Vergadering 7 maart

Openbare Notulen van de vergadering van Burgemeester en Wethouders gemeente Apeldoorn van 7 maart 2023

Aanwezig
A.J.M. Heerts, burgemeester
J. Joon, wethouder
P.C.J. Messerschmidt, wethouder
D.S. Huizer, wethouder
H. van den Berge, wethouder
S. Biharie, wethouder
A.J. Prins, wethouder
M. Wenzkowski, wethouder
T.J.H.M. Berben, gemeentesecretaris
M. van Loenen, bestuursadviseur, notulist

Afwezig

-

BESPREEKSTUKKEN

1. Werkwijzer Strategische verwervingen, strategisch verwervingsbudget en kredietaanvraag tbv het aankopen van locaties

Voorstel van de afdeling Vastgoed en Grond:

Het presidium verzoeken de raad te vragen:

  1. De werkwijzer ‘Strategische verwervingen’ vast te stellen waarmee invulling wordt gegeven aan de werkwijze en verantwoording rondom het aankopen van gronden en opstallen in de volgende gevallen:
    1. vooruitlopend op een in de Omgevingsvisie aangemerkte ontwikkeling;
    2. ten behoeve van het bijdragen aan het oplossen van het stikstofvraagstuk;
    3. ten behoeve van het voorkomen of oplossen van maatschappelijke vraagstukken.
  2. In te stemmen met de ontwikkelstrategie, zoals opgenomen in de niet-openbare bijlage.
  3. In te stemmen met het aankopen van de gronden en opstallen zoals opgenomen in de onder punt 2 genoemde ontwikkelstrategie.
  4. Een investeringsbudget (krediet) te verstrekken voor de genoemde aankopen in de ontwikkelstrategie ter hoogte van € 4,0 mln.

Een strategisch verwervingsbudget (krediet) te verstrekken ter hoogte van € 0,5 mln zoals verwoord in paragraaf 4.3 van de werkwijzer ‘Strategische verwervingen’.

  1. In te stemmen met de dekking van de kapitaallasten, zoals opgenomen in het voorstel en de niet-openbare bijlage.
  2. De bijbehorende begrotingswijziging voor de jaarschijf 2023 vast te stellen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel met dien verstande dat het strategisch verwervingsbudget (krediet) wordt verhoogd naar  € 1 miljoen en redactionele wijzigingen worden aangebracht.

2. Actieplan armoede

Voorstel van de afdeling Projecten, Programma’s en Interimmanagement:

  1. Kennis te nemen van de minima effect rapportage van het Nibud;
  2. Het actieplan Armoede vast te stellen waarin onder meer:
    1. Versterkte aandacht met o.a. armoede aanpakkers om meer inwoners te bereiken,
    2. Een verhoging van de inkomensgrens voor het recht op minimaregelingen van 120% naar 130% van het sociaal minimum.
    3. Een eenmalige energietoeslag van € 350,- in 2023 voor huishoudens met een inkomen tussen de 130% en 140% van het sociaal minimum en
    4. Een verhoging van de individuele inkomenstoeslag en de daaraan gerelateerdeuitstroompremie, met € 200,- voor gezinnen met kinderen.
  1. De raad te informeren over dit besluit, nu dit budgettair valt binnen reeds beschikbaar gestelde middelen uit de MPB en uitvoerende acties betreft om armoede aan te pakken;
  2. Wethouder Biharie het mandaat te verlenen om eventuele niet principiële aanvullingen uit de inspraakavond van 14 maart, en advies van de Adviesraad sociaal domein, te verwerken;
  3. De tijdelijke wijzigingen Verzamelverordening Participatiewet, IOAW, IOAZ 2018 vast te stellen om zo de acties uit dit actieplan via de verordening mogelijk te maken. Deze wijziging omvat de jaren 2023 en 2024;
  4. Het presidium verzoeken de wijziging Verzamelverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2018 ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden (raadsvoorstel en -besluit bijgevoegd);
  5. Het gewijzigde Verzamelbesluit regels en beleidsregels Participatiewet, aanverwante regelingen en Sociaal Vangnet, 5e wijziging vast stellen indien de raad instemt met de wijziging van de verordening.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht en het voorstel als concept-besluit wordt vastgesteld, wordt vrijgegeven voor inspraak en advies van de Adviesraad sociaal domein en ter kennisname van de gemeenteraad wordt gebracht.

3. Zwembad Apeldoorn Noord

Voorstel van de afdeling Projecten, Programma’s en Interimmanagement:

  1. Kennisnemen van de bijlage Synarchis “Toelichting globale kostenramingen scenario’s februari 2023”;
  2. Vaststellen van het raadsvoorstel en het concept raadsbesluit waarin voorgesteld wordt het eerdere besluit te heroverwegen en hiervoor in de plaats het college de opdracht te geven tot het ontwikkelen van een zwembad met de configuratie “2 keer 25 meter 8 baans, een doelgroepenbad van 25 meter bij 12,5 meter en een peuterbad van 40 m2”;
  3. Het Presidium verzoeken het raadsvoorstel en het concept raadsbesluit voor de PMA van 30 maart 2023 te agenderen, waarna een besluit kan worden genomen in de gemeenteraad van 6 april 2023.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht.

4. Uitvoeringsagenda BSK 2.0 “Stadmaken op de Veluwe”

Voorstel van de afdelingen Concernzaken en Omgevingsbeleid:

  1. Instemmen met de uitvoeringsagenda BSK 2.0 “Stadmaken op de Veluwe”, waarin de voortgang van de transformatieopgave in dit gebied wordt geschetst (terugblik 2022) en de opgave wordt benoemd voor de komende jaren (2023-2026) met een doorkijk voor de lange termijn (2027 en verder);
  2. Deze agenda jaarlijks te actualiseren, zodat een rollende uitvoeringsagenda ontstaat voor telkens een periode van vier jaar;
  3. Dit besluit ter kennis van de gemeenteraad te brengen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht en punt 3. van het dictum wordt aangevuld met “en te betrekken bij het gesprek met de gemeenteraad in dit kader”.

5. Masterplan gebiedsontwikkeling Hoenderloo

Voorstel van de afdeling Projecten, Programma’s en Interimmanagement:

  1. Het Masterplan gebiedsontwikkeling Hoenderloo, de notitie Ruimtelijke toetsing en aandachtspunten en het advies van CieO als set van documenten hanteren bij de beoordeling van toekomstige plannen voor de herontwikkeling van het terrein.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

6. Subsidieregeling Inwonersinitiatieven: toekenning grote initiatieven Eerste ronde 2023

Voorstel van de afdeling Vitaal en Ondernemend Apeldoorn:

  1. Kennis te nemen van het advies van de commissie ten aanzien van de toekenning en afwijzing van de ingediende aanvragen en de vragen en dilemma’s die daarbij aan de orde zijn geweest;
  2. Het advies van de commissie overnemen en aan de volgende vijf van de zeven ingediende aanvragen subsidie toekennen voor een totaalbedrag van € 191.947,-
  3. Benefietvoetbalwedstrijd jongeren Don Bosco tegen Creators FC
  4. Kruidentuin en belevenispad Wenum-Wiesel
  5. ‘Eet Mee’- initiatief in de Maten
  6. Speel en ontmoetingsplek de Sprengen
  7. Natuur-speel-voedselbos-parkje in Beekbergen
  8. Het subsidiebedrag voor de speel- en ontmoetingsplek aan de Sterrenlaan te reserveren tot een en ander naar het oordeel van de gemeente daadwerkelijk realiseerbaar is en daar ambtelijk een redelijke termijn aan te laten verbinden;
  9. Aan de subsidietoekenning aan het initiatief voor het kruidenbos en belevenispad de voorwaarde van een intentieverklaring voor drie jaar te stellen;
  10. De aanvraag voor het geven van Nederlands les aan Oekraïense vluchtelingen en de aanvraag voor de Bruisbeek af te wijzen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

7. Aanwijzing perceel o.g.v. artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten Prins Willem-Alexanderlaan 651

Voorstel van de afdeling Vastgoed en Grond:

  1. Op grond van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) het perceel als opgenomen in de bij dit besluit behorende perceelslijst en opgenomen op bijbehorend kadastraal overzicht (kaart) voorlopig aan te wijzen als perceel waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn. De perceelslijst bevat de kadastrale aanduiding, de grootte van het perceel, de namen van de eigenaren en rechthebbenden van de daarop rustende beperkte rechten, e.e.a. volgens de openbare registers van het kadaster per 2 maart 2023.

Het perceel is de (niet-agrarische) bestemming wonen toegedacht en het gebruik wijkt af van de toegedachte bestemming. Het perceel is nog niet opgenomen in een structuurvisie, inpassingsplan of bestemmingsplan. Dit besluit tot aanwijzing vervalt van rechtswege drie maanden na dagtekening van het besluit of zoveel eerder als een besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing ingevolge artikel 5 Wvg in werking treedt. Het perceel is niet eerder in een aanwijzing op grond van de Wvg betrokken geweest.

  1. Gelet op de spoedeisende en vertrouwelijke aard van de betreffende procedure ingevolge artikel 4:11 onder a en c van de Algemene wet bestuursrecht af te zien van de mogelijkheid om voorafgaand van dit besluit zienswijzen in te dienen door belanghebbenden.
  2. De gemeenteraad van Apeldoorn voorstellen binnen drie maanden na dagtekening van dit besluit op grond van artikel 5 van de Wvg het perceel als aangegeven op bijgevoegde perceelslijst aan te wijzen als perceel waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn conform bijgaand concept raadsvoorstel en concept raadsbesluit.
  3. In het kader van het raadsvoorstel betrokken eigenaren en rechthebbenden in de gelegenheid stellen om zienswijzen naar voren te brengen over het ontwerp-raadsbesluit.
  4. Gelet op artikel 55 Gemeentewet juncto artikel 5.1. lid 2 onder b en i van de Wet open overheid ten aanzien van de hiervoor vermelde besluiten onder 1 tot en met 4 geheimhouding op te leggen tot 9 maart 2023 (dag na publicatie in het Gemeenteblad).
  5. Het Presidium van de gemeenteraad informeren over uw besluit (conceptbrief bijgevoegd).

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

8. Toetsing voorschriften rechtmatigheid aanbestedingen m.b.t. opvang Oekraïners

Voorstel van de afdeling Concernzaken:

  1. Instemmen met het verzenden van bijgevoegde brief en hierover ondertekeningsmandaat te verlenen aan wethouder Huizer.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel met dien met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht en de wethouder de reactie checkt bij de VNG.

Wethouder Huizer wordt mandaat verleend de brief te ondertekenen.

9. Afwijken van het locatieprofiel voor Drakenboot Festival

Voorstel van de afdeling Omgevingsrecht en Vergunningen:

  1. Instemmen met het afwijken van de gestelde geluidsnormen in het locatieprofiel Zwitsal voor Drakenboot Festival totdat he locatieprofiel is aangepast.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht

10. Interne beheersing van Fraude 2023 - 2026

Voorstel van de afdeling Concernzaken:

  1. Instemmen met de nota Interne beheersing van Fraude waarvan de kernpunten zijn dat:
    1. vanaf 2023 jaarlijks een geïntegreerde frauderisico-analyse beschikbaar zal zijn;
    2. in de paragraaf Bedrijfsvoering van de jaarstukken informatie wordt opgenomen over het onderwerp fraude.
  1. Wij stellen u daarnaast voor deze nota ter kennis name aan de raad te sturen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht.

HAMERSTUKKEN

11. Akkoordverklaring activiteitenoverzicht 2023 Mooiland

Voorstel van de afdeling Omgevingsbeleid:

  1. De akkoordverklaring voor het activiteitenoverzicht 2023 Apeldoorn van woningcorporatie Mooiland te ondertekenen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel

12. Vervolg evaluatie notitie dierenwelzijn 2022

Voorstel van de afdeling Omgevingsbeleid:

  1. In bijgaande brief aan de raad ingaan op:
  2. Beantwoording resterende technisch vragen.
  3. Inzicht geven in het proces om te komen tot een nieuwe notitie Dierenwelzijn in 2024.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

13. Besluit omtrent niet vaststelling bestemmingsplan Laan van Spitsbergen 2, overloopparkeerterrein attracties

Voorstel van de afdeling Omgevingsrecht en Vergunningen:

  1. In te stemmen met het raadsvoorstel om het bestemmingsplan ‘Laan van Spitsbergen 2, overloopparkeerterrein attracties’ niet vast te stellen.
  1. Het presidium verzoeken bestemmingsplan Laan van Spitsbergen 2, overloopparkeerterrein attracties aan de gemeenteraad aan te bieden om een besluit te nemen over de niet vaststelling van het bestemmingsplan (raadsvoorstel en concept-raadsbesluit bijgevoegd).

Besluit: Het college besluit conform het voorstel met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht

Vaststelling bestemmingsplan Het Woldhuis 11 en 13

Voorstel van de afdeling Omgevingsrecht en Vergunningen:

  1. Het presidium verzoeken om het bestemmingsplan Het Woldhuis 11-13, dat betrekking heeft  op het landgoed het Woudhuis en het herbestemmen van de percelen het Woldhuis 11-13, ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden. Hierbij wordt voorgesteld:
    1. kennis te nemen van de zienswijze waarbij toegelicht wordt dat er geen ruimtelijke en planologische bezwaren bestaan tegen het bestemmingsplan;
    2. de toelichting in hoofdstuk 4.3.2 (Natuurwaarden) ambtshalve aan te vullen waarbij de kernkwaliteiten, de ontwikkeldoelen en de versterkingsmaatregelen van de Groene Ontwikkelingszone zijn beschreven (raadsvoorstel, concept-raadsbesluit en zienswijzennota zijn bijgevoegd)

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

15. Beantwoorden petitie aan de gemeenteraad “tegen het bouwen van ca. 550 woonunits voor spoedzoekers op het terrein van de voormalige forellenkwekerij”

Voorstel van de afdeling Projecten, Programma's en Interimmanagement:

  1. Instemmen met bijgevoegde conceptbrief en deze ter besluitvorming/verzending voor te leggen aan de gemeenteraad.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

16. Kostenbesluit naheffingsaanslag parkeerbelasting

Voorstel van de afdeling Omgevingsbeleid:

  1. Kennis nemen van bijgevoegde onderbouwing van het kostenbesluit naheffingsaanslag parkeerbelasting;
  2. De raad voor te stellen het kostenbesluit naheffingsaanslag parkeerbelasting vast te stellen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

17. Eindevaluatie Pilot Schuldhulpverlening aan Ondernemers

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. Kennisnemen van de eindevaluatie Pilot Schuldhulpverlening aan Ondernemers, waarin de resultaten zijn vermeld van de pilot die die tussen mei 2021 en november 2022 is uitgevoerd;
  2. Kennisnemen van de werkwijze waarop de gemeente Apeldoorn Schuldhulpverlening aan Ondernemers vanaf 2023 uitvoert en waarmee invulling is gegeven aan de financiële middelen die voor dit doel in de MPB 2023-2026 beschikbaar zijn gesteld;
  3. Akkoord gaan om de gemeenteraad de eindevaluatie Schuldhulpverlening aan Ondernemers ter kennisname aan te bieden;
  4. De raad van dit besluit in kennis te stellen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

18. Steunbetuiging master digitale veiligheid van hogeschool Saxion

Voorstel van de afdeling Vitaal en Ondernemend Apeldoorn:

  1. Steun betuigen aan het voornemen van hogeschool Saxion om de master Veiligheid en Digitalisering te ontwikkelen in Apeldoorn middels het toesturen van bijgevoegde brief.
  2. Wethouder Joon te mandateren voor ondertekening.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

Wethouder Joon mandaat te verlenen de steunbetuiging te ondertekenen.

19. Voortzetten regionaal programma Vitale Vakantieparken

Voorstel van de afdeling Projecten, Programma's en Interimmanagement:

Aan het college

  1. Vervolg te geven aan het regionale programma Vitale Vakantieparken voor de periode 2023 tot en met 2025;
  2. In te stemmen met het Programmaplan Vitale Vakantieparken 2023-2025;
  3. In te stemmen met een jaarlijkse financiële bijdrage van € 56.895 voor dit programma, voor de periode 2023 tot en met 2025, gefinancierd uit het bestaande budget Welkom in Apeldoorn;
  4. Dit besluit ter kennis te brengen van de gemeenteraad.

Aan de burgemeester

  1. Wethouder M. Wenzkowski machtigen het regionale Programmaplan Vitale Vakantieparken namens de burgemeester te tekenen (concept volmacht bijgevoegd).

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

Wethouder Wenzkowski te machtigen het regionale Programmaplan Vitale Vakantieparken te ondertekenen.

20. Vaststelling Instructie voor de leerplichtambtenaar en RMC consulent

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. Bijgevoegde ambtsinstructie voor de leerplichtambtenaar en RMC consulent vast te stellen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

Ex Agenda/ Rondvraag

  • Het college stelt de notulen Oekraïne en Asiel van 21 februari 2023 vast.
  • Het college neemt met instemming kennis van het principeakkoord Cao gemeenten 2023 en verleent portefeuillehouder Messerschmidt mandaat reactie namens het college te geven.
  • Het college neemt kennis van:
    • Het dataoverzicht van de VNOG van 6 maart 2023 met betrekking tot de opvanglocaties Oekraine, opvangplekken GOO, de totaal gerealiseerde opvangcapaciteit per gemeente en de toekomstige beschikbare capaciteit en de huidige opgave opvang statushouders;
    • Een bewonersbrief aan de burgemeester van 22 februari 2023;
    • De brief van 23 februari 2023 van IrisZorg over ontwikkelingen van het Hoogeland te Beekbergen;
    • Informatie van 6 februari 2023 naar aanleiding van het symposium Grenzeloze Ondermijning van het RIEC Oost-Nederland;
    •  De uitnodiging van Aventus Alive op 4 april 2023;
    • Het Uitvoeringsplan handhaving drank en horeca 2023;
    • De brief van GS van Gelderland van 31 januari 2023 aangaande de beoordeling van de begroting 2023 en meerjarenraming 2024-2026.
  • Het college vraagt de gemeentesecretaris een overzicht van de stand van zaken van de acties uit het Coalitieakkoord 2023-2026 ter bespreking in het college aan te leveren.
  • Wethouder Huizer koppelt de burgemeestersontmoeting van de 100.000+-steden in de Euregio terug, tijdens welke bijeenkomst een Memorandum of Understanding is ondertekend welke ondertekening door wethouder Huizer met instemming van het college door de burgemeester bekrachtigd wordt.
  • Wethouder Messerschmidt meldt dat de stukken met betrekking tot Kalverwei 18 te Lieren zijn gecompleteerd.
    Het college neemt hier met instemming kennis van.
  • Wethouder Wenzkowski meldt de toekenning van provinciale MTR-middelen om in te zetten voor de ontwikkeling van hubs ter hoogte van 5 miljoen euro.
    Het college neemt hier kennis van.

Vastgesteld op 14 maart 2023.

de secretaris,

T.J.H.M. Berben

de burgemeester,

A.J.M. Heerts

Uw Reactie
Uw Reactie