Opvang vluchtelingen uit Oekraïne
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne die naar Apeldoorn komen willen we zo goed mogelijk opvangen.

Miljoenen mensen zijn op de vlucht

Door de oorlog in Oekraïne in zijn er vele miljoenen mensen op de vlucht. Vluchtelingen uit Oekraïne die naar Apeldoorn komen willen we zo goed mogelijk opvangen.

Opvang in de gemeente Apeldoorn

Apeldoorn heeft in 2024 de taak gekregen om 1.001 opvangplekken voor Oekraïense ontheemden te realiseren. We kijken naar noodopvang op korte termijn. aanbiedingen van andere organisaties en bedrijven en we onderzoeken de mogelijkheden voor huisvesting voor de langere termijn. De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is anders dan de opvang van asielzoekers en statushouders. We krijgen regelmatig vragen over hoe dat nu precies zit en welke rol de gemeente Apeldoorn hierin heeft. Dat leggen we op de pagina Vluchtelingen in Apeldoorn uit. 

Opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne

Dit zijn de locaties voor Gemeentelijke Opvang Oekraïners (GOO) in Apeldoorn:

  • Christiaan Geurtsweg 10
  • Deventerstraat 184
  • Groepswoningen Lupineweg, Pomonalaan en Schopenhauerstraat
  • Vissenstraat 49 en Watermanstraat 30
  • Zorggroep Apeldoorn – afdeling in Casa Bonita

Alleenreizende minderjarigen

Onder de ontheemden uit Oekraïne bevinden zich ook kinderen (0-18 jaar) die zonder ouder(s) naar Nederland zijn gekomen. Het is van groot belang om dit te signaleren zodat verantwoorde opvang, begeleiding en registratie geregeld kunnen worden. Als de gemeente minderjarigen signaleert die zonder hun ouder(s) reizen, bijvoorbeeld in de gemeentelijke opvang of bij de inschrijving, dan melden wij dit bij het Nidos. Deze organisatie biedt jeugdbescherming voor vluchtelingen. Als gastgezin kunt u met vragen hierover of om een alleenreizende minderjarige te melden contact opnemen met Lisenka Schmitz, adviseur Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Apeldoorn: l.schmitz@apeldoorn.nl.

Noodopvang

Heeft u contact met iemand uit Oekraïne die geen slaapplek heeft? U kunt contact opnemen met de gemeente voor meer informatie, maar de opvangmogelijkheden in Apeldoorn voor nieuwe bewoners zijn zeer beperkt.

Neem buiten kantooruren en in het weekend contact op met het Rode Kruis:

  • WhatsApp: 06-48158053

Hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne: wat kan ik doen?

Veel Nederlanders willen een bijdrage leveren om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Bijvoorbeeld door spullen te geven. Ook zijn er verschillende initiatieven om mensen (tijdelijk) in huis te nemen of onderdak te bieden. Op de website van de Rijksoverheid leest u wat u kunt doen. U vindt er ook actuele informatie over de gevolgen van het opvangen van vluchtelingen als u AOW of een bijstandsuitkering ontvangt.

Informatie voor gastgezinnen, vrijwilligers, contactpersonen van particuliere opvanglocaties

Vanuit de gemeente Apeldoorn versturen wij regelmatig een nieuwsbrief met daarin praktische informatie, handige links en actuele ontwikkelingen rondom de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Aanmelden nieuwsbrief

U bent van harte welkom op de Meet & Greet. U kunt met uw vragen en ideeën terecht bij medewerkers en vrijwilligers van Stimenz, Vluchtelingenwerk, werkleerbedrijf Lucrato en gemeente Apeldoorn.

  • Elke woensdag, 13.00 – 15.00 uur, Wijkcentrum Orca, Germanenlaan 360, Apeldoorn

Informatie in het Oekraïens

Op onze website hebben wij vertalingen in het Oekraïens van informatie over diverse onderwerpen. 

Vluchtelingen

Ons land vangt vluchtelingen op omdat we medemensen helpen zoals we in nood zelf ook geholpen willen worden. Nederland heeft daarom internationale verdragen ondertekend, zoals het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951. Hierin staat dat iedereen die in eigen land niet veilig is, in andere landen asiel mag zoeken.

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u een vraag? Of wilt u meer informatie?

Neem contact op

Meer vluchtelingen

Uw Reactie
Uw Reactie