Wonen & uw buurt

Meest bezocht onder Dieren

Honden

Veel inwoners van Apeldoorn hebben één of meerdere honden. Honden maken daarmee een belangrijk onderdeel uit van de Apeldoornse samenleving. Ze zorgen voor levendigheid en het uitlaten van de hond draagt bij aan de sociale veiligheid in de buurt. Tegelijkertijd deelt iedereen de openbare ruimte van Apeldoorn met elkaar. Daarom is het van belang om eventuele overlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Steenmarters

De steenmarter is een zoogdier ter grootte van een slanke kat dat goed kan graven, springen en klimmen. Het is een voornamelijk carnivore omnivoor. Het voedsel bestaat uit muizen, ratten, konijnen, vogels, eieren, kikkers, insecten en wormen, maar ook vruchten worden gegeten.

Bijenzwermen

Van mei tot juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zwerm, met in het midden hun koningin. Enkele duizenden bijen gaan op zoek naar een nieuwe woonplek. Voordat ze een nieuwe plek hebben gevonden maakt een zwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan bijvoorbeeld een dakrand, een tak van een boom of een hek. Daar blijven ze een tijdje hangen. Dit is soms een paar uur, maar kan ook een paar dagen zijn. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw 'huis'. Een bijenzwerm is niet gevaarlijk. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets te verdedigen.

0 overige producten. Ga naar Dieren

Meest bezocht onder Uw buurt

Joodse Gedenkstenen

Op sommige plekken in Apeldoorn liggen gedenkstenen. Deze stenen worden neergelegd ter nagedachtenis aan Joden die tijdens de oorlog zijn weggevoerd en omgebracht. Elk individu wordt herdacht op de plek waar hij of zij gewoond heeft. De gemeente steunt dit initiatief en stelt de openbare ruimte hiervoor beschikbaar.

Naamgeving straat, buurt of wijk

Het college van burgemeester en wethouders benoemt de openbare ruimte. Denk aan de naamgeving van nieuwe wijken, buurten, straten, pleinen, bruggen en viaducten en het eventueel wijzigen of intrekken van een naam.

Preventieadvies veilig wonen

Uw woning en woonomgeving kunnen (bijna) altijd veiliger. En u kunt het inbrekers ongetwijfeld moeilijker maken. Een gediplomeerd preventieadviseur van de gemeente kan u van advies voorzien.

Subsidieregeling Gebiedsparticipatie

Gebiedsparticipanten kunnen jaarlijks subsidie aanvragen.

4 overige producten. Ga naar Uw buurt

Meest bezocht onder Afval

Huishoudelijk afval

Elk huishouden produceert afval, zoals groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval), plastic en restafval. Dit heet huishoudelijk afval. In de gemeente Apeldoorn zamelt Circulus dit afval gescheiden in.

Verhuispas afval

Als u binnen of naar de gemeente Apeldoorn verhuist, kunt u met de verhuispas gratis 400 kilo grofvuil (extra) wegbrengen. Als iemand overlijdt en er niemand anders op hetzelfde adres ingeschreven staat, komen de nabestaanden ook in aanmerking voor een verhuispas. De verhuispas is een extra service naast de milieupas.

Milieupas

Grof huishoudelijk afval dat niet meer bruikbaar is, kunt u wegbrengen naar afvalbeheerder Circulus-Berkel. U kunt het ook op laten halen. U hebt hiervoor een milieupas (voorheen grofvuilpas) nodig. De pas is gekoppeld aan uw huisadres.

0 overige producten. Ga naar Afval
Uw Reactie
Uw Reactie