeldoorn werkt aan de binnenstad. Dit doet de gemeente niet alleen, maar samen met ondernemers, bewoners, de wijkraad en betrokkenen van de binnenstad.

Mijn Apeldoorn

Een nieuw gezicht

De binnenstad wordt steeds een beetje mooier. Hier wordt op allerlei manieren aan gewerkt. Door het plaatsen van meer groen en het bovenhalen van water bijvoorbeeld. Maar ook door nieuwe bestrating en andere verlichting. De Hoofdstraat ligt er weer mooi bij, nu is het tijd voor de zijstraten en het Marktplein.

Marktstraat en Beekstraat

De Marktstraat en Beekstraat krijgen een grote opknapbeurt. Hierbij gaat het niet alleen om nieuwe bestrating, maar zijn er grotere plannen. Zo komt in de Marktstraat de 'Marktstroom' te lopen. Een waterloopje dat ontspringt op de hoek van het Marktplein en de Deventerstraat en helemaal doorloopt tot aan de kruising met de Beekstraat. Het waterloopje krijgt verschillende onderdelen, van mist tot fonteintjes. Dit zorgt niet alleen voor een mooi aangezicht, maar draagt ook bij aan de verschillende doelen van de gemeente. Het water zorgt ervoor dat regenwater beter afgevoerd kan worden. Bovendien zorgt het water ervoor dat de stad minder warm wordt in de zomer. Daarnaast worden er verschillende speelelementen toegevoegd, zodat kinderen met het water kunnen spelen.

Naast water wordt er ook meer groen toegevoegd aan de straten. Benieuwd naar de ontwerpen en de planning? Klik dan hier.

Groene gevels

Behalve de straten wordt ook naar de panden gekeken in de Marktstraat en Beekstraat. Omdat er niet overal plek is voor bomen, worden er andere oplossingen gezocht voor het vergroenen van de straten. Een manier om dit te doen zijn zogenaamde verticale tuinen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klimplanten tegen de panden, bloembakken aan kozijnen en planten dicht tegen de panden aan. Om een beeld te krijgen van hoe dat eruit zou kunnen zien, is een vergroeningsvoorstel gemaakt. Ondernemers en pandeigenaren kunnen zelf aangeven of ze hier interesse in hebben.

Oude gevels als nieuw

Om historie terug te brengen in het hedendaagse straatbeeld is het Gevelfonds opgezet. Om eigenaren te stimuleren om de gevels van hun pand in het centrum in oude glorie te herstellen. De eerste resultaten zijn verbluffend.

Het mooier maken van de binnenstad wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Gelderland.

De binnenstad online

Wil je alle informatie over winkels, horeca, cultuur en evenementen in de binnenstad? Kijk dan op www.apeldoorn-binnenstad.nl. Deze website is opgezet samen met ondernemers, Stichting Centrum Management Apeldoorn en de gemeente. Apeldoorn is daarmee de eerste gemeente in Nederland met een website waarin alle winkels, horecaondernemingen, cultuurinstellingen en marktkramen met hun producten en diensten opgenomen zijn.

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de binnenstad? Meld je aan voor de nieuwsbrief binnenstad Apeldoorn.

Eerdere nieuwsbrieven:
Februari 2018
April 2018
Juli 2018
November 2018  • gevels binnenstad, fotografie; Rob VossBekijk een grotere versie
  • gevels hoofdstraatBekijk een grotere versie