Wat zoekt u:

Jongeren op gezond gewicht (JOGG)

De gemeente Apeldoorn wil graag dat alle inwoners meedoen in Apeldoorn. Dat iedereen woont, werkt leert en recreëert in een ‘gewoon gezonde omgeving’. Daarom werken we samen om voor jong en oud een gewoon gezonde - lees bewuste en actieve – leefstijl mogelijk te maken. Hierbij hoort ook dat we het voor iedereen gemakkelijker willen maken om gezonde keuzes te maken. Immers, als je op jonge leeftijd goede gewoontes aanleert, heb je hier je hele leven profijt van. Om dit streven kracht bij te zetten, heeft Apeldoorn zich verbonden aan de landelijke beweging Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), en zijn we sinds oktober 2014 officieel JOGG-gemeente.

Waarom Jongeren Op Gezond Gewicht?

“Gewoon gezonde jeugd in een gewoon gezonde omgeving.” Dat is waar JOGG Apeldoorn voor staat. Gemiddeld genomen is ongeveer één op de negen kinderen in Apeldoorn te zwaar. Landelijk is dit ongeveer één op de acht, en is één op de tien in Apeldoorn te licht. Dit is dan weer gelijk aan de landelijke norm. Daarom is het belangrijk dat de gemeente inzet op de preventie en bestrijding van onder- en overgewicht.

Gezond eten, drinken én voldoende bewegen zorgen voor een gezond gewicht. Het blijkt dat twee derde van alle kinderen en jongeren (<18 jaar) minder dan een uur per dag beweegt. Met de JOGG-aanpak brengen we letterlijk een beweging op gang waarmee we jongeren stimuleren dagelijks meer te bewegen en gezonder te eten en drinken. JOGG laat kinderen én hun ouders zien dat je altijd een ‘gezonde keuze’ kunt maken! Bewegen en sporten kunnen zo makkelijk zijn. Het hoeft echt niet altijd bij een club of vereniging. Denk ook aan klimmen in de speeltuin, voetballen op het pleintje of op de fiets naar school…Of dansen in de woonkamer.

Samen werkt!

Er zijn in Nederland ruim 120 gemeenten aangesloten bij de landelijke JOGG-beweging. Naast de samenwerking tussen scholen, verenigingen en het bedrijfsleven in de gemeente Apeldoorn is er ook regionale samenwerking tussen de JOGG-gemeenten Brummen, Hattem, Lochem en Voorst. Samen gaan ze voor ‘Gewoon gezond gewicht’ onder hun jeugd.

Drink water

Vandaar de keuze om regionaal de campagne ‘Drink Water!’ voor kinderen én hun ouders te lanceren samen met de zwembaden begin februari. Op speelse wijze worden kinderen die zwemles krijgen de komende maanden aangezet om in plaats van zoete drankjes water te drinken. Voor, na en ook buiten de zwemles.

Succesvolle initiatieven

Professionals rondom de jeugd hebben in de afgelopen jaren een flink aantal succesvolle initiatieven ontwikkeld vanuit de wijk Osseveld–Woudhuis. Denk aan ‘de gezonde school’, maar ook de meidenclub, het beweegdiploma en het voetbaltoernooi. Ook zijn er de WOOS Olympics en de WOOS University. Deze laatste zorgt voor lezingen en kennis voor ouders in de wijk over allerhande zaken die met opvoeding te maken hebben.

Dat ‘samen werkt’ blijkt óók uit de succesvolle JOGG-netwerkbijeenkomsten voor professionals rondom de jeugd. Deze vinden een paar keer per jaar plaats in het Bolwerk. Per keer zijn er gemiddeld 40 mensen, met veel enthousiaste reacties. Aan de hand van pitches en interactieve werkvormen vinden de netwerkpartners samen manieren die het voor de jeugd én hun ouders makkelijker maken om te kiezen voor een gezonde leefstijl. Zo zorgen zij dat de gezonde beweging in Apeldoorn op gang komt en blijft. De laatste bijeenkomst van begin april stond in het teken van Verbinden? #Durftevragen. Dit kon gaan om een concrete hulpvraag, maar ook over verbinding en samenwerking. Eén van de vragen luidde: 'wie ben jij en wat doe jij voor gewoon gezond gewicht in Apeldoorn'?

Wilt u weten welke vragen er nog meer gesteld werden, of heeft u een vraag aan het netwerk; stuur dan een e-mail naar gemeente@apeldoorn.nl.

De volgende netwerkbijeenkomst vindt plaats op maandag 30 oktober 2017 om 16.00 uur in het Bolwerk, Ravelijn 55. Meedoen? Of een leuk idee? Stuur een berichtje naar gemeente@apeldoorn.nl!

Cool2bFit!

Speciaal voor kinderen die last hebben van overgewicht is er in Apeldoorn een jaar geleden gestart met het succesvolle programma Cool2beFit. Gedurende anderhalf jaar worden kinderen en hun ouders door fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen en professionals van Accres intensief begeleid om een gezonde levensstijl aan te leren en af te vallen. De resultaten zijn verbluffend.

Apentrots in Apeldoorn

Apentrots! is het resultaat van de samenwerking tussen Apenheul, JOGG en Lifestyle Junior. Speciaal voor kinderen van groep 6 en hun leerkrachten is er een speciaal lesprogramma ontwikkeld dat gratis aangeboden wordt en wordt afgesloten met een bezoek aan de Apenheul. Er zijn drie lessen die gaan over gezond eten, drinken en bewegen. Als de kinderen het programma ‘succesvol’ doorlopen hebben, biedt Apenheul hen gratis een dagje aapjes kijken met de klas.

Lifestyle juniorApenheul

Meer informatie

Meer informatie over Jongeren Op Gezond Gewicht vindt u op de Landelijke JOGG website www.jongerenopgezondgewicht.nl

Voor meer informatie over JOGG-Apeldoorn kunt mailen naar de JOGG-regisseur via gemeente@apeldoorn.nl.