Gaat u iets bouwen of verbouwen? Doe de Vergunningcheck op het Omgevingsloket om te kijken of u voor uw plannen een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Het Omgevingsloket is de centrale plek waar de regelgeving over de leefomgeving per locatie wordt samengebracht. Hierin staan de regels van het rijk, de provincie, het waterschap en de gemeente. Daardoor kan het zijn dat u veel regels treft op uw locatie. U hoeft daarvoor niet meer naar aparte websites.
De Vergunningcheck is een onderdeel van het Omgevingsloket. Door het doorlopen van een vragenboom kunt u controleren of u uw plannen vergunningsvrij mag uitvoeren op de gekozen locatie. Of dat u toch een vergunning moet aanvragen of melding moet doen.
Komt u er niet uit? Neemt u dan gerust contact met ons op.
Of kijk op deze webpagina waarop wordt uitgelegd hoe een vergunning aanvragen onder de omgevingswet werkt. En op deze webpagina is een voorbeeld uitgewerkt van een aanvraag.
Instructies bij Vergunningcheck
Klik op het tabblad ‘Vergunningcheck’. Bij de vergunningcheck vult u eerst het adres in waar u wilt gaan bouwen.
Vervolgens zoekt u de werkzaamheid die van toepassing is. Dat doet u door een trefwoord in te vullen.
Een voorbeeld: u wilt een schuur bouwen. Vul dan als trefwoord in ‘schuur’. En vervolgens vinkt u aan de werkzaamheid: ‘aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen of vervangen’.
Een ander voorbeeld: u wilt een dakkapel plaatsen. Vul dan als trefwoord in ‘dakkapel’. En vervolgens vinkt u aan u de werkzaamheid: ‘dakkapel plaatsen, vervangen of veranderen’.
Een ander voorbeeld: u wilt een mantelzorgwoning plaatsen. Vul dan als trefwoord in ‘mantelzorgwoning’. En vervolgens vinkt u aan de werkzaamheid: ‘aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen of vervangen’ of ‘bestaande aanbouw, uitbouw of bijgebouw verbouwen’.
Het kan zijn dat u nog meer werkzaamheden nodig heeft. De vergunningcheck geeft daarvoor suggesties. Als dit van toepassing is, vinkt u het aan.
Vervolgens wordt u doorgeleid naar een set vragen. Beantwoord deze vragen.
Resultaat van de Vergunningcheck
Als u alle vragen doorlopen heeft krijgt u de conclusies samengevat in een Actielijst Omgevingsloket. Deze actielijst kunt u downloaden. Volg de instructies van de actielijst. Het kan zijn dat er meerdere acties nodig zijn. Zoals het aanvragen van één of meer vergunning(en) en het doen van een bouwmelding.
Is één van de uitkomsten: neem contact op met de gemeente, dan kan dat via telefoonnummer 14055, keuze 5.
Als u direct een aanvraag wilt indienen, kunt u dit doen via de groene knop ‘aanvragen en voorbereiden’.
Het aanvragen van een omgevingsvergunning gaat via het omgevingsloket. U heeft hiervoor DigiD of eHerkenning nodig.
De aanvraagmodule is een ander onderdeel van het Omgevingsloket. Als u weet dat u een vergunning moet aanvragen of een melding moet indienen dan kiest u voor het tabblad ‘aanvragen’. Vul de activiteit in die genoemd wordt in de actielijst. Vul vervolgens het formulier in, en voeg de gevraagde bijlagen toe , denk daarbij aan tekeningen, rapporten, foto’s en dergelijke.
Bekijk ook de indieningslijst bouwen (pdf, 367 kB)
Als u wilt weten of uw (bouw)plan haalbaar is, kunt u een conceptverzoek aanvragen. Wij toetsen deze aan de regels van het omgevingsplan en aan de welstandseisen. Blijkt uw plan niet te voldoen aan het omgevingsplan, dan bekijken we of er mogelijkheden zijn om af te wijken van het omgevingsplan.
Het voordeel van een conceptverzoek is dat u nog geen geheel uitgewerkt plan hoeft aan te leveren. Wel moet uit de aangeleverde stukken duidelijk af te leiden zijn wat u wilt bouwen. Ook zijn de legeskosten lager dan bij een officiële aanvraag omgevingsvergunning. Is uw plan haalbaar en wilt u verder? Dan heeft u vervolgens nog een omgevingsvergunning nodig om uw (bouw)plan uit te voeren. Voor een overzicht van de benodigde gegevens voor een definitieve omgevingsvergunningaanvraag bekijk de indieningslijst bouwen (pdf, 367 kB)
Meer informatie over conceptverzoeken is hier te vinden.
De Omgevingswet is nieuw, maar aan de behandelprocedure van uw aanvraag is eigenlijk niet heel veel veranderd. Wat wel nieuw is, is dat de Omgevingswet onderscheid maakt tussen een 'ruimtelijke vergunning’ en een ‘technische vergunning’, ook wel de ‘knip’ genoemd. Door deze knip zult u in veel gevallen voor beiden een vergunning moeten aanvragen.
De omgevingsplanactiviteit bouwen (ruimtelijke vergunning)
Veelal heeft u een ruimtelijke vergunning voor het bouwen nodig, de zogeheten omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit bouwen.
Wij toetsen uw aanvraag omgevingsplanactiviteit bouwen op de volgende onderdelen:
- Regels uit het omgevingsplan: U kunt zelf via het landelijke Omgevingsloket onder het tabblad Regels op de kaart de regels op uw locatie inzien. Hier kunt u zien welk gebruik is toegestaan, wat de bouwregels zijn, maar ook andere regels, zoals bijvoorbeeld voor archeologie en parkeren.
- Welstand: De Commissie Omgevingskwaliteit beoordeelt uw aanvraag op welstandaspecten. Informatie over het gemeentelijk welstandsbeleid vindt u op de welstandspagina.
- Bodemkwaliteit: Voor gebouwen die de grond raken en waar personen meer dan twee uur per dag aaneengesloten aanwezig zijn, moet de bodemkwaliteit voldoende zijn. Hiervoor zal in veel gevallen een bodemrapport moeten worden aangeleverd.
Om uw aanvraag te kunnen toetsen is het van belang dat u alle benodigde gegevens aanlevert. Via het landelijke Omgevingsloket onder het tabblad Aanvragen kunt u zien welke gegevens dat zijn. Het ontwerpen van gebouwen en verbouwingen en voldoen aan alle wet- en regelgeving is niet eenvoudig. Wij adviseren u dan ook een deskundige in de arm te nemen, zoals een architect of een bouwkundig adviseur.
De bouwactiviteit (technische vergunning)
Een vergunning voor het de bouwactiviteit, ook wel de technische vergunning genoemd, gaat over de toets of uw aanvraag voldoet aan de technische eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving. Daarin staan bijvoorbeeld eisen met betrekking tot constructies, brandveiligheid, energiezuinigheid en dergelijke. Deze technische vergunning is niet in alle gevallen noodzakelijk, een dakkapel is bijvoorbeeld uitgezonderd van deze vergunningplicht.
Ook zijn er gevallen, zoals voor het oprichten van een grondgebonden woning, waarop geen technische vergunning van toepassing is, maar waar u een melding voor moet doen. Dit betreft bouwwerken in gevolgklasse I, deze vallen onder de Wet kwaliteitsborging (Wkb). U moet dan een kwaliteitsborger inschakelen en een (technische) melding doen. Lees meer over de Wet kwaliteitsborging, gevolgklasse 1 en de (technische) melding.
Met behulp van de bovenstaande Vergunningcheck kunt u kijken of u voor uw (bouw)plan een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Aan het behandelen van een aanvraag zijn leges verbonden. Lees hierover meer onder het tabblad Kosten. Voor het indienen van een melding worden geen kosten in rekening gebracht.
Behandeltermijn en procedure
Op een aanvraag omgevingsvergunning is de reguliere procedure van toepassing met een behandeltermijn van 8 weken. In sommige gevallen is er sprake van een uitgebreide procedure met een behandeltermijn van 26 weken. In beide gevallen kan de termijn verlengd worden met 6 weken Voorwaarde daarbij is dat de aanvraag compleet wordt ingediend.
Meer informatie over de procedure en de behandeling van een aanvraag omgevingsvergunning is hier te vinden. Een (technische) melding dient u minimaal 4 weken voor aanvang compleet in te dienen. Is de melding niet compleet? Dan dient u een nieuwe melding te doen.
Vanaf 1 juli 2024 zijn Omgevingsloket online (OLO) en Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) niet meer beschikbaar. Heeft u nog een lopende aanvraag van voor 1-1-2024? En wilt u hierop een aanvulling indienen? Dat kan helaas niet meer in de oude systemen omdat deze sinds 1 juli 2024 niet meer werken.
Vanaf 1 juli 2024 kunt u op twee manieren aanvullingen op uw aanvraag indienen:
- rechtstreeks bij de behandelende overheid. Dit kan via omgevingsvergunning@apeldoorn.nl onder vermelding van het registratienummer.
- via een formulier in het nieuwe Omgevingsloket. Dit komt beschikbaar op 1 juli 2024. Meer informatie hierover kunt u vinden op de pagina Aanvullingen doen op een OLO-aanvraag
Als u nog stukken of bescheiden ter aanvulling van uw aanvraag (ingediend voor 1 januari 2024) moet aanleveren, doet u dit bij voorkeur digitaal via omgevingsvergunning@apeldoorn.nl onder vermelding van het registratienummer.
Voor elke aanvraag brengen we kosten in rekening, de zogenoemde leges. Leges is een belasting die door de gemeenteraad wordt vastgelegd in de Legesverordening. Voor elke aanvraag worden leges in rekening gebracht, ook als u geen vergunning krijgt. Als u een aanvraag doet en u blijkt geen vergunning nodig te hebben voor één of meerdere activiteiten, dan bestaat aanspraak op teruggaaf van 50% van de verschuldigde leges voor de vergunningvrije activiteit waarvoor de aanvraag is gedaan.
Nieuwbouw en uitbreiding van een bestaand gebouw
Als u nieuw wilt bouwen of een bestaand gebouw wilt uitbreiden, berekenen we de leges via het normkostensysteem. Het begintarief is € 431,20,-. Daar bovenop komt een vast bedrag per vierkante meter gebruiksoppervlak. Het vaste bedrag is afhankelijk van het soort bouwwerk, voor een houten berging bijvoorbeeld is het tarief aanmerkelijk lager dan voor een vrijstaande woning. U kunt zelf een indicatie krijgen wat de hoogte van de leges zal zijn. Bekijk hiervoor de Legesverordening. Klik in de inhoudsopgave op ‘Tarieventabel leges 2024, behorende bij legesverordening 2024’ en ga naar Hoofdstuk 2: Dienstverlening en besluiten in het kader van de Omgevingswet.
Voor alle andere gevallen baseren we de leges op de geraamde bouwkosten met een minimum van € 431,20.
Stel, u heeft een plan, bijvoorbeeld om te bouwen of verbouwen. Bij veel plannen is het zo dat omwonenden op de een of andere manier ook iets gaan merken van uw plan, of ermee te maken krijgen.
Hiervoor bieden wij u een overzichtelijk stappenplan aan waarmee u kunt zien hoe u het betrekken van uw omgeving kunt aanpakken.
Uw aanvraag wordt getoetst aan de Wet Bibob als u valt onder de onderstaande branches. Dit geldt niet voor aanvragen afkomstig van overheidsinstanties of semi-overheidsinstanties.
De Wet Bibob geeft de gemeente de mogelijkheid een vergunning te weigeren als er aanwijzingen zijn dat er een ernstig gevaar bestaat dat de vergunning (mede) wordt gebruikt om strafbare feiten te plegen of om geld wit te wassen. Voor de toetsing aan de Wet Bibob vult u een apart aanvraagformulier (pdf, 253 kB) in.
De risicobranches zijn:
1 Aanvraag vallend onder de volgende risico-branches:
- Bel- en internetwinkels
- Autobranche (denk o.a. aan autohandel, garages, lease- en verhuurbedrijven, autodemontage)
- Bedrijven aan huis
- Woonwagen- en kermisterreinen
- Recreatieparken
- Wellnessbranche (denk o.a. aan massage- en beautysalons, nagel- en zonnebankstudio’s, kapsalons)
- Agrarische bedrijven (denk o.a. aan transportbewegingen en –routes)
- Kamerverhuurpanden
- Seksinrichtingen en escortbedrijven
- Horeca-inrichtingen
- Motorclubs, Outlaw Motor Gangs (OMG) en daaraan gerelateerde clubs
2 Aanvragen van een bouwplan met een bouwsom hoger dan € 1.000.000,-.