Joodse Gedenkstenen

Op sommige plekken in Apeldoorn liggen gedenkstenen. Deze stenen worden neergelegd ter nagedachtenis aan Joden die tijdens de oorlog zijn weggevoerd en omgebracht. Elk individu wordt herdacht op de plek waar hij of zij gewoond heeft. De gemeente steunt dit initiatief en stelt de openbare ruimte hiervoor beschikbaar.

Lees meer

Hoe zien deze gedenkstenen er uit? 

De gedenkstenen zijn gemaakt van natuursteen, zijn zwart van kleur en zijn 10 bij 15 centimeter groot. De gedenkstenen komen op gelijke hoogte van het trottoir. Ze komen voor de huizen te liggen waar de omgebrachte Joden voor het laatst (vrijwillig) hebben gewoond.

Wat staat er op deze gedenkstenen vermeld?

De gedenkstenen bevat telkens zes regels, met achtereenvolgens: 'hier woonde',[voornaam], [achternaam], 'omgebracht', [sterfdatum] [sterfplaats][leeftijd in cijfers] 'jaar oud'.

De gedenkstenen bevatten geen (religieuze) symbolen of verwijzingen.

Waar komen deze gedenkstenen precies te liggen en hoeveel zijn het er?

De gedenkstenen worden op gemeentelijke grond geplaatst. Bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de erfgrens, maar niet voor een oprijlaan of pad. In totaal zullen er 400 á 410 gedenkstenen worden geplaatst op ongeveer 130 á 140 adressen.

Wie worden er geïnformeerd over het leggen van de gedenkstenen?

De direct betrokken bewoners van een huis waarin Joodse medeburgers hebben gewoond tijdens de Tweede Wereldoorlog worden door de werkgroep ruim voor de legging van de gedenkstenen geïnformeerd.

 Kijk voor meer informatie over gedenksteenleggingen op de website van de werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn.

Uw Reactie
Uw Reactie