Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

De hoofdstad van de Veluwe bouwt aan het hart van de stad

Apeldoorn, onze prachtige, groene en royale stad, gelegen tussen de hooggelegen gebieden van de Veluwe en de laaggelegen IJsselvallei. Met recht de hoofdstad van de Veluwe. Een stad met veel mooie voorzieningen, grote werkgevers en een koninklijk randje. De Apeldoornse binnenstad is het hart van onze stad. Een plek heerlijk om te bezoeken, of om een hapje te eten. En ook een plek met veel betrokken inwoners en ondernemers. Het toekomstbeeld voor de binnenstad is dat van een groen en ontspannen stadshart met de uitstraling van een stadspark. Waar het bruist en leeft. Met mooie pleinen en parken. Waar de Veluwe voelbaar is. Hieronder leest u meer over hoe we werken aan dat mooie hart van onze stad.


De uitdagingen van het hart van de stad

De Apeldoornse binnenstad heeft, net als andere steden, een aantal grote uitdagingen. De manier waarop we winkelen verandert, er is meer behoefte aan woningen in de binnenstad en we merken de gevolgen van klimaatverandering. Grote vraagstukken die we alleen samen kunnen aanpakken.

Lees meer

Woningbouwontwikkelingen in het hart van de stad

Projectontwikkelaars en investeerders werken samen met de gemeente aan meer woningen in onze binnenstad! En dat is hard nodig. De komende jaren worden in de binnenstad ruim 600 woningen gebouwd. In de aangrenzende Spoorzone en Kanaalzone gezamenlijk ruim 4.500! Op deze pagina’s hieronder staat meer informatie over de projecten waarbij ontwikkelaars aan de slag gaan in de binnenstad. Uw project hier? Mail ‘m naar binnenstad@apeldoorn.nl.

Een duurzaam en bereikbaar hart van de stad

Apeldoorn groeit de komende jaren. Dat betekent iets voor de omgeving. Belangrijke vragen daarbij zijn bijvoorbeeld: ‘Waar en hoe gaan we groeien?’ en ‘Wat betekent dit voor woningbouw, de energietransitie, en de klimaatverandering? In de nieuwe plannen voor de binnenstad als Stadspark houden we rekening met deze vragen. Nieuwe vormen van mobiliteit spelen daarbij ook een belangrijke rol. Wat betekenen de toekomstplannen voor voetgangers, fietsers, autoverkeer, parkeren en het openbaar vervoer in de stad?

Water in het hart van de stad

Water speelde vroeger al een belangrijke rol in Apeldoorn. De molens langs de beken en sprengen waren belangrijk voor de papierindustrie en wasserijen. De molens verdwenen, en daarmee ook veel beken en sprengen. Nu halen we ze weer boven de grond. Ook in de binnenstad. Daar zien we steeds meer groen en blauw; de Grift is al op meerdere plaatsen terug. En dat is goed nieuws! Het draagt bij aan het afvoeren van regen- en grondwater en het ontwikkelen van natuur. Het zorgt voor meer planten- en diersoorten in de stad, en biedt ruimte voor recreatie! Kortom, het past helemaal in de visie van het Stadspark van Apeldoorn.

Hart voor historie in de stad

Apeldoorn is een grote gemeente met een groot buitengebied. Hoofdstad van de Veluwe, met veel groen, beken en sprengen. Maar we hebben ook een binnenstad met historie. Wie goed kijkt, komt mooie oude panden tegen met historische gevels. Die verdienen, net als de hofjes, de aandacht. Laat je verrassen door de historische gevels en kijk af en toe eens omhoog tijdens je bezoek aan de binnenstad!

Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!
* indicates required